Na fali zafascynowania hummusem wpadło mi do głowy połączenie cieciorki i awokado. Pasty na bazie tych składników nie zawodzą, dlaczego by więc ich nie połączyć :) Takim oto sposobem wyszła zdrowa kombinacja, podkręcona dodatkowo papryką i chilli - stąd zamiast odcienia zieleni kolor przypominający typowy hummus. Pasta idealna z pieczywem, też tym chrupkim. W wersji hiper fit z warzywkami, typu marchewka czy ogórek. Na zdrowe śniadanie, podwieczorek czy po prostu przekąskę.
Składniki:
- 1 awokado
- 1 szklanka cieciorki (z puszki, odsączonej z płynu)
- 2-3 łyżeczki tahini
- szczypta ostrej papryczki chilli w proszku lub suszonej, świeżo zmielonej
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku
- pieprz cayenne do smaku
- oliwa do skropienia
Wszystkie składniki zmiksować na pastę o jednolitej konsystencji. Jeśli chodzi o przyprawy, szczególnie ostrą paprykę, polecam dodać jej z początku małą szczyptę. Jeśli po zmiksowaniu pasty spróbujemy i uznamy, że za mało ostre, to możemy dodać więcej. Podobnie z solą czy pieprzem.
Pastę przed podaniem posypujemy dodatkowo słodką papryką i skrapiamy oliwą.
9 komentarze:
Uwielbiam takie pasty na kanapki :-)
Uwielbiam takie pasty na kanapki :-)
Z chęcią wypróbuje!
hummus to ja kooocham <3 ale do awokado ani trochę nie potrafię się przekonać :(
choć całość wygląda super ;)
mniam! :) hummus uwielbiam w każdej postaci, więc i ta pasta do mnie trafia :)
Awokado nie lubię, ale może tu by mi podeszło :O)
Ciekawi mnie jej smak :)
Świetne połączenie. Kremowe awokado i cieciorka - pycha :)
Bajeczna konsystencja :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!