niedziela, 1 listopada 2015

Placki z dyni / Warsztaty o Smaku Dyni



Placuszki z dyni to super szybka opcja na śniadanie czy podwieczorek. Wystarczy zetrzeć dynię, wymieszać z kilkoma składnikami i usmażyć. Nie trzeba nawet wyciągać miksera. U mnie podane z cukrem pudrem, ale pasować będzie również słodki syrop czy polewa. Tak smakuje jesień :)



Składniki:
  • 300 g dyni (już bez skóry)
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • pół łyżki cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Dynię pozbawić miękkiego miąższu ze środka, obrać skórę i zetrzeć na grubych oczkach. Do dyni dodać jajka, wymieszać trzepaczką, następnie wsypać resztę składników i ponownie wymieszać całość. Na patelni rozgrzać trochę oleju, po czym nakładać ciasto formując placuszki - jedna łyżka ciasta to jeden placek. Smażyć pod przykryciem, na niedużym ogniu, aż wierzch się zetnie, a spód będzie rumiany, a następnie podsmażyć je z drugiej strony.





******************

Placuszki powstały z dyni, którą zostałam obdarowana na genialnych warsztatach, które organizowała marka Kikkoman i Tabasco. Warsztaty o Smaku Dyni miały miejsce na Farmie Dyń w podwarszawskim Powsinie. Ile tam jest dyń!!! Całe zatrzęsienie :) I to wiele różnych rodzajów. Różne kształty, kolory, wielkości - co tylko dusze zapragnie. Na warsztatach przygotowywaliśmy w grupach kilka dań (ja zupę krem z wędzonej dyni), by później wspólnie je degustować. Oj można było się najeść :) Na koniec mieliśmy pokaz wykrawania dyń, prowadzony przez samego właściciela Farmy. Poniżej mała fotorelacja.










19 komentarze:

Madlene P pisze...

O, zrobię sobie takie jutro na śniadanie :)

Joanna Pabich pisze...

Na początku byłam przekonana, że to racuchy drożdżowe! :D

Salvador Dali pisze...

takie polskie racuchy, ale z dynią, a nie z jabłkiem!
Ale wyglądają nieziemsko.. wszamałabym <3

Agata - Dietetyczne Fanaberie pisze...

Też miałam być, ale nie było mnie akurat w Polsce, snif snif :<

Angie pisze...

Ach, zjadłabym takie<3

Weronika Pe pisze...

Idealne jesienne danie! Piękne zdjęcia na tle liści :)

prostozpiekarnika.blogspot.com

Magda C. pisze...

Fantastyczne placuszki:)

Agata Kądziołka pisze...

Może jutro takie wyczaruje :)

Natalie pisze...

Teraz dyniowy szał! Dyńki najlepsze :)

Kamila pisze...

Idealne! Wspaniale muszą smakować! Pozdrawiam

Marzena pisze...

Fajne placuszki i fajne warsztaty:-)

Ola pisze...

jesień w pełnej krasie u Ciebie:)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Jesteśmy wielkimi fankami takich placków :)

Evi pisze...

Puszyste :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Placuszki, oj placuszki .... uwielbiam je:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pyszne placuszki, uwielbiam takie na śniadanie :)

Ewa W pisze...

pychotka ! idealne śniadanko

Kinga Kornacka pisze...

U mnie dyniowe placuszki powstają zwykle z pieczonego puree, ale ta opcja wydaje się być równie kusząca ;)

Anulla pisze...

placuszki dyniowe zawsze robiła mi jak byłam dzieckiem mama :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add