sobota, 26 września 2020

Croissant śniadaniowy z jajkiem sadzonym


Brakuje pomysłu na leniwe śniadanie? Tradycyjne kromki chleba czy bułki zamieniamy na croissanty. Z nimi nawet proste dodatki jak ser i szynka smakują o wieeele lepiej ;) Na blogu była też już wersja z jajecznicą, a tym razem padło na jajko sadzone, do którego zainspirowały mnie skarpety z Many Mornings #EatThatSock Świetne, prawda? <3 Do tego chrupiący boczek, ser, rukola... Banalnie proste, a jak pyszne! 




Składniki na dwie porcje:

  • 2 croissanty
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 2 plastry żółtego sera
  • 2 garści rukoli
  • sól, pieprz, czerwona papryka
  • opcjonalnie sosy - u mnie słodko-kwaśny

Na rozgrzanej patelni podsmażyć boczek aż stanie się chrupiący. Zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu usmażyć jajka sadzone. I prawie koniec!

Croissanty przekroić na pół, na dolną połówkę wyłożyć kolejno rukolę, boczek, ser i jajko. Oprószyć przyprawami i polać sosem. Mamy to! Szybko i smacznie.


PS na stronie Many Mornings znajdziecie wiele innych genialnych skarpet, ale ja zdecydowanie polecam te w tematyce kulinarnej ;)




1 komentarze:

Isla pisze...

Był pyszny, croissant na śniadanie to fantastyczny początek dnia.

Publikowanie komentarza

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add