Szybkie i proste w wykonaniu pizzetki na cieście francuskim. Robię je najczęściej, gdy zostaje mi trochę ciasta, przy okazji innych wypieków. Ekonomicznie, bo nic się nie zmarnuje, a przy tym oczywiście smacznie! Wystarczy chwila, kilka ulubionych dodatków i mamy pyszne przekąski.
Składniki:
proporcje na 4 małe pizze
- połowa arkusza ciasta francuskiego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- chorizo, plasterki
- połowa kulki mozzarelli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kilka oliwek
- suszona bazylia, oregano
- ok. 50 g żółtego sera, startego na grubych oczkach
- rukola
- jajko do posmarowania ciasta
Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Odstawić.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę arkusza ciasta francuskiego podzielić na 4 prostokąty. Jeśli chcemy wykorzystać całe ciasto - na 8 (dodatkowo podwajając proporcje reszty podanych składników). Ciasto ułożyć w niewielkich odstępach.
Każdy kawałek należy kolejno: posmarować przecierem pomidorowym (zostawiając wolne brzegi!), położyć po 3-4 plasterki chorizo, wyłożyć podsmażoną cebulę, poukładać cienko porwaną mozzarellę, posypać bazylią i oregano. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut - aż brzegi będą ładnie rumiane. Jakieś 2-3 minuty przed końcem posypać pizze startym żółtym serem. Przed podaniem wyłożyć rukolę. Smacznego!
Każdy kawałek należy kolejno: posmarować przecierem pomidorowym (zostawiając wolne brzegi!), położyć po 3-4 plasterki chorizo, wyłożyć podsmażoną cebulę, poukładać cienko porwaną mozzarellę, posypać bazylią i oregano. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut - aż brzegi będą ładnie rumiane. Jakieś 2-3 minuty przed końcem posypać pizze startym żółtym serem. Przed podaniem wyłożyć rukolę. Smacznego!
18 komentarze:
lubię też wszelkiej maści pizze i pizzopodbne z rucolą:)
Super przepis, smakowite te kwadraciki :)
Świetny pomysł na pyszną i szybką przekąskę :)
nie powinnam wchodzić tu głodna- w brzuchu burczy mi jak betoniarce:D
hah! Na cieście francuskim to wielka wygoda :) ale i odmiana od tradycji, tutaj na pewno ciasto będzie kruche :D
Szybka i fajna przekąska! :)
Dobry pomysł:) Można sobie życie ułatwić:)
Świetne na imprezy! ;)
Super zdjęcia, bardzo apetycznie wyglądają!
Prosto, pysznie, idealnie!
W sam raz w momencie kiedy mamy niezapowiedzianych gości :D
Bardzo smaczne i ładne Twoje pizze. Takie na śniadanie mogłabym jeść codziennie :) Bardzo apetycznie wyglądają i kuszą, kuszą ... :)
takie francuskie pizze również u mnie czasami goszczą! :)
Fajnie się zapowiada
Ja również cenię sobie zalety ciasta francuskiego. Często służy mi jako spód do tarty :)
Uwielbiam taki szybki pomysł na pizze na imprezę :)
Fantastyczny pomysł :) Następnym razem zamiast mrozić ciasto co mi zostanie też je zrobię :)
Świetny pomysł na imprezową przekąskę! Tylko co do rukoli nie jestem przekonana, ale to kwestia smaku ;)
Pozdrawiam
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!