Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania krewetek. Chrupiąca panierka to coś, czemu oprzeć się nie potrafię, a jeśli dodamy do tego pikantny sos chilli, to w zasadzie jakiekolwiek dodatki są mi do szczęścia zbędne :) Jak to mówią, w prostocie siła, zatem gorąco polecam!
Składniki na panierowane krewetki
- opakowanie krewetek tygrysich
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli, pieprzu i odrobina chilli
- jajko
- olej do smażenia
Krewetki rozmrozić, usunąć pancerzyki zostawiając ogonki. Oczyścić z żyłki na grzbiecie. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Suche składniki wymieszać, jajko rozbełtać widelcem.
Na patelni rozgrzać olej. Każdą z krewetek najpierw zanurzyć w jajku, a następnie obtoczyć w mące. Jej nadmiar strzepnąć przed włożeniem na patelnię. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Po usmażeniu układać na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Składniki na sos chilli:
proporcje na jedną/dwie porcje
- 1/4 szklanki wody
- 2-3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka octu
- łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki cukru
- pół papryczki chilli, drobno posiekanej
Wszystkie składniki umieścić w rondelku, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i redukować aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Sos powinien wyjść dość gęsty i klarowny. Pod koniec warto sprawdzić smak - dodać więcej ketchupu czy też soku z cytryny, jeśli ma być bardziej kwaskowy. Sos można przechowywać w lodówce do kilku dni.
27 komentarze:
Mniam, rzeczywiście trudno im się oprzeć! Pozdrawiam
inspirujące na nadchodzący weekend!
Pysznie wyglądają te Twoje krewetki. A przepis chętnie wypróbuję:)
Zbyt egzotyczne smaki jak dla mnie :)
Przyznam, że krewetek nie jadam , nawet nie potrafię ich przyrządzić. Twój przepis jest prosty i czytelny nawet dla laika takiego jak ja:)
zawsze ślicznie wychodzą na zdjęciu
Domowe, z sosem... pycha :)
Zjadłabym wszystkie, ale oczywiście bez ogonków ;-)
Wyglądają przepysznie!
to ja się opierać nie będę, bo wyglądają znakomicie:)
Krewetkom to ja nigdy nie odmówię; D
Jakie smakowite :) Przy najbliższej okazji będę musiała zrobić :D
Świetna przekąska!
wow.. wyglądają smacznie :D choć mnie do krewetek się nie przymusi- dwa razy próbowałam, dwa razy spasowałam :(
Ach, rozmarzyłem się teraz na myśl o takich pysznych krewetkach! :D
Wyglądają interesująco :) Raczej bardzo rzadko jemy krewetki a w cieście jeszcze nigdy ;)
Ok, możesz skasować post - zabieram wszystkie krewetki:) I nie będę się nimi dzielić:P
No, no, no :) Kuszące! :)
Moje smaki:-) Pakuję się i jadę do Ciebie;-)
Sos z ketchupem...? Pierwsze słyszę. :-) Robiłam ostatnio sos chili bez tego dodatku. Krewetki wyglądają obłędnie!
Takie panierowane w azjatyckim stylu to mnie kuszą, bardzo!
Pysznie podane.
Kasiu bardzo, bardzo apetyczne ..... zwłaszcza z tym sosem:)
Znakomicie podane i tylko się zajadać :)
Zapisuję:)
krewetki uwielbiam! :) jak je widzę to dostaję ślinotoku :)
mogłyby być trochę tańsze :P
lubię krewetki,ale jeszcze nigdy nie odważyłam się ich sama przygotować :)
Uwielbiam.krewetki
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!