Prosty, ale smaczny sernik. Lekko kawowy posmak i aromat. Kokos z powodzeniem można zastąpić migdałami. Wersja bez tzw. spodu. Troszkę opadł, ale u mnie to norma w przypadku pieczonych serników.
Składniki:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1/2 szklanki mleka
- 6 jajek
- szklanka cukru pudru
- 2 budynie waniliowe/śmietankowe (razem 75 g)
- saszetka kawy rozpuszczalnej (u mnie o smaku orzecha laskowego) - 18 g
- wiórki kokosowe
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka i pozostałe składniki miksować około 5 minut. Ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do formy, wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec 45-60 minut w 180 stopniach.
34 komentarze:
Sernik z kawą...mniammm .Prawdziwa rozkosz. Wygląda niesamowicie kusząco.
Pozdrowienia!
Uroczy wierzch. Kojarzy mi się z.. ręcznikiem. Ale takim mięciutkim, przyjaznym. Apatycznie! :-))
Kaś, u Ciebie kolejny udany wypiek:) A ja pomyślałam: sernik frote...:)
Też muszę kiedyś zdecydować się na wersję bez spodu - smak pozostaje a kalorii mniej:)
Serdeczności!
Kas, nastepnym razem sprawdz, czy jak bedziesz sernik studzic w uchylonym piekarniku, to opadnie... ja juz sprawdzilam na przykladzie kilku i to dobry patent. pozdrawiam! a serniczek zapowiada sie pysznie! :-)
wyglada bardzo smakowicie:) lubie serniki, mniam:)
Amber, aga, dziękuję
poswix, ewelajna, :D:D:D
cudawianki, spróbuję studzić przy uchylonym, akurat piecze się kolejny :)
kawa i kokos? koniecznie muszę tego spróbować!
o kokosowy, to biore w ciemno...nawet duzy kawalek!
Mi też zawsze opadają, nieważne co bym robiła...mogłabym i przed nim na rzęsach stać a i tak klapnie ;)
Połączenie smaków mistrzowskie, jedno z moich ulubionych!
wspaniały.
z klasą, pełen wdzięku.
urodziwy.
z kawa jeszcze nie jadłam sernika, a uwielbiam kawowe aromaty w wypiekach! Musze taki zrobić koniecznie :)
Brak słów dla takiego sernika.... Wygląda pięknie!
Kawowe wypieki uwielbiam ale o połaczeniu kawa kokos jeszcze nie słyszałam ;) ale z pewnoscia by mi smakował
takie pyszne połączenie! trzeba spróbować ;)
kolejny świetny sernik u Ciebie :) cudnie się prezentuje :)
mniaaaaaam! :) ps. kiedy wpadniesz? Starbucjs ma nowe kawy :)
bez spodu, prościutki w wykonaniu, może wreszcie i ja się wezmę za pieczenie takich pyszności, bo mam chęć na taki pyszny sernik :-)
miło mi, że sernik się podoba
Arven, :)
By-yl, haha jak nowe, to pewnie czekają na opinię mojej nieskromnej osoby eksperta :) ps. podobno można u Wa-wie kupić muffiny od Marks&Spencer ;o ! przyjadę, jak będą świąteczne dekoracje na Nowym Świecie ;D
kto by zwracał uwagę na to że ciut opadł... przy takich pysznościach nie ma to zupełnie znaczenia :)
Bardzo apetycznie wygląda ten sernik. Widzę, że specjalizujesz się w wypiekach - będę wiedziała, gdzie zajrzeć, gdy będę szukać przepisów na wypieki. Pozdrawiam!
Sernik z kawą musi być pyszny.
a pewnie, że można :) Zapraszany, nowy Starbucks sie ostatnio otworzył specjalnie dla Ciebie :)
Taki sernik to poezja smaku !!!!
Piękny!
Chcę kawałek, ok?;)
Ivon, :)
Olciaky, częstuj się!
Twój sernik wygląda obłędnie ... Ja już mam na niego ochotę ... pysznie :)
Pozdrawiam :)
Hej, mam jedno pytanko, tutaj nie idzie żaden tłuszcz? Sernik nie jest "suchy". I czy pieczesz go przykrytego folią czy nie?
Anonimowy, tak, nie ma tu masła czy margaryny - to taka "odchudzona" wersja sernika. jedyny tłuszcz pochodzi z żółtek jajek. sernik nie jest tak wilgotny jak te z tłuszczem, ale też na pewno nie jest suchy - choć myślę, że ma tu duże znaczenie ser na jaki się trafi
jeśli wolisz te bardziej wilgotne i kremowe serniki użyj proporcji z tego przepisu - http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/05/klasyczny-sernik-bez-spodu.html (możesz pominąć skórkę z cytryny, migdały i rodzynki a po prostu dorzucić kawę i wiórki kokosowe) - jak dla mnie jest to najlepszy sernik na świecie :)
pozdrawiam!
O! Sernik bez masła, jeszcze cukier zamienić na słodzik, i w sumie zdrowe śniadanko :P Jako ciągle dbający o swoją wagę, na pewno spróbuję ;-)
Szkoda tylko, że ten słodzik potrafi być gorzkawy :/
mencooker, na śniadanie jak najbardziej! tego typu odchudzony sernik piekę przynajmniej raz w tygodniu i cała tortownica wystarcza na 4 śniadania :)
sprawdzona metoda w dbaniu o wagę i formę - po takim śniadaniu najlepiej mi się biega :)
co do słodzika - chyba mam niezbyt wrażliwe kubki smakowe albo jeszcze nie natrafiłam na gorzkawy słodzik
Jak dodam masło, będzie bardziej wilgotniejszy i nie wyjdzie zakalec?? Myślę, że zrobię go na dzień babci, będzie spoko prezent do kawki (albo i Martini ^^).
na pewno wyjdzie wilgotniejszy. co do zakalca nie mam pojęcia... bo nigdy nie miałam zakalca w serniku :)
jeśli robisz sernik na dzień Babci to polecam Ci najlepszy na moim blogu, czyli ten http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/05/klasyczny-sernik-bez-spodu.html - już z masłem, idealny efekt. możesz do niego dodać wiórki i kawę
Wyśmienity! Pamiętasz może jakich wymiarów formy użyłaś? :>
Sandy, dziękuję! wszystkie moje "okrągłe" serniki były robione w tortownicy o średnicy 26 cm
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!