Burgerowelove :) Burgery to moja największa kulinarna słabość. Zamawiam je dosłownie przy każdej okazji. Potrafię nawet pojechać gdzieś daleko, jeśli jakaś knajpa ma nową pozycję w burgerowym menu. Ostatnio zamówiłam burgera z żurawiną właśnie i totalnie mnie zachwycił. Pasuje ona idealnie do mięsa, tym bardziej w takiej odsłonie. Jeśli żurawina, to dołożyłam oscypka w ramach serowego dodatku. Do tego roszponka oraz nieśmiertelny pomidor, ogórek i cebula. Całość w bułce z sezamem. Pyszny!
PS Polecam też burgera z sosem BBQ :)
Składniki na 5-6 kotletów do burgerów:
- 500 g mięsa mielonego
- łyżka musztardy, np. dijon
- sól, pieprz
- odrobina tabasco
- pół pęczka szczypiorku
- nieduża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- dodatkowy ketchup
Szczypiorek, cebulę i czosnek drobno posiekać, po czym dodać do mięsa wraz z resztą składników. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówkę na około godzinę, do "przegryzienia".
Składniki na sos pomidorowo-majonezowy
- 2 łyżeczki majonezu
- 3 łyżeczki jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki ketchupu
- kilka kropel tabasco
- łyżeczka czosnku granulowanego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- opcjonalnie cukier puder
Składniki wymieszać, a gotowy sos przełożyć do lodówki na godzinę.
Dodatkowo
- bułki
- 3 pomidory
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- roszponka
- oscypek
- żurawina
Przygotowanie burgerów
Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować płaskie kotlety, wielkością pasujące do przygotowanych bułek. Smażąc najpierw z jednej strony do zarumienienia, wierzch posmarować ketchupem. Przewrócić kotlet i smażyć drugą stronę, a wierzch (podsmażoną wcześniej część) posmarować ketchupem. Kotlety smażyłam na dwie patelnie. Po usmażeniu zdjąć z patelnie z ognia i nakryć pokrywką, by burgery pozostały ciepłe.
Kiedy burgery się smażą, nagrzać piekarnik do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i przygotować składniki. Bułki przekroić wzdłuż. Spód posmarować żurawiną, a górę sosem. Pomidora, oscypka i ogórka pokroić w plastry, cebulę w drobne krążki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno: spód bułki z żurawiną, kotlet, plastry pomidora, plasterki oscypka, pokrojonego ogórka, krążki cebuli.
Tak przygotowanego burgera włożyć do piekarnika i podgrzewać aż oscypek zacznie się topić. Górna część bułki też ląduje w tym czasie w piekarniku, ale na razie obok głównej części. Po podgrzaniu kładziemy na burgera roszponkę i dopiero wtedy nakładamy górną część bułki.
36 komentarze:
o mamo, obłędny jest! :D
ja też bardzo lubię, ale jak widzę, jakie ty dodajesz burgery, to nie mam ochoty jechać do żadnej knajpki tylko prosto do ciebie <3
nigdzie tak genialnie podanych nie dostanę.. :D
Kasiu taki burger, w takim wydaniu też mnie zachwycił :)
wygląda obłędnie- choć jestem po śniadaniu to ślinka mi cieknie tak, ze ledwo nadążam łykać:)
Pychota! Bardzo mnie zaciekawiłaś tym przepisem :)
Genialnie wygląda ten burger! Zjadłabym z wielką ochotą :)
wygląda przepysznie:)
Kusisz :) Nie potrafiłabym się oprzeć!
Jak cudownie napakowany! Wygląda milion razy lepiej niż te w knajpach :)
Dzięki wielkie, bardzo mi miło, że burger się podoba :)
wygląda bardzo ale to bardzo apetycznie!
Zjadłabym go ... ale kto mi by go przegotowal?:)) pysznie wyglada:)
Ale wielki i tak cudownie napakowany:-)
Ależ apetyczny, aż szkoda że mam go jedynie na monitorze :)
takiego burgera to ja rozumiem, pierwsza klasa! :)
Uwiodłaś mnie tym połączeniem smaków! Jak dla mnie burger idealny :)
o mamo<3
Nie jemy burgerów, które można kupić ale takiego to byśmy nigdy w życiu nie odmówiły :D Podany na bogato!
Moje smaki!
Podałaś tak pięknie ,że i ja bym się skusiła.
Kasiu to najbardziej smakowity hamburger jaki widziały moje oczy .... wgryzłabym się w niego, oj wgryzła:)
ale smakowite wyszły Ci burgery, aż mi ślinka cieknie :)
No i masz. Teraz mi mój żołądek nie da spokoju. Przepyszniaste zdjęcie :)
Wyglada pysznie. Na pewno wykorzystam przepis :)
Istna pornografia, powinni tego zabronić! ;p
Aż mi ślinka leci...:)
Pysznie wygląda, aż się poplułam:)
Foodporn! :D
Już to lubię. Ostatnio zaczęliśmy w domu robić burgery. Smak mięsa już mamy dobry :) ale nad wyglądem i całą resztą trzeba jeszcze popracować. Twój jest taki jaki bym chciała, aby wyglądał jak mój :) :) :) No i super zdjęcie.
Pozdrawiam
Pysznie wygląda :)
Jak zwykle mega smakowicie prezentujące się danie :D
Ależ on apetycznie wygląda *_*
Cudo na talerzu ^^
Ciekawa propozycja, oscypek i żurawina w chrupiącej bułeczce. Wczoraj piekłam pizzę z oscypkiem, myślę, że Twoja propozycja także zagości na moim stole ;-)
Wygląda smakowicie! Taki burger z frytkami to podstawa kuchni amerykańskiej. W ostatnim czasie powstaje coraz więcej tego typu restauracji. I można je nazwać restauracjami, bo jedzenie jest najwyższej jakości, wszystkie jest świeże i atrakcyjnie podane. Oby więcej takich przepisów.
Dziś zrobiłam...burgery pyszota!!!
Pyszny burger to dla mnie absolutna gratka dla podniebienia! Kombinacja soczystego mięsa, chrupiącej sałaty, soczystych pomidorów i serowego rozkoszowania to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!