poniedziałek, 9 listopada 2015

Chrupiące gofry - przepis podstawowy



To chyba najbardziej chrupiące gofry, jakie mi kiedykolwiek wyszły! Przepis podstawowy, bez żadnych udziwnień. Jednocześnie bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Z wierzchu gofry sa rumiane i chrupiące, a wewnątrz lekkie i napowietrzone. Polecam bardzo!!! Na śniadanie czy podwieczorek :)



Składniki na 7-8 gofrów
  • 225 g mąki (1,5 szklanki)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody (w temp. pokojowej)

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia i sól - wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem, a następnie dodać olej. Zmiksować. Dodać wodę i raz jeszcze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę (najlepiej z kilkoma kroplami soku z cytryny). Masę z żółtkami wlać do mąki i wymieszać energicznie trzepaczką. Na koniec dodać do ciasta pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto odstawić na chwilę i w tym czasie rozgrzać gofrownicę. Gofry piec na rumiano przez około 5 minut, choć to może zależeć od modelu gofrownicy - najlepiej dostosować czas po pierwszej partii. Upieczone gofry koniecznie studzić na kratce.






24 komentarze:

Kamciss pisze...

Wciąż nie mogę się zebrać do ich zrobienia, ale kuszą! :)
Pozdrawiam :)

Salvador Dali pisze...

gofryy sąąą naaajlepsze!!! <3 gggoooffrrryyy, kooochaaaam! :)

Anulla pisze...

prawdziwa rozpusta, a do tego dżem lub owoce :)

krzywa kromeczka pisze...

robiłam gofry w sobote :) smak dzieciństwa

Natalie pisze...

Ale mi narobiłaś ochoty na gofry! :)

Ola pisze...

przepis sobie dodaję do zakładek, moje gofry ostatnio wyszły jakieś za gumiaste

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Ale nam się zamarzyły takie chrupiące gofry z powidłami :D

Kamila pisze...

Idealne! Kuszą :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pyszne, też lubię gofry! ;)

Paula R pisze...

Ummm.. chetnie bym zjadła takiego z dżemorem wisniowym ;D ;D

zapraszam do mnie w wolnej chwili :)

Evi pisze...

To niegodne tak kusić! Wyglądają wspaniale :).

Screalieve Rebel pisze...

Jak ja dawno nie jadłam gofrów...

gin pisze...

O mniam, narobiłaś mi apetytu... :)

firma budowlana pisze...

Bardzo apetycznie wyglądające gofry

Łukasz Majchrowski pisze...

Ale cudne! Szkoda, że nie mam gofrownicy :(

Sosna pisze...

Mam na nie chrapkę :D

http://cynamon.net.pl pisze...

Och uwielbiam gofry. Od razu kojarzą mi się z wakacjami ;)

Sprawdzony pisze...

Fajne zdjęcia i gofry wyszły bardzo chrupiące.

Kaś pisze...

Sprawdzony, dziękuję! cieszę się, że smakowały :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz

malinowy pieprz pisze...

U mnie niestety całkowicie się przyklejaly i nic z tego nie wyszło :(

Kaś pisze...

malinowy pieprz, poprzyklejały? w sensie do gofrownicy? hmm a otwierałaś gofrownicę przed upływem 5 minut? bo pod żadnym pozorem nie powinno się tego robić, nawet lekko uchylając

Rolek pisze...

Sprawdzone! Jeżeli ktoś oczekuje super lekkich i chrupiących gofrów, oto one!

Kaś pisze...

Rolek, super, bardzo się cieszę, że przepis podpasował :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza

Kaś pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add