Jedno z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Na blogu pojawiło się już jakiś czas temu w wersji ze śliwkami, ale tak naprawdę można użyć różnego rodzaju owoców - w zależności od sezonu czy "smaka na" dany owoc :) Opcja z jabłkami to taki prosty i szybki przepis na szarlotkę na kruchym spodzie. Nawet nie zagniatamy ciasta, nie wspominając już o braku jego chłodzenia czy podpiekania spodu. Wystarczy wymieszać składniki na kruszonkę, częścią wylepić spód, wyłożyć owoce i wysypać resztę kruszonki. Na koniec pieczenie i pyszne ciasto gotowe. Polecam gorąco! Ja nie mogę się już doczekać wersji z truskawkami :)
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka starta z jednej cytryny
- 225 g masła, zimnego
- 1 jajko, roztrzepane
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek (u mnie jonagold), pokrojonych w średniej wielkości kostkę
1. Obrać jabłka, wydrążyć środek i pokroić w kostkę.
2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
3. W dużej misce wymieszać cukier ze startą skórką z cytryny - rozetrzeć palcami, by cukier przeszedł jej aromatem. Dosypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz roztrzepane jajko. Całość zagnieść jak na kruszonkę.
4. Dużą blachę (25x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać do niej około 650 g kruszonki (mniej więcej 2/3), wyrównać i docisnąć formując tym samym spód. Na niego wyłożyć pokrojone jabłka, a na koniec posypać je resztą kruszonki.
5. Ciasto piec około 50 minut. Jeśli do tego czasu góra się nie zarumieniła można na koniec włączyć 5 minut grzania górnego, a jeśli nasz piekarnik lubi nadmiernie podpiekać od góry, wtedy przed upływem tych 50 minut należy na wierzch kawałek papieru do pieczenia.
6. Po upieczeniu dobrze przestudzić. Opcjonalnie można je oprószyć cukrem pudrem, choć samo w sobie jest już słodziutkie :)
17 komentarze:
mm zjadłabym:)
Szarlotki nigdy nie odmówię. Narobiłaś mi smaka :)
Musze wyprobowac,bo jest mega proste,a u mnie w domu uwielbiaja placki z jablkami :)
bardzo lubię takie ciasta z owocami :)
Dzisiaj do herbatki bardzo by się przydało takie ciacho od razu dzień byłby cieplejszy i słoneczniejszy :D
Pycha, takie ciasta mogę jeść na okrągło :) Kusi mnie wersja z porzeczkami i malinami :)
Pięknie wygląda. Już sobie zapisałam:):):):)
Lubię takie proste przepisy ... bo nie dość,że szybkie to i przepyszne przy okazji:)
Z jabłkami musi być pyszne, ale z truskawkami to już prawdziwa rozkosz :)
najlepsza jeszcze taka ciepła :>
Jabłkowa rozkosz :)
Takie ciasta są najlepsze!
Szarlotka zawsze na czasie, wygląda niezwykle apetycznie :)
Bardzo smakowite ciasto ! Zjadłabym kawałeczek :)
Świetne są takie uniwersalne ciasta, szczególnie na lato - bierze się garść owoców, które akurat są dojrzałe z ogrodu i gotowe :) Też już nie mogę doczekać się ciast z truskawkami :)
Na ciasto z jabłkami zawsze jestem chętna ;)
Szarlotki są pycha zawsze i wszędzie :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!