sobota, 24 września 2016

Leczo z cukinią, papryką, pieczarkami i kiełbasą



Na powitanie jesieni. Coś ciepłego, sytego, domowego. Nic tylko zawinąć się w koc i podjadać w coraz chłodniejsze wieczory :)

Leczo klasyczne, na mięsku. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata. Tu moja ulubiona wersja, czyli papryka, cukinia, pieczarki, cebulka i kiełbasa.


Składniki:
  • 6 papryk (2 czerwone, 2 zielone, 2 żółte)
  • 2 średnie cukinie
  • pół kg pieczarek
  • pół kg pomidorów, krojonych, bez skórki
  • 4 duże cebule
  • 2 długie laski kiełbasy, np. podwawelskiej
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • płaska łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Cebulę pokroić w grubą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę lekko podsmażyć, po czym dodać do niej pieczarki i przesmażyć całość.

Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę (na niedużej ilości oleju).

Cukinię obrać ze skóry, wydrążyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć ją do dużego garnka z małą ilością wody, już wrzącej, i prażyć ją przez chwilę. Kiedy już będzie miękka dodać pomidory. Gotować całość aż pomidory zmiękną, po czym dodać podsmażone pieczarki z cebulą, podsmażoną kiełbasę oraz paprykę pokrojoną na kawałki. Doprawić papryką w proszku oraz solą i pieprzem. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać, raz jeszcze zagotować i trzymać na małym ogniu kolejne 5-10 minut. Gotowe :)




8 komentarze:

Kamciss pisze...

Rozgrzewające danie na nadchodzące dni, to lubię :)

Ola pisze...

Nigdy nie dodawałam pieczarek a w sumie czemu nie 😀

Anulla pisze...

pyszna klasyka, którą lubię najbardziej! :)

Angie pisze...

Wręcz idealne ja jesień<3

Unknown pisze...

Chciałam robić leczo w weekend, ale mój Łukasz orzekł, że on tego nie zje, bo to "rozmemłane warzywa" :D

domowacukierniaewy.blox.pl pisze...

Mniam, pyszne leczo :)

Anonimowy pisze...

Dzięki Kasiu! Bardzo pyszne i co ważne wykonalne! Nawet dla kuchennego beztalencia :)

Kaś pisze...

A., cieszę się, że smakowało! :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add