środa, 16 grudnia 2015

Piernikowe crumble z jabłkami



Świątecznie crumble z piernikowa nutą. Oj bardzo intensywną korzenną nutą. Deser bardzo prosty, ale jeśli chodzi o zapiekane jabłka po kruszonką to niewiele więcej trzeba, bo smakiem obronią się same.


Składniki na 6 porcji:
  • 100 g twardych ciastek korzennych 
  • 60 g mąki (2 pełne łyżki)
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 70 g masła
  • 700 g jabłek

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni (200 przy termoobiegu). Ciasteczka zblendować na mąkę. 2 łyżki mąki z ciasteczek (ok. 30 g) dodać do jabłek i wymieszać. Do reszty  mąki z ciastek dodać zwykłą mąkę, cukier i wymieszać. Na koniec dodać masło i rozetrzeć całość na kruszonkę. 

Kokilki wysmarować masłem, przełożyć do nich jabłka a z wierzchu wysypać kruszonkę. Zapiekać około 15-20 minut, aż do zarumieniania wierzchu.








14 komentarze:

krzywa kromeczka pisze...

ojej, lata temu jadlam crumble.. ech, ten smak

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Obłędny smak i zapach :)

Magda C. pisze...

Oj musi to pachnieć i smakować cudownie <3

Salvador Dali pisze...

ulala.. jakież smaki! <3
zjadłabym baaardzo :)

Kamila pisze...

Pyszności!

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Deser marzenie :D

Kamciss pisze...

Pysznie i jakże świątecznie :33

Joanna Pabich pisze...

Piernik, jabłka i deser idealny! :D

Sosna pisze...

Wspaniałe :D

Agata Kądziołka pisze...

Ładnie to tak kusić na noc? :)

Majana pisze...

To musi być pyszne, nie ma innej możliwości :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Kochana kupiłaś mnie tym crumble:). Zdrowych i wesolych Świąt życzę:)

Ewa W pisze...

ja bym z chęcią zjadła taki na śniadanko :)

Kaś pisze...

Jolu, serdecznie dziękuję i nawzajem! :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add