Ostatni w wpis w marcu, wstyd ;) Lepiej nie skomentuje swojego blogowego zachowania. Jak jednak przystało na powrót w moim wydaniu, nie mogło paść na nic innego niż na makaron. Klasyczna carbonara. Wersja bez śmietany, taka niby fit, bo lato, bo forma ;) Śmietanka musi poczekać na jesień!
Składniki - na 3 duże porcje
- 250 g makaronu, np. tagliatelle
- 150 g boczku
- 3 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 80 g parmezanu lub grana padano
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Makaron ugotować al dente. Przed odcedzeniem odlać pół szklanki wody, w której się gotował.
W talerzyku jajka z odrobiną soli i pieprzu oraz około 50 g startego sera.
Podczas gotowania makaronu na suchej patelni podsmażyć boczek do zarumienia (u mnie trochę dłużej, bo lubię mocno przysmażony). Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek i przesmażyć chwilę całość.
Jeśli makaron jest już gotowy, od razu przełożyć go na patelnię z boczkiem i czosnkiem. Wlać wodę z gotowania. Chwilę gotować razem, po czym zdjąć z ognia.
Pozostaje mieszanie :) Powoli wlewać rozbełtane jajka na patelnię z makaronem i boczkiem - pamiętając przy tym aby szybko mieszać całość, by jajka się nie ścięły. Gotowe! Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, jeszcze raz mieszamy całość. Resztą sera posypujemy gotowe danie. Smacznego!
5 komentarze:
I tak ma być, czysta klasyka, żadnej śmietany! Witaj z powrotem :)
Prosty przepis. Do przygotowania dla każdego :)
Just desire to say your article is as astonishing. The clarity on your submit is just great and that i can assume you are an expert in this subject. 바카라사이트
Your post is very helpful and information is reliable. I am satisfied with your post. Thank you so much for sharing this wonderful post. If you have any assignment requirement then you are at the right place. 메이저사이트
Your ideas inspired me very much. 메이저안전놀이터 It's amazing. I want to learn your writing skills. In fact, I also have a website. If you are okay, please visit once and leave your opinion. Thank you.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!