Ciacho na rozpoczęcie sezonu truskawkowego. Oj będzie trochę monotematycznie teraz na blogu ;)
Maślane, delikatne ciasto z cudowną, rozpływającą się w ustach warstwą słodziutkich truskawek. Proste w przygotowaniu a jednocześnie dość efektowne. Dodatkowo cudownie pachnie!!! Oprzeć się nie można :)
Składniki na ciasto
przepis z bloga I love bake, po moich zmianach
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 120 g masła, w temp. pokojowej
- 3 jajka, duże
- 1/2 szklanki mleka
Składniki na truskawkowy spód
- 400 g truskawek
- 3 łyżki roztopionego masła (pozostała reszta z kostki 200 g, czyli 80 g)
- 5 łyżek cukru
Dodatkowo:
- starte migdały do posypania
Truskawki przepłukać, pousuwać szypułki, lekko osuszyć, pokroić na plasterki.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 przy termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać. Masło miksować na puszystą masę z cukrami, przez około 3 minuty. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku. Na koniec, nadal miksując, dodawać naprzemiennie: cześć sypkich składników, połowę mleka, znowu część suchych, resztę mleka, kończąc na sypkich składnikach.
Masło na spód roztopić z cukrem i wylać na spód tortownicy. Poukładać na nim plasterki truskawek, po czym wylać ciasto. Formę wstawić do piekarnika i piec 40-45 minut - do suchego patyczka. U mnie wystarczyło 40 minut, ale już od 30 minuty można sprawdzać stopień upieczenia (jeśli wierzch za szybko się rumieni, nakryć kawałkiem papieru do pieczenia).
Po upieczeniu zostawić ciasto na 20 minut w formie, a następnie wyłożyć na paterę. Najprościej: do tortownicy przyłożyć od góry paterę, po czym obrócić nimi, tak by patera znalazła się na dole. Poluzować obręcz tortownicy, a ciasto lekko opadnie na paterę. Usunąć paper. Pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem można posypać startymi migdałami.
Po upieczeniu zostawić ciasto na 20 minut w formie, a następnie wyłożyć na paterę. Najprościej: do tortownicy przyłożyć od góry paterę, po czym obrócić nimi, tak by patera znalazła się na dole. Poluzować obręcz tortownicy, a ciasto lekko opadnie na paterę. Usunąć paper. Pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem można posypać startymi migdałami.
33 komentarze:
Ahhh ten truskawkowy wierzch...♥
Najlepsze ciasto! Uwielbiam <3 :)
Coś mi się wydaje, że muszę je upiec!
Podoba mi się ta monotematyczność! Pycha!
Nie robiłam nigdy z obawy o zakalec ,ale jest świetne.
Ta intensywnie czerwona, truskawkowa warstwa jest obłędna!
wspaniale :) u mnie dzis jarmuz , ale truskawki byly wczoraj na deser ;)
Wspaniale się prezentuje :) Truskawkowa uczta!
Kusząco wygląda! Uwielbiam takie ciasta :)
Kasiu ja truskawki kocham i mogę je zjadać, oglądać i czytać nowe przepisy bez końca:D
świetne ciacho i tak jak większość lubi szybko i pysznie:)
No wierzch wygląda obłędnie! :))
świetny pomysł i cudne, pyszne ciasto :)
świetny pomysł i cudne, pyszne ciasto :)
Wszystko co z truskawkami teraz jest jak najbardziej pożądane :D
Uwielbiam, kiedy w odwróconych ciastach masło cukier i soki owocowe łączą się w całość, powstaje wtedy cudowny karmel owocowy<3
Cudowne, z przyjemnością zatopiłabym w nim zęby:)
tyleeeee truskawek <3 <3
nie jem ciast, nie jem ciast....to sobie na obrazek popatrzę :)
Jaki piękny kolor ma to ciasto, cudo!
Mmm, ależ to ciasto musi być pyszne! :)
Karmelizowane truskawki w tym cieście niesamowicie kuszą i wygląda również genialnie! *.*
Rano piekę! A wyjdzie z innymi owocami? Jagody, brzoskwinie, śliwki?
A co z cukrem przy truskawkowym spodzie?
Mniam ciasto truskawkowe to moje ulubione :)
cynamooonek, mogą być inne owoce - te, które wymieniłaś, czy też ananas, jabłka, gruszki, mango
cukier rozpuścić z masłem. dziękuję, już poprawiam :)
Super! Ciasto pycha 😋 dziękujemy!
Dlaczego ja jeszcze nigdy nie robiłam odwróconego ciasta :D ?
Cynamoooonek, super, cieszę się przypadło gustu :)))
Justyna, w takim razie koniecznie musisz to zmienić :)
Sezon truskawkowy rozpoczęty, także trzeba wziąć się za wypieki z tymi owocami :) Takie odwrócone ciasto wygląda świetnie! A bloga dodaję do obserwowanych, będę wpadać.
I zapraszam do mnie: Prosto z piekarnika (klik!)
truskawki chyba nigdy mi się nie znudzą,pyszne ciasto!
muszę wreszcie zrobić to odwrócone ciasto :)
Świetne ciacho! Apetyczne i takie intensywnie czerwone na wierzchu! Ach zjadłoby sie ... :-)
O! Nie znam takiego ciasta :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!