wtorek, 7 kwietnia 2015

Ciasto na białkach - cytrusowe



Zostało Wam białek po wypiekach? Jest idealny pomysł na ich wykorzystanie - szybkie i proste ciasto   cytrynowo-pomarańczowe. Puszyste, mięciutkie, wilgotne dzięki nasączeniu syropem. Zapisujcie i róbcie, bo robi się raz dwa, a efekt bardzo przyjemny :)




Składniki na ciasto:
przepis z bloga Wypieki z Pasją 
  • 170g białek [u mnie 5 białek, prawie 190 g]
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego [u mnie aromat waniliowy]
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny


Składniki na syrop pomarańczowy:
  • sok z jednej pomarańczy
  • 3 łyżki cukru


Składniki na lukier:
  • 2 łyżki syropu pomarańczowego
  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru
  • opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy/cytryny do dekoracji


Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny - wymieszać, dodać ekstrakt/aromat waniliowy - wymieszać, dodać rozpuszczone masło - ponownie zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Ciasto przełożyć do foremki keksowej o długości ok. 25 cm (u mnie forma podzielona na gotowe kawałki). Piec przez 35-40 minut - do suchego patyczka wbitego w środek ciasta (u mnie 25 minut ze względu na nieduże wymiary kawałków ciasta). Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotować syrop.

Przygotowanie syropu
W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować 2-3 minuty i odłożyć do ostudzenia.
Ciasto gęsto ponakłuwać wykałaczką, a następnie nasączyć je syropem (uwaga - dwie łyżki syropu zostawić na lukier).

Przygotowanie lukru
Do syropu dodać cukier puder i rozetrzeć - aż do uzyskania gęstego lukru. Polukrować ciasto. Gotowe!







24 komentarze:

Krystyna Boner pisze...

Zawsze zostaje trochę białek po wypiekach świątecznych babek. Przepis ciekawy a ciasto takie cytrynowe... takie jak lubię :)

Magda C. pisze...

Wygląda cudownie :) Jak taki puszek! Zapisuję, jak zostanie mi białek to na pewno wykorzystam :)

Renata pisze...

zawsze zostaje:)
a przepis bardzo fajny, może kolejnym razem?
pozdrawiam

Evi pisze...

Mnie białka nie zostały, to się przyszłam do Ciebie poczęstować :))

gin pisze...

Cudownie puchate, wygląda jak gąbeczka :)

Łucja pisze...

Wygląda smakowicie :D

Kamila pisze...

Lubię takie ciacha, idealnie puszyste i bardzo aromatyczne! Pozdrawiam

Ola pisze...

przepisy na wykorzystanie białek zawsze w cenie!

Candy Pandas pisze...

Takie puszyste ciasta najbardziej lubimy polewać jogurtem naturalnym i to ciacho na pewno pysznie by smakowało :)

Angie pisze...

Wygląda na takie super delikatne i puszyste<3

Unknown pisze...

mniam

Salvador Dali pisze...

u mnie białka wylądowały w bezie cynamonowej po raz enty.. szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej <3

Unknown pisze...

Wygląda jak z książki kulinarnej :)

studentka_na_diecie pisze...

Widać jak są idealnie puszyste :D I ten sos...mmm.... ślinka cieknie ;)

Anula pisze...

Ten lukier mnie powalił:) hmmmm

Natalie pisze...

Jest kawałek dla mnie? Boooskie! <3

Anulla pisze...

takie ciacho to najlepsze sposob na wykorzystanie bialek :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pyszne ciasto, idealne z kubkiem herbaty, mniam! :)

Obżarciuch pisze...

no to juz wiem na co wykorzystam te białka co są w lodówce :) Pycha :)

judik pisze...

Wygląda smacznie i lekko! :-)

Patrycja Reszko pisze...

Smakowicie wygląda z tym spływającym lukrem...

Unknown pisze...

Łał ,ale ciacho.

Jolanta Szyndlarewiczw pisze...

U nas na Święta była własnie babka na białkach, które zostały z pieczenia markizów:) .... bardzo apetycznie wyglądają u Ciebie te kawałki ciasta Kasiu:)

ugotujmyto.pl pisze...

Ale wspaniałe!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add