Szparagi! Wreszcie są, więc wykorzystujmy je w kuchni maksymalnie, w końcu sezon na nie jest tak krótki. Kiedy dorwałam kilka dni temu pierwszy tegoroczny pęczek, z rozpędu powstały obiady na całą majówkę :) Zrobiłam prezentowany zapiekany makaron, a także tartę na słono.
Na pierwszy ogień idzie zapiekanka ze szparagami w lekkim sosie serowym. Smak podkręca dodatek wędzonej kiełbasy, choć oczywiście można ją przyrządzić również w wersji wegetariańska. Zapiekanka pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Dodatkowo, naprawdę mega szybko się ją przyrządza - wystarczy około 30 minut. Gorąco polecam!
Na pierwszy ogień idzie zapiekanka ze szparagami w lekkim sosie serowym. Smak podkręca dodatek wędzonej kiełbasy, choć oczywiście można ją przyrządzić również w wersji wegetariańska. Zapiekanka pięknie pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Dodatkowo, naprawdę mega szybko się ją przyrządza - wystarczy około 30 minut. Gorąco polecam!
Składniki na 2-3 porcje:
- pół pęczka szparagów
- 150 g makaronu penne
- ok. 50 g wędzonej kiełbasy (u mnie węgierski kolbasz/kiełbaska czabajska, ale można dać też np. chorizo)
- duża czerwona cebula
- pół szklanki śmietany kremówki
- 100 g sera feta
- pieprz
- płaska łyżeczka suszonej bazylii
- ser z niebieską pleśnią (około połowa "trójkąta")
Szparagi przepłukać pod bieżącą wodą, następnie lekko wygiąć, aby zdrewniała końcówka się odłamała. Wrzucić je na wrzącą wodę i gotować przez 3-4 minuty (jeśli są cienkie, to 3, jeśli grube, to 4 minuty). Po tym czasie wyjąć z wody i odcedzić. Kiedy lekko przestygną, pokroić na kawałki. Wody, w której się gotowały nie wylewać - ugotować w niej makaron al dente. W tym czasie zeszklić cebulę na patelni z odrobiną oleju oraz rozgrzać piekarnik do 200 stopni (180 przy termoobiegu). Na patelnię dodać pokrojoną w paski kiełbasę, podsmażyć z cebulą parę minut. Następnie dodać pokruszoną fetę, wymieszać, wlać połowę kremówki, wymieszać, dodać resztę kremówki, pieprz, bazylię i raz jeszcze wymieszać całość. Na koniec dodać makaron i połączyć z sosem. Zawartość patelni przełożyć do dużej formy do zapiekania (o średnicy 24 cm) lub do dwóch mniejszych foremek: część makaronu z dodatkami, na to połowę pokrojonych szparagów, resztę makaronu, pozostałe szparagi. Na wierzch pokruszyć niebieski ser pleśniowy. Zapiekanki włożyć do piekarnika i zapiekać przez około 5 minut - aż ser się rozpuści.
PS Zapiekanka świetnie smakuje również na drugi dzień, odgrzewana na patelni.
21 komentarze:
Prosta w przygotowaniu a zarazem taka... elegancka :)
właśnie się zastanawiałam co zrobić z szparagami, które wczoraj kupiłam:) teraz już nie muszę:)
Szparagi<3 Też kupiłam, więc będzie jutro obiad dobry; D
Wspaniała zapiekanka! No i szparagi <3
Pierwsze danie ze szparagami tj. zupa-krem dziś została skonsumowana :D Ale zapiekanki wyglądają bardzo zachęcająco :))
Wyglada apetycznie, jeszcze w tym roku nie jadłam szparagów, choć rzeczywiście już sie pojawily
chce na ten obiad! Chce :) alee to pyszne <3
Kusi już samym wyglądem a smakiem to już na pewno :)
ale ta zapiekanka musi być smakowita :) muszę i ja cos zrobic ze szparagami :)
uwielbiam zapiekanki! :) a na szparagowy sezon zawsze wyczekuje :)
Genialne danie!
Mniam, prosto, szybko i pysznie!
Nie ma jak danie w kolorach wiosny!
Mmm, pycha, uczta smaku :)
Kilka prostych składników, a jaki efekt:)
Jakoś za szparagami nie przepadamy. Oczywiście jak ktoś nam je poda to z chęcią zjemy ale same na nie większej chęci nie mamy. Teraz widzimy kolejne pysznie wyglądające danie, które może zmieniłoby nasze zdanie :)
Zapiekanka wygląda zachęcająco.Szparagi uwielbiam;)
Idealna na ten czas szparagowy:-)
Kaś ! ależ apetycznie podałaś swoją zapiekankę :)
Wczoraj kupiłam białe szparagi . Najwyraźniej nadszedł ich czas. Cieszę się, że znalazłam Twój blog ! ☺
Karolina, dziękuję :) a zapiekankę gorąco polecam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!