sobota, 3 lipca 2010

Muffiny z jagodami (MM) i napój jagodowy


Kolejne śniadanie z jagodami. Nie dość, że są dobre, to jeszcze ich kolor przykuwa uwagę. Co tam komary w lesie - warto się poświęcić ;p

Muffiny (8-10 sztuk)
suche:
  • 180 g maki pp
  • 1 1/2 łyżki fruktozy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
->wymieszać
mokre:
  • 80 ml (1/3 szklanki) mleka
  • 150 ml maślanki/kefiru
  • 1 białko
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
-> zmiksować
Mokre wlać do suchych, wymieszać szybko i niezbyt dokładnie. Dodać 3/4 szklanki jagód i delikatnie wymieszać. Przelać do foremek i piec 20-30 minut w 180 stopniach.

Napój:
jagody + mleko + blender -> do dna ;)

16 komentarze:

kasiaaaa24 pisze...

Na taki koktajl jest zawsze odpowiednia pora :)

wiosenka27 pisze...

Obłędnie pyszne jest to co pokazujesz:)

Monia Wu pisze...

hihi - też mam takie foremki :))

Kaś pisze...

kasiaaaa24 - zgadzam się w 100%!
wiosenka27 - dziękuję ;)
Monia Wu - świetne są, kształt i fakt, że nic do nich nie przywiera

Paula pisze...

pięknie się prezentują takie muffinki :)

Arvén pisze...

Jaa - kształt tych babeczek jest cudowny! Smakują pewnie równie dobrze ;)

emma001 pisze...

kolor koktajlu mnie oczarował. Jutro wpadam do ciebie na śniadanko hihi ;)

Kaś pisze...

Paula, Arven - dzięki, kształt i smak idą w parze!
emma001 - wpadaj, jutro zapraszam na muffiny z nektarynkami (z tego przepisu), już siedzą w piekarniku ;)

asieja pisze...

kolor jest cudowny
chętnie bym się poświęciła, szkoda, że jagody u mnie nie rosną

Olciaky pisze...

Jami, jami, jami!:)
Same pyszności upiekłaś i ukręciłaś:D
Buźka

lepszysmak pisze...

Zrobiłam! Zniknęły zanim wystygły! PRZEPYSZNE:) Pzdr Aniado

Bez sosiku pisze...

Jakie masz fantazyjne te foremki do muffinków! Świetne wprost. Kurczę... dawno już ich nie robiłam :( Muszę się zebrać w najblizszym czasie ^^
Pozdrawiam serdecznie i dzięki za odwiedzenie mojego bloga. Dodaję Cię do obserwowanych :*

Jagienka pisze...

Ale masz śliczne foremki do muffinek!!! Gdzie takie różyczki można kupić? są naprawdę piękne...

Kaś pisze...

Jagienka, ja swoje kupiłam w Lidlu, ale to było dość dawno. raz na jakiś czas można spotkać w Lidlu takie foremki, czasem też na allegro takie sprzedaje
pozdrawiam

Agnieszka pisze...

Czy mąkę pp mogę zastąpić orkiszową, a fruktozę cukrem?

Kaś pisze...

Agnieszka, mąkę można podmienić, jak najbardziej. zresztą często mąka pp mące pp nie równa.
co do cukru - jasne, tylko radzę dodać trochę więcej, bo fruktoza jest słodsza od niego. więc wyjdzie około 3 łyżek cukru

pozdrawiam serdecznie

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add