wtorek, 7 września 2010

Racuchy drożdżowe z mąki pełnoziarnistej


Zdecydowanie moja ulubiona propozycja na śniadanie. Z mąki pełnoziarnistej, bez tłuszczu, praktycznie bez cukru - można jeść nawet codziennie, o ile ma się czas na ich przygotowanie. Nie tylko pożywne, ale bardzo smaczne (ostatnio miałam je pięć dni pod rząd na śniadanie :) Najlepsze są z jabłkami, ale ze śliwkami też niczego sobie.

Składniki (na 7 racuszków):
  • 100 g mąki pszennej z pełnego przemiału (orkiszowa lub pszenna 1850)
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 białko
  • 1 łyżka fruktozy
  • 15-20 g drożdży
  • 1 jabłko (kwaśne)

Mleko lekko podgrzać. Z łyżki mąki, fruktozy, drożdży i połowy porcji mleka zrobić zaczyn i odstawić do podwojenia objętości.
Dodać resztę mleka, mąkę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (30 minut). 
Ubić białko na sztywną pianę. Do wyrośniętego ciasta dodać pianę z białka i pokrojone w kostkę jabłko. Delikatnie wymieszać i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcie na 10 minut.
Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej, teflonowej patelni. Podawać posypane fruktozą i cynamonem,  posmarowane dżemem lub bez żadnych dodatków, bo naprawdę są smaczne same w sobie.


Bazowałam na tym przepisie; dostosowałam proporcje do 100 g mąki, czyli max ilości na jeden posiłek według MM.

26 komentarze:

Amber pisze...

Jakie smakowite! Poproszę jeden placuszek...

A1105 pisze...

wyglądaja cudnie! no i to, że smażone bez tłuszczu - idealnie! ale czy latwo odchodzą od patelni ?

ana pisze...

Uwielbiam takie przepisy, czyli smaczne i zdrowe w jednym. Wyglądają wspaniale.

Kaś pisze...

Nusia, bardzo łatwo, jeśli używasz patelni teflonowej :) smaż na średnim ogniu pod przykryciem, kiedy wierzch się zetnie, od razu je przewróć (będą wtedy rumiane pod spodem i łatwo odejdą od teflonu)

grazyna pisze...

racuchy uwielbiam w każdej postaci ! Te pysznie wyglądają :)

Anonimowy pisze...

Kaś, to jest właśnie przepis, którego szukałam od dawna!!! WIELKIE DZIĘKI! Zapisuję i będę robić... może nawet jutro:) Pzdr Aniado

viridianka pisze...

mi jak jakieś placuszki posmakują tak bardzo to tez je jadam jak najczęściej ((:

Anonimowy pisze...

Jakaż szkoda, że rano nie mam czasu na przygotowywanie sobie takich pyszności! Ale... Od czego są weekendy? ;)

Pozdrawiam!

spencer pisze...

Mniam.. Uwielbiam takie zdrowe pyszności.. Świetny pomysł na pyszne śniadanie..

chanya13 pisze...

Ładnie się prezentują te Twoje racuchy ze śliwką. Ja jakoś zawsze rano w pędzie, więc poczęstuję się Twoim.

A1105 pisze...

To świetnie:) zawsze używam teflonowej, więc mam nadzieję, że naprawdę nie będzie problemu :) koniecznie zrobię w weekend!

Karmel-itka pisze...

ależ puszyste ;] już od dłuższego czasu chodzą za mną takie drożdżowe racuszki... z sosem owocowym, cukrem pudrem. mniam!

Paula pisze...

ale Ci świetnie wyrosły! na takiej mące też bardzo lubię racuchy. Obowiązkowo z cukrem pudrem ^_^

ilka_86 pisze...

uwielbiam placuszki:) a takie drożdżowe muszą być przepyszne:) robiłam kiedyś podobne:)

Jagodka pisze...

Myślicie, że można je zrobić wieczorem , a później w pracy odgrzać w mikrofali ;>

Kaś pisze...

Jagodka, myslem, ze mozna sprobowac. Podgrzane moga rownie dobrze smakowac.
pozdrawiam

Karola pisze...

wykorzystałam Twój pyszny przepis, moja wersja jest już na naszym blogu...:)

Kaś pisze...

Karola, miło mi, że wypróbowałaś, a tym bardziej, że racuchy posmakowały :)
i bardzo dziękuję za komentarz!

Anonimowy pisze...

Ile z takiej porcji wychodzi średnio tych placuszków?

Kaś pisze...

Tak jak napisałam w przepisie - 7 racuszków
Pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Właśnie zrobiłam w ramach obiadu, bo musiałam zużyć jabłka i drożdże. Wyszły najlepsze na świecie, cała rodzina zachwycona :) Super przepis.

Gabi :)

Kaś pisze...

Gabi, bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu, a racuchy tak posmakowały :)
Pozdrawiam i serdecznie dziękuję za komentarz

pyśka pisze...

Dziękuję bardzo za ten przepis ! Po jednym placuszkowym niewypale długo zbierałam się do zrobienia kolejnego podejścia i tym razem z racuszkami ( Twoimi) mi się udało za co bardzo dziękuję!

Kaś pisze...

pyśka, super, że przepis podpasował!
pozdrawiam i bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza

Anna P pisze...

klasyczne racuchy sa dosc kaloryczne:)wersja odchudzona jest rownie pyszna co przygotowana w tradycyjny sposob:) przyrzadzam podobne racuszki tylko dodatkowo dodaje cynamon i pieke je w piekarniku:)

Kaś pisze...

Anna P, z piekarnika? muszę spróbować!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add