Na powitanie jesieni. Coś ciepłego, sytego, domowego. Nic tylko zawinąć się w koc i podjadać w coraz chłodniejsze wieczory :)
Leczo klasyczne, na mięsku. Ostatnio modne są wszelkie wersje wege, bez tego czy tamtego, ale ja ze starej szkoły ;D Mamine leczo wymiata. Tu moja ulubiona wersja, czyli papryka, cukinia, pieczarki, cebulka i kiełbasa.
Składniki:
- 6 papryk (2 czerwone, 2 zielone, 2 żółte)
- 2 średnie cukinie
- pół kg pieczarek
- pół kg pomidorów, krojonych, bez skórki
- 4 duże cebule
- 2 długie laski kiełbasy, np. podwawelskiej
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- płaska łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Cebulę pokroić w grubą kostkę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę lekko podsmażyć, po czym dodać do niej pieczarki i przesmażyć całość.
Na osobnej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę (na niedużej ilości oleju).
Cukinię obrać ze skóry, wydrążyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć ją do dużego garnka z małą ilością wody, już wrzącej, i prażyć ją przez chwilę. Kiedy już będzie miękka dodać pomidory. Gotować całość aż pomidory zmiękną, po czym dodać podsmażone pieczarki z cebulą, podsmażoną kiełbasę oraz paprykę pokrojoną na kawałki. Doprawić papryką w proszku oraz solą i pieprzem. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy, wymieszać, raz jeszcze zagotować i trzymać na małym ogniu kolejne 5-10 minut. Gotowe :)
8 komentarze:
Rozgrzewające danie na nadchodzące dni, to lubię :)
Nigdy nie dodawałam pieczarek a w sumie czemu nie 😀
pyszna klasyka, którą lubię najbardziej! :)
Wręcz idealne ja jesień<3
Chciałam robić leczo w weekend, ale mój Łukasz orzekł, że on tego nie zje, bo to "rozmemłane warzywa" :D
Mniam, pyszne leczo :)
Dzięki Kasiu! Bardzo pyszne i co ważne wykonalne! Nawet dla kuchennego beztalencia :)
A., cieszę się, że smakowało! :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!