Aromatyczne, lekko cytrusowe, migdałowe, przyjemnie maślane, ucierane ciasto z rabarbarem. Szybkie i proste w przygotowaniu. Mocno wilgotne, rozpływające się w ustach. W sezonie to taki 'must do' :)
Na grilla, na piknik, na mniejsze i większe okazje - sprawdzi się!
Składniki:
przepis ze strony BBCGoodFood
- 250 g mąki
- 260 g cukru - 200 g do ciasta, 60 g do rabarbaru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 200 g masła, miękkiego
- 3 jajka
- 1 pomarańcza - skórka i sok osobno
- 600 g rabarbaru
Dodatkowo:
- garść płatków migdałów
- cukier puder do oprószenia
Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce i pokroić w kostkę. Zasypać go 60 g cukru, wymieszać i odstawić na 30 minut, do puszczenia soku. W międzyczasie tortownicę (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przygotować ciasto.
Masło utrzeć z cukrem. Dodać skórkę i sok z pomarańczy, ponownie utrzeć. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mielone migdały i jajka. Całość utrzeć na jednolitą masę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Do ciasta dodać rabarbar (razem z powstałym sokiem) i wymieszać łopatką. Całość przełożyć do tortownicy, na wierzchu wysypać płatki migdałowe. Wstawić do piekarnika. Piec około godzinę (może być nawet dłużej, zależy od piekarnika) - sprawdzić stopień upieczenia patyczkiem. Ciasto może zacząć się rumienić z wierzchu znacznie szybciej - wystarczy wtedy nakryć powierzchnię kawałkiem papieru do pieczenia.
Po upieczeniu trzymać ciasto w zamkniętym piekarniku przez kwadrans, po czym wyłożyć blachę na kratkę i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
30 komentarze:
Wspaniałe połączenie a ciasto takie puszyste;))
Cudowne ciasto, bardzo lubię ucierane :)
Kusisz Kasia ! :)
Rozkoszne ciasto!
Wygląda wspaniale i chyba je upiekę...
oj, jak ja lubię takie wilgotne, maślane ucierane z rabarbarem! Co roku na studiach otwierałyśmy ze współlokatorką letni sezon takim właśnie "plackiem" ;) Pyszna klasyka <3
Cudowne.
Ciasto wygląda pysznie. Przełknęłam ślinę kiedy je zobaczyłam na zdjęciu. Fantastycznie aromatyczne z tą pomarańczą :)
ulala.. cudo!
ucierane, owocowe.. naaajlepiej <3
Takie puszyste<3 Najlepsze są takie wilgotne, ucierane ciasta!
Jedno z lepszych jakie jadłam :)
ucierane z rabarbarem- pyszności!!
Ciasto jest fantastyczne!
I znowu rabarbar:-) mmmm:-)
Mmm, musiało pachnieć obłędnie :)
Ale pyszności. Zabieram sobie kawałeczek :-)
Cudowne smaki:)
Wszystkie te smaki razem - to musi być hit:)
Nie lubię pomarańczowych ciast :(
Agata, to zrób cytrynowe ;)
pyszny, wilgotny placek. ciekawe połączenie smakowe :)
Pyszne, aromatyczne ciacho! :)
Kochana cudowny placek ... słodka wiosna na talerzu:)
Kiedyś chciałyśmy zrobić ale ktoś nam powiedział, że przez skórkę pomarańczy wychodzi gorzkie i jakoś odeszłyśmy od tego pomysłu :P Ale wygląda super i chyba musiałybyśmy do tego wypieku wrócić :P
Angelika i Monika, ten ktoś kłamał, ale jadł nieudane ciasto ;) dzięki niej całość ma lekko cytrusowy posmak
Ciasto wygląda pysznie! Będę zaglądać i zasięgać inspiracji u Ciebie. :P
Pozdrawiam i obserwuję. :-)
Genialne jest po prostu to ciasto! *.*
Z chęcią skosztowałabym tego cuda! :))
Przeoczyłam to cudeńko :/ Niom, chowam przepis.
Idealne na śniadanie na trawie :)
Czy rabarbar o tej porze roku można czymś zastąpić?
Katarzyna, możesz spróbować gruszek czy jabłek
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!