coś słodkiego, od teraz będę ją robić co tydzień - tak jak sernik
oczywiście zawsze coś namieszam: zrobiłam na dość dużej blaszce, więc wyszła bardzo płaska, co nie zmienia faktu, że wizualnie było jej dużo ;)
przepis "krążący" w internecie, znaleziony u aniac1
Ciasto:
- 3 łyżki otrąb owsianych,
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej,
- słodzik, aromat
- 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku,
- 2 jajka,
- 6 łyżek serka homo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody
Wszystkie składniki wymieszać. Wylać na blaszkę (najlepiej średnią foremkę, np. 15x26 cm) wylożoną papierem do pieczenia. Piec 25 min w 180C, potem zmniejszyć temp do 120 C i trzymać jeszcze 10 minut. Po ostudzeniu przeciac w polowie.
Krem:
- 1/2 l mleka 0%,
- 3 żołtka,
- słodzik, aromat
- 2 łyżki skrobii kukurydzianej,
- 2 łyżki żelatyny
Mleko zagotować, dodać żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Resztę produktów wymieszać, wlać do mleka i gotować na wolnym ogniu ciągle mieszając do zagotowania. Schłodzić. Gdy masa zacznie gęstnieć przełozyć ciasto. Posypac słodzikiem. Odstawić do lodówki do stężenia.
11 komentarze:
A możesz podać przepis na napoleonki?
Anonimowy, jasne. to jest jeden z pierwszych postów na blogu, kiedy jeszcze nie był stricte kulinarny, tylko czymś w rodzaju dziennika osoby dietującej
pozdrawiam
wyglada cudownie ;oo jesli tylko bede miala potrzzebne skladniki, to sprobuje je zrobic w srode jesli bede miala tez czas :)bo pewnie smakuje tak samo super jak wyglada ;) jedynie musze cos wymyslic ze slodzikiem bo mam w tabletkach :( ale nadaje sie do pieczenia tez. No i szkoda mi skrobii kuk., to chyba mozna dodac budyniu zamiast skrobii?:) mysle ze tak:D bo nie jesetm na Dukanie, tylko na takiej zdrowej diecie, ale nie uzywam maki tylko wlasnie skrobie lub budyn i ogolnie wiele zasad Dukana. I nie wiem na jakiej blasze to robic, bo nie wiem ile tego ciasta wyjdzie;o czy moze na najwiekszej blasze do piekarnika taka duza... i wtedy wyjdzie plaskie to podzielic caly biszkopt na pol wzdluz a nie ze tak w srodku go przecinac?? bo nie jest opisane jaka blacha czy cos:(
możesz spokojne użyć budyniu. jest on u mnie częstym zamiennikiem mąki kukurydzianej. czasem nawet uda mi się dostać budyń z mąki kukurydzianej -jest idealny do serników :)
co do napoleonki, ja użyłam dużej blachy. niestety ciasto trudno było przekroić (no chyba, że tak jak piszesz, po prostu przedzielisz biszkopt na pół i złożysz w dwie części).
jeśli jednak chcesz przekrajać, polecam średnią blaszkę, prawie keksówkę. ja mam 15x26 cm i bardzo dobrze się sprawdziła przy drugim podejściu do tej napoleonki
już edytuję przepis
o dziekuje za odp :) a to ciasto wyglada tak samo pysznie jak wyglada? bo wyglada naprawde apetycznie :):)
nie ma sprawy, i dziękuję :) jak byłam na Dukanie, to wszystko, co chociaż trochę przypominało ciasto było pyszne :) a tak na poważnie, ciasto otrębowe było dość neutralne w smaku, coś jak zwykłe placki otrębowe. co do kremu - był naprawdę smaczny, taki bardzo gęsty, budyń. ze względu na krem przygotowałam to ciasto dwa razy :)
jeśli się zdecydujesz, polecam użyć np śmietankowego czy waniliowego budyniu. krem będzie aromatyczny i o fajnym posmaku
Kaś, to ciasto jest rewelacyjne! Dodałam polewę czekoladową na wierzchu, która się ładnie zastygła i oderwać się od tej blaszki nie mogę ;P
przepis idealny, dużo brakuje jej do prawdziwej napoleonki ale jak na dukanowską to jest extra!!!polecam przepis.
Aleksandra, Anonimowy, cieszę się, że Wam smakowała
pozdrawiam serdecznie
pięknie dziękuję za przepis. zrobiłam o smaku toffi i w 2 keksówkach. wyszło tak: https://lh5.googleusercontent.com/-nFITPlPQ5aU/UK5dy0iHgjI/AAAAAAAAHGw/IWOpHlkrj0I/s640/IMG_8247.JPG
świetny pomysł ze smakiem toffi. wyszła po prostu rewelacyjna!
bardzo dziękuję za komentarz i linka :)
pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!