czwartek, 15 kwietnia 2010

Maślane ciasteczka


jak w nazwie - bardzo maślane, a przy tym bardzo kruche; są mikroskopijne, bo większe od razu by się łamały
dziecko znalazło nową zabawkę - szprycę ;)


300 g mąki
100 g cukru pudru
50 g masła
2 żółtka

Utrzeć masło, cukier puder.
Do masy dodać żółtka, dalej ucierać.
Wsypać mąkę, wymieszać chwilę na zmniejszonych obrotach.
Blachę wykładamy papierem. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego, końcówka w kształcie gwiazdki.
Nakładać małe ciasteczka.
W przepisie: piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni na jasno-złoty kolor.
Ja musiałam piec ponad 20 minut, żeby nabrały złotego koloru, ale nie zbrązowiały.

wykorzystano przepis Anii


baaardzo dobre

polecam !!!

2 komentarze:

starshefa a.k.a. By-yl pisze...

mniam :D

kachna pisze...

jakie proste i szybkie ciasteczka :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add