poniedziałek, 9 listopada 2015

Chrupiące gofry - przepis podstawowy



To chyba najbardziej chrupiące gofry, jakie mi kiedykolwiek wyszły! Przepis podstawowy, bez żadnych udziwnień. Jednocześnie bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Z wierzchu gofry sa rumiane i chrupiące, a wewnątrz lekkie i napowietrzone. Polecam bardzo!!! Na śniadanie czy podwieczorek :)



Składniki na 7-8 gofrów
  • 225 g mąki (1,5 szklanki)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody (w temp. pokojowej)

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia i sól - wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem, a następnie dodać olej. Zmiksować. Dodać wodę i raz jeszcze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę (najlepiej z kilkoma kroplami soku z cytryny). Masę z żółtkami wlać do mąki i wymieszać energicznie trzepaczką. Na koniec dodać do ciasta pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto odstawić na chwilę i w tym czasie rozgrzać gofrownicę. Gofry piec na rumiano przez około 5 minut, choć to może zależeć od modelu gofrownicy - najlepiej dostosować czas po pierwszej partii. Upieczone gofry koniecznie studzić na kratce.






26 komentarze:

Kamciss pisze...

Wciąż nie mogę się zebrać do ich zrobienia, ale kuszą! :)
Pozdrawiam :)

Salvador Dali pisze...

gofryy sąąą naaajlepsze!!! <3 gggoooffrrryyy, kooochaaaam! :)

Anulla pisze...

prawdziwa rozpusta, a do tego dżem lub owoce :)

krzywa kromeczka pisze...

robiłam gofry w sobote :) smak dzieciństwa

Natalie pisze...

Ale mi narobiłaś ochoty na gofry! :)

Ola pisze...

przepis sobie dodaję do zakładek, moje gofry ostatnio wyszły jakieś za gumiaste

Candy Pandas pisze...

Ale nam się zamarzyły takie chrupiące gofry z powidłami :D

Kamila pisze...

Idealne! Kuszą :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Pyszne, też lubię gofry! ;)

Unknown pisze...

Ummm.. chetnie bym zjadła takiego z dżemorem wisniowym ;D ;D

zapraszam do mnie w wolnej chwili :)

Evi pisze...

To niegodne tak kusić! Wyglądają wspaniale :).

Rebel pisze...

Jak ja dawno nie jadłam gofrów...

gin pisze...

O mniam, narobiłaś mi apetytu... :)

firma budowlana pisze...

Bardzo apetycznie wyglądające gofry

Łukasz Majchrowski pisze...

Ale cudne! Szkoda, że nie mam gofrownicy :(

Unknown pisze...

Mam na nie chrapkę :D

http://cynamon.net.pl pisze...

Och uwielbiam gofry. Od razu kojarzą mi się z wakacjami ;)

Sprawdzony pisze...

Fajne zdjęcia i gofry wyszły bardzo chrupiące.

Kaś pisze...

Sprawdzony, dziękuję! cieszę się, że smakowały :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz

malinowy pieprz pisze...

U mnie niestety całkowicie się przyklejaly i nic z tego nie wyszło :(

Kaś pisze...

malinowy pieprz, poprzyklejały? w sensie do gofrownicy? hmm a otwierałaś gofrownicę przed upływem 5 minut? bo pod żadnym pozorem nie powinno się tego robić, nawet lekko uchylając

Rolek pisze...

Sprawdzone! Jeżeli ktoś oczekuje super lekkich i chrupiących gofrów, oto one!

Kaś pisze...

Rolek, super, bardzo się cieszę, że przepis podpasował :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza

Kaś pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Kasia pisze...

Jestem wierna temu przepisowi już prawie 10 lat, ale robię na mąkach pełnoziarnistych. Uwielbiam te gofry. Polecałam ten przepis już wielokrotnie. Dziękuję Ci za niego <3

Kaś pisze...

Kasiu, przemiło to czytać!!!
faktycznie, już prawie 10 lat na blogu, jak ten czas leci :))
pozdrawiam serdecznie

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add