poniedziałek, 1 czerwca 2015

Ciasto pomarańczowe z rabarbarem i migdałami



Aromatyczne, lekko cytrusowe, migdałowe, przyjemnie maślane, ucierane ciasto z rabarbarem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Mocno wilgotne, rozpływające się w ustach. W sezonie to taki 'must do' :)
Na grilla, na piknik, na mniejsze i większe okazje - sprawdzi się!




Składniki:
przepis ze strony BBCGoodFood
  • 250 g mąki
  • 260 g cukru - 200 g do ciasta, 60 g do rabarbaru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mielonych migdałów
  • 200 g masła, miękkiego
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza - skórka i sok osobno
  • 600 g rabarbaru

Dodatkowo:
  • garść płatków migdałów
  • cukier puder do oprószenia


Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce i pokroić w kostkę. Zasypać go 60 g cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut, do puszczenia soku. W międzyczasie tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przygotować ciasto.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy, ponownie utrzeć. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mielone migdały i jajka. Całość utrzeć na jednolitą masę.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).

Do ciasta dodać rabarbar (razem z powstałym sokiem) i wymieszać łopatką. Całość przełożyć do tortownicy, na wierzchu wysypać płatki migdałowe. Wstawić do piekarnika. Piec około godzinę (może być nawet dłużej, zależy od piekarnika) - sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem. Ciasto może zacząć się rumienić z wierzchu znacznie szybciej - wystarczy wtedy nakryć powierzchnię kawałkiem papieru do pieczenia.
Po upieczeniu trzymać ciasto w zamkniętym piekarniku przez kwadrans, po czym wyłożyć blachę na kratkę i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.







30 komentarze:

Naturalne metody pisze...

Wspaniałe połączenie a ciasto takie puszyste;))

Magda C. pisze...

Cudowne ciasto, bardzo lubię ucierane :)

Monika W pisze...

Kusisz Kasia ! :)

Amber pisze...

Rozkoszne ciasto!
Wygląda wspaniale i chyba je upiekę...

Lisia kawiarenka pisze...

oj, jak ja lubię takie wilgotne, maślane ucierane z rabarbarem! Co roku na studiach otwierałyśmy ze współlokatorką letni sezon takim właśnie "plackiem" ;) Pyszna klasyka <3

Lady laura. pisze...

Cudowne.

Krystyna Boner pisze...

Ciasto wygląda pysznie. Przełknęłam ślinę kiedy je zobaczyłam na zdjęciu. Fantastycznie aromatyczne z tą pomarańczą :)

Salvador Dali pisze...

ulala.. cudo!
ucierane, owocowe.. naaajlepiej <3

Angie pisze...

Takie puszyste<3 Najlepsze są takie wilgotne, ucierane ciasta!

Kamila pisze...

Jedno z lepszych jakie jadłam :)

Renata Walczak pisze...

ucierane z rabarbarem- pyszności!!

Patrycja pisze...

Ciasto jest fantastyczne!

Marzena pisze...

I znowu rabarbar:-) mmmm:-)

gin pisze...

Mmm, musiało pachnieć obłędnie :)

Marzena Szkodzińska pisze...

Ale pyszności. Zabieram sobie kawałeczek :-)

wiosenka27 pisze...

Cudowne smaki:)

JoannaD pisze...

Wszystkie te smaki razem - to musi być hit:)

Agata Kądziołka pisze...

Nie lubię pomarańczowych ciast :(

Kaś pisze...

Agata, to zrób cytrynowe ;)

Anulla pisze...

pyszny, wilgotny placek. ciekawe połączenie smakowe :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pyszne, aromatyczne ciacho! :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kochana cudowny placek ... słodka wiosna na talerzu:)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Kiedyś chciałyśmy zrobić ale ktoś nam powiedział, że przez skórkę pomarańczy wychodzi gorzkie i jakoś odeszłyśmy od tego pomysłu :P Ale wygląda super i chyba musiałybyśmy do tego wypieku wrócić :P

Kaś pisze...

Angelika i Monika, ten ktoś kłamał, ale jadł nieudane ciasto ;) dzięki niej całość ma lekko cytrusowy posmak

92ana pisze...

Ciasto wygląda pysznie! Będę zaglądać i zasięgać inspiracji u Ciebie. :P
Pozdrawiam i obserwuję. :-)

Martha pisze...

Genialne jest po prostu to ciasto! *.*
Z chęcią skosztowałabym tego cuda! :))

Patyska pisze...

Przeoczyłam to cudeńko :/ Niom, chowam przepis.

Evi pisze...

Idealne na śniadanie na trawie :)

Katarzyna pisze...

Czy rabarbar o tej porze roku można czymś zastąpić?

Kaś pisze...

Katarzyna, możesz spróbować gruszek czy jabłek

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add