poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Burger z oscypkiem i żurawiną



Burgerowelove :) Burgery to moja największa kulinarna słabość. Zamawiam je dosłownie przy każdej okazji. Potrafię nawet pojechać gdzieś daleko, jeśli jakaś knajpa ma nową pozycję w burgerowym menu. Ostatnio zamówiłam burgera z żurawiną właśnie i totalnie mnie zachwycił. Pasuje ona idealnie do mięsa, tym bardziej w takiej odsłonie. Jeśli żurawina, to dołożyłam oscypka w ramach serowego dodatku. Do tego roszponka oraz nieśmiertelny pomidor, ogórek i cebula. Całość w bułce z sezamem. Pyszny!

PS Polecam też burgera z sosem BBQ :) 



Składniki na 5-6 kotletów do burgerów:
  • 500 g mięsa mielonego   
  • łyżka musztardy, np. dijon
  • sól, pieprz
  • odrobina tabasco
  • pół pęczka szczypiorku
  • nieduża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • dodatkowy ketchup

Szczypiorek, cebulę i czosnek drobno posiekać, po czym dodać do mięsa wraz z resztą składników. Całość dobrze wymieszać i odstawić do lodówkę na około godzinę, do "przegryzienia".


Składniki na sos pomidorowo-majonezowy
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki jogurtu greckiego
  • 3 łyżeczki ketchupu
  • kilka kropel tabasco
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • opcjonalnie cukier puder

Składniki wymieszać, a gotowy sos przełożyć do lodówki na godzinę.


Dodatkowo
  • bułki
  • 3 pomidory
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • roszponka
  • oscypek
  • żurawina


Przygotowanie burgerów
Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa formować płaskie kotlety, wielkością pasujące do przygotowanych bułek. Smażąc najpierw z jednej strony do zarumienienia, wierzch posmarować ketchupem. Przewrócić kotlet i smażyć drugą stronę, a wierzch (podsmażoną wcześniej część) posmarować ketchupem. Kotlety smażyłam na dwie patelnie. Po usmażeniu zdjąć z patelnie z ognia i nakryć pokrywką, by burgery pozostały ciepłe.

Kiedy burgery się smażą, nagrzać piekarnik do 220 stopni (200 przy termoobiegu) i przygotować składniki. Bułki przekroić wzdłuż. Spód posmarować żurawiną, a górę sosem. Pomidora, oscypka i ogórka pokroić w plastry, cebulę w drobne krążki.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kolejno: spód bułki z żurawiną, kotlet, plastry pomidora, plasterki oscypka, pokrojonego ogórka, krążki cebuli. 

Tak przygotowanego burgera włożyć do piekarnika i podgrzewać aż oscypek zacznie się topić. Górna część bułki też ląduje w tym czasie w piekarniku, ale na razie obok głównej części. Po podgrzaniu kładziemy na burgera roszponkę i dopiero wtedy nakładamy górną część bułki.






35 komentarze:

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

o mamo, obłędny jest! :D

Salvador Dali pisze...

ja też bardzo lubię, ale jak widzę, jakie ty dodajesz burgery, to nie mam ochoty jechać do żadnej knajpki tylko prosto do ciebie <3
nigdzie tak genialnie podanych nie dostanę.. :D

Krystyna Boner pisze...

Kasiu taki burger, w takim wydaniu też mnie zachwycił :)

Renata Walczak pisze...

wygląda obłędnie- choć jestem po śniadaniu to ślinka mi cieknie tak, ze ledwo nadążam łykać:)

Kamila pisze...

Pychota! Bardzo mnie zaciekawiłaś tym przepisem :)

Magda C. pisze...

Genialnie wygląda ten burger! Zjadłabym z wielką ochotą :)

Justyna Żak pisze...

wygląda przepysznie:)

Łucja pisze...

Kusisz :) Nie potrafiłabym się oprzeć!

Kasia pisze...

Jak cudownie napakowany! Wygląda milion razy lepiej niż te w knajpach :)

Kaś pisze...

Dzięki wielkie, bardzo mi miło, że burger się podoba :)

Ola pisze...

wygląda bardzo ale to bardzo apetycznie!

Anaid pisze...

Zjadłabym go ... ale kto mi by go przegotowal?:)) pysznie wyglada:)

Marzena pisze...

Ale wielki i tak cudownie napakowany:-)

zjedz_mnie pisze...

Ależ apetyczny, aż szkoda że mam go jedynie na monitorze :)

Anulla pisze...

takiego burgera to ja rozumiem, pierwsza klasa! :)

Madlene P pisze...

Uwiodłaś mnie tym połączeniem smaków! Jak dla mnie burger idealny :)

Angie pisze...

o mamo<3

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Nie jemy burgerów, które można kupić ale takiego to byśmy nigdy w życiu nie odmówiły :D Podany na bogato!

Patrycja pisze...

Moje smaki!

Lady laura. pisze...

Podałaś tak pięknie ,że i ja bym się skusiła.

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kasiu to najbardziej smakowity hamburger jaki widziały moje oczy .... wgryzłabym się w niego, oj wgryzła:)

Gabriela Borowiec pisze...

ale smakowite wyszły Ci burgery, aż mi ślinka cieknie :)

Evi pisze...

No i masz. Teraz mi mój żołądek nie da spokoju. Przepyszniaste zdjęcie :)

Zaneta pisze...

Wyglada pysznie. Na pewno wykorzystam przepis :)

Sosna pisze...

Istna pornografia, powinni tego zabronić! ;p

ugotujmyto.pl pisze...

Aż mi ślinka leci...:)

Anula pisze...

Pysznie wygląda, aż się poplułam:)

Poezja Smaku pisze...

Foodporn! :D

SZKATUŁKA COOK pisze...

Już to lubię. Ostatnio zaczęliśmy w domu robić burgery. Smak mięsa już mamy dobry :) ale nad wyglądem i całą resztą trzeba jeszcze popracować. Twój jest taki jaki bym chciała, aby wyglądał jak mój :) :) :) No i super zdjęcie.
Pozdrawiam

Agata Kądziołka pisze...

Pysznie wygląda :)

Voyagedegustacje pisze...

pyszności serwujesz:)

kruszyna pisze...

Jak zwykle mega smakowicie prezentujące się danie :D

Zakochana babeczka pisze...

Ależ on apetycznie wygląda *_*
Cudo na talerzu ^^

Kubełek Smakowy pisze...

Ciekawa propozycja, oscypek i żurawina w chrupiącej bułeczce. Wczoraj piekłam pizzę z oscypkiem, myślę, że Twoja propozycja także zagości na moim stole ;-)

Anonimowy pisze...

Wygląda smakowicie! Taki burger z frytkami to podstawa kuchni amerykańskiej. W ostatnim czasie powstaje coraz więcej tego typu restauracji. I można je nazwać restauracjami, bo jedzenie jest najwyższej jakości, wszystkie jest świeże i atrakcyjnie podane. Oby więcej takich przepisów.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add