czwartek, 12 marca 2015

Mini pizze na cieście francuskim



Szybkie i proste w wykonaniu pizzetki na cieście francuskim. Robię je najczęściej, gdy zostaje mi trochę ciasta, przy okazji innych wypieków. Ekonomicznie, bo nic się nie zmarnuje, a przy tym oczywiście smacznie! Wystarczy chwila, kilka ulubionych dodatków i mamy pyszne przekąski.




Składniki:
proporcje na 4 małe pizze
  • połowa arkusza ciasta francuskiego 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • chorizo, plasterki
  • połowa kulki mozzarelli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • kilka oliwek
  • suszona bazylia, oregano
  • ok. 50 g żółtego sera, startego na grubych oczkach
  • rukola
  • jajko do posmarowania ciasta


Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Odstawić.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
Połowę arkusza ciasta francuskiego podzielić na 4 prostokąty. Jeśli chcemy wykorzystać całe ciasto - na 8 (dodatkowo podwajając proporcje reszty podanych składników). Ciasto ułożyć w niewielkich odstępach.

Każdy kawałek należy kolejno: posmarować przecierem pomidorowym (zostawiając wolne brzegi!), położyć po 3-4 plasterki chorizo, wyłożyć podsmażoną cebulę, poukładać cienko porwaną mozzarellę, posypać bazylią i oregano. Brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 15 minut - aż brzegi będą ładnie rumiane. Jakieś 2-3 minuty przed końcem posypać pizze startym żółtym serem. Przed podaniem wyłożyć rukolę. Smacznego!








18 komentarze:

Ola pisze...

lubię też wszelkiej maści pizze i pizzopodbne z rucolą:)

Kasia pisze...

Super przepis, smakowite te kwadraciki :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Świetny pomysł na pyszną i szybką przekąskę :)

Renata pisze...

nie powinnam wchodzić tu głodna- w brzuchu burczy mi jak betoniarce:D

Salvador Dali pisze...

hah! Na cieście francuskim to wielka wygoda :) ale i odmiana od tradycji, tutaj na pewno ciasto będzie kruche :D

Marcelina pisze...

Szybka i fajna przekąska! :)

Nemi pisze...

Dobry pomysł:) Można sobie życie ułatwić:)

Natalie pisze...

Świetne na imprezy! ;)

Anula pisze...

Super zdjęcia, bardzo apetycznie wyglądają!

Kamila pisze...

Prosto, pysznie, idealnie!

Candy Pandas pisze...

W sam raz w momencie kiedy mamy niezapowiedzianych gości :D

Krystyna Boner pisze...

Bardzo smaczne i ładne Twoje pizze. Takie na śniadanie mogłabym jeść codziennie :) Bardzo apetycznie wyglądają i kuszą, kuszą ... :)

Anulla pisze...

takie francuskie pizze również u mnie czasami goszczą! :)

FitHealthyLife pisze...

Fajnie się zapowiada

Patrycja Reszko pisze...

Ja również cenię sobie zalety ciasta francuskiego. Często służy mi jako spód do tarty :)

Magda C. pisze...

Uwielbiam taki szybki pomysł na pizze na imprezę :)

Kolizje Smakow pisze...

Fantastyczny pomysł :) Następnym razem zamiast mrozić ciasto co mi zostanie też je zrobię :)

Gabi pisze...

Świetny pomysł na imprezową przekąskę! Tylko co do rukoli nie jestem przekonana, ale to kwestia smaku ;)
Pozdrawiam

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add