Zostało Wam białek po wypiekach? Jest idealny pomysł na ich wykorzystanie - szybkie i proste ciasto cytrynowo-pomarańczowe. Puszyste, mięciutkie, wilgotne dzięki nasączeniu syropem. Zapisujcie i róbcie, bo robi się raz dwa, a efekt bardzo przyjemny :)
Składniki na ciasto:
przepis z bloga Wypieki z Pasją
- 170g białek [u mnie 5 białek, prawie 190 g]
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego [u mnie aromat waniliowy]
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na syrop pomarańczowy:
- sok z jednej pomarańczy
- 3 łyżki cukru
Składniki na lukier:
- 2 łyżki syropu pomarańczowego
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
- opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy/cytryny do dekoracji
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny - wymieszać, dodać ekstrakt/aromat waniliowy - wymieszać, dodać rozpuszczone masło - ponownie zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Ciasto przełożyć do foremki keksowej o długości ok. 25 cm (u mnie forma podzielona na gotowe kawałki). Piec przez 35-40 minut - do suchego patyczka wbitego w środek ciasta (u mnie 25 minut ze względu na nieduże wymiary kawałków ciasta). Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotować syrop.
Przygotowanie syropu
W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować 2-3 minuty i odłożyć do ostudzenia.
Ciasto gęsto ponakłuwać wykałaczką, a następnie nasączyć je syropem (uwaga - dwie łyżki syropu zostawić na lukier).
Przygotowanie lukru
Do syropu dodać cukier puder i rozetrzeć - aż do uzyskania gęstego lukru. Polukrować ciasto. Gotowe!
24 komentarze:
Zawsze zostaje trochę białek po wypiekach świątecznych babek. Przepis ciekawy a ciasto takie cytrynowe... takie jak lubię :)
Wygląda cudownie :) Jak taki puszek! Zapisuję, jak zostanie mi białek to na pewno wykorzystam :)
zawsze zostaje:)
a przepis bardzo fajny, może kolejnym razem?
pozdrawiam
Mnie białka nie zostały, to się przyszłam do Ciebie poczęstować :))
Cudownie puchate, wygląda jak gąbeczka :)
Wygląda smakowicie :D
Lubię takie ciacha, idealnie puszyste i bardzo aromatyczne! Pozdrawiam
przepisy na wykorzystanie białek zawsze w cenie!
Takie puszyste ciasta najbardziej lubimy polewać jogurtem naturalnym i to ciacho na pewno pysznie by smakowało :)
Wygląda na takie super delikatne i puszyste<3
mniam
u mnie białka wylądowały w bezie cynamonowej po raz enty.. szkoda, że nie znałam tego przepisu wcześniej <3
Wygląda jak z książki kulinarnej :)
Widać jak są idealnie puszyste :D I ten sos...mmm.... ślinka cieknie ;)
Ten lukier mnie powalił:) hmmmm
Jest kawałek dla mnie? Boooskie! <3
takie ciacho to najlepsze sposob na wykorzystanie bialek :)
Pyszne ciasto, idealne z kubkiem herbaty, mniam! :)
no to juz wiem na co wykorzystam te białka co są w lodówce :) Pycha :)
Wygląda smacznie i lekko! :-)
Smakowicie wygląda z tym spływającym lukrem...
Łał ,ale ciacho.
U nas na Święta była własnie babka na białkach, które zostały z pieczenia markizów:) .... bardzo apetycznie wyglądają u Ciebie te kawałki ciasta Kasiu:)
Ale wspaniałe!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!