Zdecydowanie moja ulubiona propozycja na śniadanie. Z mąki pełnoziarnistej, bez tłuszczu, praktycznie bez cukru - można jeść nawet codziennie, o ile ma się czas na ich przygotowanie. Nie tylko pożywne, ale bardzo smaczne (ostatnio miałam je pięć dni pod rząd na śniadanie :) Najlepsze są z jabłkami, ale ze śliwkami też niczego sobie.
Składniki (na 7 racuszków):
- 100 g mąki pszennej z pełnego przemiału (orkiszowa lub pszenna 1850)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 białko
- 1 łyżka fruktozy
- 15-20 g drożdży
- 1 jabłko (kwaśne)
Mleko lekko podgrzać. Z łyżki mąki, fruktozy, drożdży i połowy porcji mleka zrobić zaczyn i odstawić do podwojenia objętości.
Dodać resztę mleka, mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (30 minut).
Ubić białko na sztywną pianę. Do wyrośniętego ciasta dodać pianę z białka i pokrojone w kostkę jabłko. Delikatnie wymieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcie na 10 minut.
Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej, teflonowej patelni. Podawać posypane fruktozą i cynamonem, posmarowane dżemem lub bez żadnych dodatków, bo naprawdę są smaczne same w sobie.
Bazowałam na tym przepisie; dostosowałam proporcje do 100 g mąki, czyli max ilości na jeden posiłek według MM.
26 komentarze:
Jakie smakowite! Poproszę jeden placuszek...
wyglądaja cudnie! no i to, że smażone bez tłuszczu - idealnie! ale czy latwo odchodzą od patelni ?
Uwielbiam takie przepisy, czyli smaczne i zdrowe w jednym. Wyglądają wspaniale.
Nusia, bardzo łatwo, jeśli używasz patelni teflonowej :) smaż na średnim ogniu pod przykryciem, kiedy wierzch się zetnie, od razu je przewróć (będą wtedy rumiane pod spodem i łatwo odejdą od teflonu)
racuchy uwielbiam w każdej postaci ! Te pysznie wyglądają :)
Kaś, to jest właśnie przepis, którego szukałam od dawna!!! WIELKIE DZIĘKI! Zapisuję i będę robić... może nawet jutro:) Pzdr Aniado
mi jak jakieś placuszki posmakują tak bardzo to tez je jadam jak najczęściej ((:
Jakaż szkoda, że rano nie mam czasu na przygotowywanie sobie takich pyszności! Ale... Od czego są weekendy? ;)
Pozdrawiam!
Mniam.. Uwielbiam takie zdrowe pyszności.. Świetny pomysł na pyszne śniadanie..
Ładnie się prezentują te Twoje racuchy ze śliwką. Ja jakoś zawsze rano w pędzie, więc poczęstuję się Twoim.
To świetnie:) zawsze używam teflonowej, więc mam nadzieję, że naprawdę nie będzie problemu :) koniecznie zrobię w weekend!
ależ puszyste ;] już od dłuższego czasu chodzą za mną takie drożdżowe racuszki... z sosem owocowym, cukrem pudrem. mniam!
ale Ci świetnie wyrosły! na takiej mące też bardzo lubię racuchy. Obowiązkowo z cukrem pudrem ^_^
uwielbiam placuszki:) a takie drożdżowe muszą być przepyszne:) robiłam kiedyś podobne:)
Myślicie, że można je zrobić wieczorem , a później w pracy odgrzać w mikrofali ;>
Jagodka, myslem, ze mozna sprobowac. Podgrzane moga rownie dobrze smakowac.
pozdrawiam
wykorzystałam Twój pyszny przepis, moja wersja jest już na naszym blogu...:)
Karola, miło mi, że wypróbowałaś, a tym bardziej, że racuchy posmakowały :)
i bardzo dziękuję za komentarz!
Ile z takiej porcji wychodzi średnio tych placuszków?
Tak jak napisałam w przepisie - 7 racuszków
Pozdrawiam
Właśnie zrobiłam w ramach obiadu, bo musiałam zużyć jabłka i drożdże. Wyszły najlepsze na świecie, cała rodzina zachwycona :) Super przepis.
Gabi :)
Gabi, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, a racuchy tak posmakowały :)
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz
Dziękuję bardzo za ten przepis ! Po jednym placuszkowym niewypale długo zbierałam się do zrobienia kolejnego podejścia i tym razem z racuszkami ( Twoimi) mi się udało za co bardzo dziękuję!
pyśka, super, że przepis podpasował!
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza
klasyczne racuchy sa dosc kaloryczne:)wersja odchudzona jest rownie pyszna co przygotowana w tradycyjny sposob:) przyrzadzam podobne racuszki tylko dodatkowo dodaje cynamon i pieke je w piekarniku:)
Anna P, z piekarnika? muszę spróbować!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!