To chyba najbardziej chrupiące gofry, jakie mi kiedykolwiek wyszły! Przepis podstawowy, bez żadnych udziwnień. Jednocześnie bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Z wierzchu gofry sa rumiane i chrupiące, a wewnątrz lekkie i napowietrzone. Polecam bardzo!!! Na śniadanie czy podwieczorek :)
Składniki na 7-8 gofrów
- 225 g mąki (1,5 szklanki)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka (w temp. pokojowej)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 szklanka wody (w temp. pokojowej)
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać proszek do pieczenia i sól - wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę z cukrem, a następnie dodać olej. Zmiksować. Dodać wodę i raz jeszcze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę (najlepiej z kilkoma kroplami soku z cytryny). Masę z żółtkami wlać do mąki i wymieszać energicznie trzepaczką. Na koniec dodać do ciasta pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy. Ciasto odstawić na chwilę i w tym czasie rozgrzać gofrownicę. Gofry piec na rumiano przez około 5 minut, choć to może zależeć od modelu gofrownicy - najlepiej dostosować czas po pierwszej partii. Upieczone gofry koniecznie studzić na kratce.
26 komentarze:
Wciąż nie mogę się zebrać do ich zrobienia, ale kuszą! :)
Pozdrawiam :)
gofryy sąąą naaajlepsze!!! <3 gggoooffrrryyy, kooochaaaam! :)
prawdziwa rozpusta, a do tego dżem lub owoce :)
robiłam gofry w sobote :) smak dzieciństwa
Ale mi narobiłaś ochoty na gofry! :)
przepis sobie dodaję do zakładek, moje gofry ostatnio wyszły jakieś za gumiaste
Ale nam się zamarzyły takie chrupiące gofry z powidłami :D
Idealne! Kuszą :)
Pyszne, też lubię gofry! ;)
Ummm.. chetnie bym zjadła takiego z dżemorem wisniowym ;D ;D
zapraszam do mnie w wolnej chwili :)
To niegodne tak kusić! Wyglądają wspaniale :).
Jak ja dawno nie jadłam gofrów...
O mniam, narobiłaś mi apetytu... :)
Bardzo apetycznie wyglądające gofry
Ale cudne! Szkoda, że nie mam gofrownicy :(
Mam na nie chrapkę :D
Och uwielbiam gofry. Od razu kojarzą mi się z wakacjami ;)
Fajne zdjęcia i gofry wyszły bardzo chrupiące.
Sprawdzony, dziękuję! cieszę się, że smakowały :)
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz
U mnie niestety całkowicie się przyklejaly i nic z tego nie wyszło :(
malinowy pieprz, poprzyklejały? w sensie do gofrownicy? hmm a otwierałaś gofrownicę przed upływem 5 minut? bo pod żadnym pozorem nie powinno się tego robić, nawet lekko uchylając
Sprawdzone! Jeżeli ktoś oczekuje super lekkich i chrupiących gofrów, oto one!
Rolek, super, bardzo się cieszę, że przepis podpasował :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pozostawienie komentarza
Jestem wierna temu przepisowi już prawie 10 lat, ale robię na mąkach pełnoziarnistych. Uwielbiam te gofry. Polecałam ten przepis już wielokrotnie. Dziękuję Ci za niego <3
Kasiu, przemiło to czytać!!!
faktycznie, już prawie 10 lat na blogu, jak ten czas leci :))
pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!