Ostatni w wpis w marcu, wstyd ;) Lepiej nie skomentuje swojego blogowego zachowania. Jak jednak przystało na powrót w moim wydaniu, nie mogło paść na nic innego niż na makaron. Klasyczna carbonara. Wersja bez śmietany, taka niby fit, bo lato, bo forma ;) Śmietanka musi poczekać na jesień!
Składniki - na 3 duże porcje
- 250 g makaronu, np. tagliatelle
- 150 g boczku
- 3 jajka
- 4 ząbki czosnku
- 80 g parmezanu lub grana padano
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Makaron ugotować al dente. Przed odcedzeniem odlać pół szklanki wody, w której się gotował.
W talerzyku jajka z odrobiną soli i pieprzu oraz około 50 g startego sera.
Podczas gotowania makaronu na suchej patelni podsmażyć boczek do zarumienia (u mnie trochę dłużej, bo lubię mocno przysmażony). Pod koniec dodać drobno pokrojony czosnek i przesmażyć chwilę całość.
Jeśli makaron jest już gotowy, od razu przełożyć go na patelnię z boczkiem i czosnkiem. Wlać wodę z gotowania. Chwilę gotować razem, po czym zdjąć z ognia.
Pozostaje mieszanie :) Powoli wlewać rozbełtane jajka na patelnię z makaronem i boczkiem - pamiętając przy tym aby szybko mieszać całość, by jajka się nie ścięły. Gotowe! Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, jeszcze raz mieszamy całość. Resztą sera posypujemy gotowe danie. Smacznego!
8 komentarze:
I tak ma być, czysta klasyka, żadnej śmietany! Witaj z powrotem :)
Prosty przepis. Do przygotowania dla każdego :)
Your advice is always so on point. This post was another great one. Can’t wait for more!
That’s a brilliant story posted. I'll come back to read some more. Greatjob!... MM
You are among the top writers of this generation, Excellent blog, thanks... MM
I’m hoping to check out the same high-grade blog posts. Keep on Writing... MM
The text was neat and readable. Great blog you written here. Thanks... MM
We truly dearly loved examining this web site. Thank you for this blog!... MM
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!