poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe



Jedno z najprostszych i najszybszych ciast, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Przygotowanie to jakieś parę minut, a łącznie z pieczeniem można się zamknąć w pół godziny. Wystarczy wymieszać kilka składników i upiec. Nawet mikser nie jest nam potrzebny. 

Kladdkaka to coś na kształt brownie. Wnętrze ciasta powinno przypominać zakalec. Stopień "niedopieczenia" zależy w dużym stopniu od upodobań. Ja wybrałam "lekkiego" zakalca, ale jeśli skrócicie czas pieczenia o 2-3 minuty, środek będzie bardziej niedopieczony. Piekłam to ciasto dwie niedziele z rzędu i właśnie taka wersja najbardziej mi posmakowała :)




Składniki:
na podstawie przepisu z bloga Ósmy kolor tęczy
  • 130 g masła
  • 230 g cukru (u mnie 150 g demerara i 80 g białego)
  • 50 g ciemnego kakao
  • 120 g mąki
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 jajka

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni (160 przy termoobiegu). Masło rozpuścić i delikatnie przestudzić. Następnie przelać do dużej miski, dodać do niego cukier i wymieszać, by lekko się rozpuścił. Do masy dodać kakao, przesianą mąkę oraz szczyptę soli. Wymieszać całość (masa będzie gęsta). Jajka rozbełtać widelcem i, razem z aromatem, dodać do masy. Mieszać całość aż do uzyskania jednolitej masy, pozbycia się grudek. Gotowe ciasto przelać do formy (okrągła o średnicy 20-22 cm bądź kwadratowa o boku 20 cm). Piec 15-20 minut - zależy, jaki stopień wypieczenia lubimy. Moje ciasto piekło się 20 minut. Po upieczeniu wystudzić w formie. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.






27 komentarze:

Natalie pisze...

Nie znałam takiego :)

Angie pisze...

Uwielbiam takie ciasta<3

Amber pisze...

Mocno czekoladowe to zdecydowanie dla mnie!

lutka40 pisze...

Wygląda cudownie !

Kamila pisze...

Wygląda znakomicie, coś mocno czekoladowego na poprawę humoru :) Pozdrawiam

Anulla pisze...

fajne i proste ciasto - to lubię :)

Zaneta pisze...

Akurat mam ochote na cos slodkiego.

Smaczny Rezultat pisze...

Jako fanka brownie dałabym się skusić :D

Renata Walczak pisze...

zapowiada sie pysznie :)

Angelika i Monika Candy Pandas pisze...

Takie proste ciacho a tak musi być pyszne :D

Salvador Dali pisze...

o ja.. wygląda świetnie.. :) dla mnie boomba ;)

Evi pisze...

Uwielbiam je, najbardziej w dodatkowej polewie czekoladowej :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Uwielbiam takie ciasta, proste, a jakie cudowne:)

Ewa W pisze...

takie najprostsze są najlepsze :)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Ja się poczęstuję :)

Roztrzepana Babeczka pisze...

Obłędny! Takie ciacho to mogę jeść :D
Zapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

muffintime pisze...

Uwielbiam ciacha tego typu :)

Lady laura. pisze...

Kuszące,tym bardziej ,że tak szybko się robi.

Majana pisze...

Wspaniałe to ciacho, puchate, piękne. Mniam :)

gin pisze...

Mmm, wygląda jak marzenie :)

Anonimowy pisze...

Ciasto mega czekoladowe, idealne. Następnym razem spróbuję piec dłużej, dzisiaj 20 min i duże 'niedopieczenie', coś jak brownie. Polecam.
Dominika

Kaś pisze...

Dominiko, super, bardzo się cieszę, że ciasto Ci posmakowało :)
pozdrawiał ciepło i dziękuję za pozostawienie komentarza

Sybilla pisze...

uwielbiam czekoladowe ciasta, na pewno wykorzystam przepis , pozdrawiam :)

V. pisze...

HELP~!

Mam okrągłą blaszke ale 24 cm. Wyjdzie, czy jakoś trzeba zwiększyć proporcje?? Jak tak, to o ile?

V. pisze...

I najlepiej piec w dzien podania czy dzien przed?

Kaś pisze...

V., wyjść wyjdzie, choć będzie odrobinę niższe. jeśli chciałabyś zwiększyć proporcje, to polecam przelicznik http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
zdecydowanie najlepiej piec w dzień podania

Słodkie okruszki pisze...

To ciasto prezentuje się wspaniale.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add