poniedziałek, 21 czerwca 2010

Rolada śmietankowo - truskawkowa


I znowu truskawki ;) Deser na zimno, nie za słodki, mocno truskawkowy. Myślę, że świetnie komponowałby się z lodami lub sorbetem albo tylko z bitą śmietaną. 

Kolejny przepis z blogu Dorotus, którą cytuję:

"Składniki na ciasto:
3 jajka
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo: 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.
Blachę o boku 28 - 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.

Masa śmietankowo - truskawkowa:
600 g truskawek (300g + 300g)
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru (lub więcej - mniej, w zależności od słodkości truskawek)

*[cukier puder do posypania]

300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).
Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie.
Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na 2 godziny, lub do kiedy stężeje". Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.

*Niestety miałam mniejszą formą niż zalecana w przepisie, dlatego ciasto jest grubsze niż powinno i jedynie "otula" masę owocową.

16 komentarze:

filozofia smaku pisze...

Rolada to dla mnie wyższa szkoła;)
A wygląda tak pięknie- muszę zacząć się dokształcać w tym kierunku.
pozdrawiam

asieja pisze...

piękna jest ta rolada. :-)

emma001 pisze...

Wspaniala. Widac ze mocno truakwkowa ;)

tysiaczek81 pisze...

Nie napatrzyłam się na ten twój wspaniały sernik na zimno z truskawkami, a ty znowu następne cudo prezentujesz.Pysznie wygląda ta roladka.pozdrawiam cieplutko.

joanna_kuchareczka pisze...

Śliczna ta rolada i taka bardzo truskawkowa.

gosiaa99 pisze...

Uwielbiam ta roladaa:) Robie bardzo podbna, wspanile u ciebie wyglada:)

Paula pisze...

niesamowicie puszyście wygląda!

Alinka pisze...

Super wygląda i smacznie się prezentuje:)

Kaś pisze...

Dziękuję, miło mi, że się podoba ;)

starshefa a.k.a. By-yl pisze...

Sóókej przecież to czysta rozpusta! Jeśli to wszystko z okazji licencjatu, to boję się pomyśleć co będzie przy magisterce :D

Kaś pisze...

po magisterce to się dopiero będzie działo, a nie zapominajmy, że czekają mnie prawdopodobnie dwie ;)

majka pisze...

Wow, przepiekna rolada :) Musi byc pyszna. Chetnie zjadlabym maly kawaleczek :)

Olciaky pisze...

Pyszności rolada. Mniam mniam mniam mniam mniam:))
Zjadłabym sobie taką:)
Przepis zabieram ^.^

Anonimowy pisze...

super zrobilam kolezance na urodziny,palce lizac...Basia ktora tez eksperymentuje i podglada...

Kaś pisze...

Basiu, miło mi, że wypróbowałaś przepis, no i że się udał!
pozdrawiam i zachęcam zarówno, do eksperymentowania, jak i podglądania :)

Ola pisze...

Ależ pyszna rolada,ukradnę kawałek:)dzisiaj upiekłam ciasto bezowe z musem z truskawek z przepisów kuchni Lidla,wyszło pyszne.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add