czwartek, 5 maja 2016

Placek z rabarbarem i kruszonką (na serku waniliowym)



Jest wiosna, jest rabarbar. Cały rok na niego czekam - jak na truskawki czy inne sezonowe przysmaki. Pierwszy tegoroczny rabarbar trafił nigdzie indziej jak do ciasta. Ten prosty placek jest szybki w przygotowaniu, a jego dodatkową zaletą jest fakt, że jest bardzo wilgotny i pozostaje świeży nawet przez kilka dni. Placek był wilgotny nawet trzeciego dnia po upieczeniu (nie że tyle wytrzymał bo nie miał go kto zjeść, po prostu ostatnio dawkuję słodkie ;)) W każdym razie rewelacja! Na niedzielę do kawy czy wiosenny piknik - nada się idealnie. Gorąco polecam!




Składniki na ciasto
przepis z bloga Mój Słodki Świat, podaję po moich zmianach
  • 2,5 szklanki mąki (450 g) 
  • 1 szklanka cukru plus opak. cukru wanilinowego
  • pół szklanki oleju
  • 1 serek waniliowy typu Danio (ok. 140 g)
  • 4 jajka 
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę
  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • cukier wanilinowy

Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru (umytego, już po obraniu)



Przygotowanie rabarbaru
Rabarbar umyć, wysuszyć i pokroić w kawałki ok. 1 cm.

Przygotowanie ciasta
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę - przez około 5 minut. Następnie, ciągle miksując, dodawać stopniowo jogurt i olej. Na koniec wsypywać porcjami mąkę (przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia).

Przygotowanie kruszonki
Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrami, a następnie zalać sypkie składniki masłem. Całość wymieszać łyżką do powstania grudek na kruszonkę.

Pieczenie
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni (170 z termoobiegiem). Dużą blachę (25x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto, na wierzchu ułożyć rabarbar, a całość posypać kruszonką. Ciasto piec około 40-45 (do suchego patyczka). Jeśli wierzch zacznie się rumienić wcześniej, można nakryć go kawałkiem papieru do pieczenia. Po upieczeniu studzić około godziny przy zamkniętych drzwiach piekarnika, później już przy uchylonych lub na zewnątrz.





12 komentarze:

Kulinarny Lans pisze...

uwielbiam :)

Angie pisze...

Ach, zjadłoby się takie ciacho...:))

Zuzanna F pisze...

pycha! do wypróbowania.
wyobraziłam sobie wersje z truskawkami...:)

Ola pisze...

U mnie pierwszy trafił do kompotu teraz zaczęłam się rozglądać za jakimiś ciastami:)

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Dla mnie super, bardzo lubię takie ciacha :)

Kinga Kornacka pisze...

I do tego jakie proste w wykonaniu. A dzięki takiej a nie innej formie na piknik rzeczywiście nada się idealnie, bo i problemów z transportem być nie powinno :)

Anulla pisze...

świetne ciacho :) u mnie w tym roku pierwszy rabarbar też wylądował w cieście :)

Ewa W pisze...

kruszonka musi być ! pyszne

gin pisze...

Ja też niecierpliwie czekam na rabarbar i nie wypuszczam go z kuchni przez całe dwa miesiące :) Pycha ciacho :)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Nie ma nic lepszego wiosną niż rabarbar i kruszonka:)

Majana pisze...

Uwielbiam rabarbar i uwielbiam takie ciasta! Mniam :)

Evi pisze...

Taki przepis z dodatkiem serka chętnie wypróbuję. Zresztą biorę w ciemno wszystko, co rabarbarowe i tak kusząco wygląda :-). Pozdrawiam!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add