No prawie graham, bo z domieszką mąki żytniej. Jeszcze do żadnego wypieku nie podchodziłam tak sceptycznie. Bałam się, że chleba na zakwasie nie da się zrobić w maszynie. Co chwila zerkałam czy rośnie, denerwowało mnie każde kolejne mieszanie. Martwiłam się zdecydowanie niepotrzebnie. Chleb pięknie wyrósł i wyszedł bardzo smaczny. Jego czas i sposób przygotowania jest wielką zaletą. Obecnie mój nr jeden w rankingu chlebów na zakwasie. Polecam!
Składniki:
- 100 gr mąki żytniej 720
- 400 gr mąki pszennej 1850 (graham)
- 320 ml wody (letniej)
- 1 łyżka oliwy/oleju
- szczypta soli
- mała kuleczka uformowana ze świeżych drożdży (jak orzech laskowy) - 3 g
- 150 ml zakwasu (dokarmionego 12-18 godzin wcześniej)
Do formy wlać wodę i oliwę, dodać sól. Wsypać przesianą mąkę. Dodać drożdże i zakwas. Uruchomić program podstawowy.
34 komentarze:
Hmmmm, nie próbowałam jeszcze w maszynie piec chleba na zakwasie. Nie wiedziałam, że można, ale dzięki Tobie już wiem :-)
Pyszny chlebek, ja też dzisiaj będę próbowała upiec jakieś pieczywko.
cudowny.
prawdziwy domowy chleb.
pełen miłości.
widać że ten chleb wyszedł pysznie a co do ostatniego zdjęcia to tylko zjeść;)
mmm... pyszny chlebek:) jedna kromeczke z maselkiem to zjem sobie ze smakiem:)
Na zakwasie są najlepsze!
Szkoda,ze z maszyny nie ma tej chrupiącej skórki...Może coś wymyślą?
Pyszny musi być!
Amber, chrupiącą skórkę można uzyskać w maszynie. ja niestety muszę nastawiać na najniższy poziom wypieczenia ze względu na nowo założony aparat :)
Kaś! Ależ smacznie wygląda, wiele bym dała teraz za takie kromki świeżego domowego chleba z masłem!
Pozdrawiam:)
wszelkie domowe chleby są najpyszniejsze :)
Co tak cienko smarujesz masłem? :) Nie no, żartuję sobie. Lubię ciemne chleby, ten też mi się podoba.
mania179, moja Mama mówi to samo :)
Pięknie Ci się upiekł!!:))
Chlebek wyglada tak pysznie, że zjadłabym wszytkie posmarowane kromeczki na zdjęciu :)
Pozdrawiam ciepło :)
graham i z maszyny, bardzo mnie zainteresowałaś, przepis zapisuję :)
Uwielbiam taki chleb najbardziej na świecie. Ciemny i na zakwasie. Podwójnie dobre i zdrowe połączenie :)
Wow! No to musze przetestować! Połączenie zakwasu i szybkości maszyny bardzo by mi odpowiadało! ;)
Mam ochotę wypróbować go w wersji bez maszyny
kabamaiga, jeśli wypróbujesz, proszę daj mi znać o rezultacie
Witam!! A jakiej temperatury pieczenia uzyc w piekarniku do tego chleba??
Również witam! większość chlebów piekę w temperaturze 190 stopni, więc myślę, że i ten w miej więcej takiej powinien się udać
dziekuje slicznie za odpowiedz !! to juz wkraczam do kuchni :) napisze co mi wyszlo :):)
kaska7811, o tak, koniecznie daj znać :)
ciasto wyroslo :) dalam do keksowek tez wyroslo :) upieklo sie ale niestety zakalec skorka fajna ale w srodku surowy :( aaale ja sie latwo niepoddaje :) trzymalam 45 minut w piekarniku :( szkoda bo mialam na niego smaka :)
kaska7811, szkoda... może jednak lepsza byłaby niższa temperatura i dłuższy czas pieczenia... a przed wyjęciem chleba sprawdzałaś patyczkiem czy upieczony w środku? jeśli chlebek ma już dobrą skórkę, ale w środku jeszcze nie gotowy, może przykryć go folią? jak w sernikach coby się z wierzchu nie spiekły
wlasnie nie sprawdzalam :) wyciagnelam bo myslalam ze gotowy :) napewno sie na dniach za niego zabiore :) dziekuje za rady :) jaki by pani polecila chlebek :)?
Chlebek z piekarnika?
zdecydowanie ten - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/10/chleb-z-gruszka.html - jak dla mnie przepyszny, mogę jeść nawet bez dodatków :)
oprócz tego - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/09/chleb-na-guinnessie.html, http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/10/krotka-historia-o-zakwaszaniu-oraz.html, http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/11/chleb-zytni-z-zaparka.html, http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/01/chleb-razowy-z-orzechami.html albo http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/11/pszenny-razowiec-z-oscypkiem-i-chilli.html.
polecam jeszcze bardzo proste w przygotowaniu bagietki - http://bakeandtaste.blogspot.com/2011/12/bagietki-penoziarniste.html (choć najładniejsze wychodzą jeśli posiada się odpowiednie foremki)
i żadna pani, Kasia :)
dzieki Kasiu :) milo mi tez jestem Kasia :) dziekuje za przepisy :) ogolnie to pieke na zakwasach chlebki i jakos wychodza :) napewno na dniach ktorys wyprobuje :) zazdroszcze ci takich zdolnosci w kuchni :) pozdrawiam
miło mi Kasiu :) mam nadzieję, że następny będzie w pełni udany! a z tymi zdolnościami nie przesadzajmy :D
pozdrawiam!
raczkuję w chlebach, więc prosiłabym o informację jak zrobić zakwas do tego chleba? pozdrawiam:)
A., do tego chleba użyłam tego zakwasu http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/10/krotka-historia-o-zakwaszaniu-oraz.html ale tak naprawdę każdy powienien się nadać.
a jeśli chodzi o robienie zakwasu - polecam drogę na skróty :) zajrzyj na stronę zakwasowa mapa Polski, może w Twojej okolicy ktoś udostępnia zakwas
pozdrawiam!
dzięki:)
Wczoraj zrobilam chlebek, ale niestety nie jestem zadowolona wydaje mi sie niedoprawiony i dziwny w smaku, ale to moze tylko kwestia mojego smaku i gustu :-) pozdrawiam
A., chleby na zakwasie, szczególnie pełnoziarniste mogą być dość specyficzne i nie zawsze podpasują smakowo
niemniej bardzo dziękuję za pozostawienie komentarza i podzielenie się opinią :)
pozdrawiam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!