I znowu truskawki ;) Deser na zimno, nie za słodki, mocno truskawkowy. Myślę, że świetnie komponowałby się z lodami lub sorbetem albo tylko z bitą śmietaną.
Kolejny przepis z blogu Dorotus, którą cytuję:
"Składniki na ciasto:
3 jajka
2 łyżki drobnego cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo: 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejno żółtka, dalej ubijając. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem, delikatnie wymieszać.
Blachę o boku 28 - 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową, wyrównać. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC. Ściereczkę kuchenną (lnianą) wysypać cukrem waniliowym. Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki, natychmiast zdjąć papier). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do wystygnięcia.
Masa śmietankowo - truskawkowa:
600 g truskawek (300g + 300g)
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
1/3 szklanki cukru (lub więcej - mniej, w zależności od słodkości truskawek)
*[cukier puder do posypania]
300 g truskawek zmiksować blenderem na sos. Kolejne 300 g pokroić na małe kawałki.
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/4 - 1/3 szklanki).
Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Wlewać do niej powoli sos z truskawek, dalej ubijając. Wlać żelatynę (ciepłą), cały czas ubijając. Na końcu wmieszać kawałki truskawek. Włożyć do lodówki na zgęstnienie, ale pilnować, by masa nie zgęstniała zbyt mocno, by można ją było rozsmarować na roladzie.
Ostudzoną roladę rozwinąć, szybko nałożyć masę truskawkową, zwinąć z powrotem. Włożyć do lodówki na 2 godziny, lub do kiedy stężeje". Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.
*Niestety miałam mniejszą formą niż zalecana w przepisie, dlatego ciasto jest grubsze niż powinno i jedynie "otula" masę owocową.
16 komentarze:
Rolada to dla mnie wyższa szkoła;)
A wygląda tak pięknie- muszę zacząć się dokształcać w tym kierunku.
pozdrawiam
piękna jest ta rolada. :-)
Wspaniala. Widac ze mocno truakwkowa ;)
Nie napatrzyłam się na ten twój wspaniały sernik na zimno z truskawkami, a ty znowu następne cudo prezentujesz.Pysznie wygląda ta roladka.pozdrawiam cieplutko.
Śliczna ta rolada i taka bardzo truskawkowa.
Uwielbiam ta roladaa:) Robie bardzo podbna, wspanile u ciebie wyglada:)
niesamowicie puszyście wygląda!
Super wygląda i smacznie się prezentuje:)
Dziękuję, miło mi, że się podoba ;)
Sóókej przecież to czysta rozpusta! Jeśli to wszystko z okazji licencjatu, to boję się pomyśleć co będzie przy magisterce :D
po magisterce to się dopiero będzie działo, a nie zapominajmy, że czekają mnie prawdopodobnie dwie ;)
Wow, przepiekna rolada :) Musi byc pyszna. Chetnie zjadlabym maly kawaleczek :)
Pyszności rolada. Mniam mniam mniam mniam mniam:))
Zjadłabym sobie taką:)
Przepis zabieram ^.^
super zrobilam kolezance na urodziny,palce lizac...Basia ktora tez eksperymentuje i podglada...
Basiu, miło mi, że wypróbowałaś przepis, no i że się udał!
pozdrawiam i zachęcam zarówno, do eksperymentowania, jak i podglądania :)
Ależ pyszna rolada,ukradnę kawałek:)dzisiaj upiekłam ciasto bezowe z musem z truskawek z przepisów kuchni Lidla,wyszło pyszne.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!