piątek, 22 października 2010

Chleb graham na zakwasie (z maszyny)



No prawie graham, bo z domieszką mąki żytniej. Jeszcze do żadnego wypieku nie podchodziłam tak sceptycznie. Bałam się, że chleba na zakwasie nie da się zrobić w maszynie. Co chwila zerkałam czy rośnie, denerwowało mnie każde kolejne mieszanie. Martwiłam się zdecydowanie niepotrzebnie. Chleb pięknie wyrósł i wyszedł bardzo smaczny. Jego czas i sposób przygotowania jest wielką zaletą. Obecnie mój nr jeden w rankingu chlebów na zakwasie. Polecam!



Składniki:
  • 100 gr mąki żytniej 720
  • 400 gr mąki pszennej 1850 (graham)
  • 320 ml wody (letniej)
  • 1 łyżka oliwy/oleju
  • szczypta soli
  • mała kuleczka uformowana ze świeżych drożdży (jak orzech laskowy) - 3 g
  • 150 ml zakwasu (dokarmionego 12-18 godzin wcześniej)

Do formy wlać wodę i oliwę, dodać sól. Wsypać przesianą mąkę. Dodać drożdże i zakwas. Uruchomić program podstawowy.


34 komentarze:

Łasuch pisze...

Hmmmm, nie próbowałam jeszcze w maszynie piec chleba na zakwasie. Nie wiedziałam, że można, ale dzięki Tobie już wiem :-)

ana pisze...

Pyszny chlebek, ja też dzisiaj będę próbowała upiec jakieś pieczywko.

Karmel-itka. pisze...

cudowny.
prawdziwy domowy chleb.
pełen miłości.

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

widać że ten chleb wyszedł pysznie a co do ostatniego zdjęcia to tylko zjeść;)

aga pisze...

mmm... pyszny chlebek:) jedna kromeczke z maselkiem to zjem sobie ze smakiem:)

Amber pisze...

Na zakwasie są najlepsze!
Szkoda,ze z maszyny nie ma tej chrupiącej skórki...Może coś wymyślą?
Pyszny musi być!

Kaś pisze...

Amber, chrupiącą skórkę można uzyskać w maszynie. ja niestety muszę nastawiać na najniższy poziom wypieczenia ze względu na nowo założony aparat :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Kaś! Ależ smacznie wygląda, wiele bym dała teraz za takie kromki świeżego domowego chleba z masłem!
Pozdrawiam:)

Paula pisze...

wszelkie domowe chleby są najpyszniejsze :)

mania179 pisze...

Co tak cienko smarujesz masłem? :) Nie no, żartuję sobie. Lubię ciemne chleby, ten też mi się podoba.

Kaś pisze...

mania179, moja Mama mówi to samo :)

andzia-35 pisze...

Pięknie Ci się upiekł!!:))

anytsujx pisze...

Chlebek wyglada tak pysznie, że zjadłabym wszytkie posmarowane kromeczki na zdjęciu :)
Pozdrawiam ciepło :)

magda k. pisze...

graham i z maszyny, bardzo mnie zainteresowałaś, przepis zapisuję :)

Kuchareczka pisze...

Uwielbiam taki chleb najbardziej na świecie. Ciemny i na zakwasie. Podwójnie dobre i zdrowe połączenie :)

bachud pisze...

Wow! No to musze przetestować! Połączenie zakwasu i szybkości maszyny bardzo by mi odpowiadało! ;)

kabamaiga pisze...

Mam ochotę wypróbować go w wersji bez maszyny

Kaś pisze...

kabamaiga, jeśli wypróbujesz, proszę daj mi znać o rezultacie

Anonimowy pisze...

Witam!! A jakiej temperatury pieczenia uzyc w piekarniku do tego chleba??

Kaś pisze...

Również witam! większość chlebów piekę w temperaturze 190 stopni, więc myślę, że i ten w miej więcej takiej powinien się udać

kaska7811 pisze...

dziekuje slicznie za odpowiedz !! to juz wkraczam do kuchni :) napisze co mi wyszlo :):)

Kaś pisze...

kaska7811, o tak, koniecznie daj znać :)

kaska7811 pisze...

ciasto wyroslo :) dalam do keksowek tez wyroslo :) upieklo sie ale niestety zakalec skorka fajna ale w srodku surowy :( aaale ja sie latwo niepoddaje :) trzymalam 45 minut w piekarniku :( szkoda bo mialam na niego smaka :)

Kaś pisze...

kaska7811, szkoda... może jednak lepsza byłaby niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia... a przed wyjęciem chleba sprawdzałaś patyczkiem czy upieczony w środku? jeśli chlebek ma już dobrą skórkę, ale w środku jeszcze nie gotowy, może przykryć go folią? jak w sernikach coby się z wierzchu nie spiekły

kaska7811 pisze...

wlasnie nie sprawdzalam :) wyciagnelam bo myslalam ze gotowy :) napewno sie na dniach za niego zabiore :) dziekuje za rady :) jaki by pani polecila chlebek :)?

Kaś pisze...

Chlebek z piekarnika?
zdecydowanie ten - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/10/chleb-z-gruszka.html - jak dla mnie przepyszny, mogę jeść nawet bez dodatków :)
oprócz tego - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/09/chleb-na-guinnessie.html, http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/10/krotka-historia-o-zakwaszaniu-oraz.html, http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/11/chleb-zytni-z-zaparka.html, http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/01/chleb-razowy-z-orzechami.html albo http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/11/pszenny-razowiec-z-oscypkiem-i-chilli.html.
polecam jeszcze bardzo proste w przygotowaniu bagietki - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/12/bagietki-penoziarniste.html (choć najładniejsze wychodzą jeśli posiada się odpowiednie foremki)

Kaś pisze...

i żadna pani, Kasia :)

kaska7811 pisze...

dzieki Kasiu :) milo mi tez jestem Kasia :) dziekuje za przepisy :) ogolnie to pieke na zakwasach chlebki i jakos wychodza :) napewno na dniach ktorys wyprobuje :) zazdroszcze ci takich zdolnosci w kuchni :) pozdrawiam

Kaś pisze...

miło mi Kasiu :) mam nadzieję, że następny będzie w pełni udany! a z tymi zdolnościami nie przesadzajmy :D
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

raczkuję w chlebach, więc prosiłabym o informację jak zrobić zakwas do tego chleba? pozdrawiam:)

Kaś pisze...

A., do tego chleba użyłam tego zakwasu http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/10/krotka-historia-o-zakwaszaniu-oraz.html ale tak naprawdę każdy powienien się nadać.
a jeśli chodzi o robienie zakwasu - polecam drogę na skróty :) zajrzyj na stronę zakwasowa mapa Polski, może w Twojej okolicy ktoś udostępnia zakwas
pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

dzięki:)

Anonimowy pisze...

Wczoraj zrobilam chlebek, ale niestety nie jestem zadowolona wydaje mi sie niedoprawiony i dziwny w smaku, ale to moze tylko kwestia mojego smaku i gustu :-) pozdrawiam

Kaś pisze...

A., chleby na zakwasie, szczególnie pełnoziarniste mogą być dość specyficzne i nie zawsze podpasują smakowo
niemniej bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza i podzielenie się opinią :)
pozdrawiam!

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add