sobota, 30 października 2010

Sernik kawowy z wiórkami kokosowymi



Prosty, ale smaczny sernik. Lekko kawowy posmak i aromat. Kokos z powodzeniem można zastąpić migdałami. Wersja bez tzw. spodu. Troszkę opadł, ale u mnie to norma w przypadku pieczonych serników.



Składniki:

  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 jajek
  • szklanka cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe (razem 75 g)
  • saszetka kawy rozpuszczalnej (u mnie o smaku orzecha laskowego) - 18 g
  • wiórki kokosowe

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka i pozostałe składniki miksować około 5 minut. Ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wlać do formy, wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Piec 45-60 minut w 180 stopniach.


34 komentarze:

Amber pisze...

Sernik z kawą...mniammm .Prawdziwa rozkosz. Wygląda niesamowicie kusząco.
Pozdrowienia!

Hanna Mi pisze...

Uroczy wierzch. Kojarzy mi się z.. ręcznikiem. Ale takim mięciutkim, przyjaznym. Apatycznie! :-))

ewelajna Korniowska pisze...

Kaś, u Ciebie kolejny udany wypiek:) A ja pomyślałam: sernik frote...:)
Też muszę kiedyś zdecydować się na wersję bez spodu - smak pozostaje a kalorii mniej:)
Serdeczności!

cudawianki pisze...

Kas, nastepnym razem sprawdz, czy jak bedziesz sernik studzic w uchylonym piekarniku, to opadnie... ja juz sprawdzilam na przykladzie kilku i to dobry patent. pozdrawiam! a serniczek zapowiada sie pysznie! :-)

aga pisze...

wyglada bardzo smakowicie:) lubie serniki, mniam:)

Kaś pisze...

Amber, aga, dziękuję
poswix, ewelajna, :D:D:D
cudawianki, spróbuję studzić przy uchylonym, akurat piecze się kolejny :)

Paula pisze...

kawa i kokos? koniecznie muszę tego spróbować!

gosiaa99 pisze...

o kokosowy, to biore w ciemno...nawet duzy kawalek!

Arvén pisze...

Mi też zawsze opadają, nieważne co bym robiła...mogłabym i przed nim na rzęsach stać a i tak klapnie ;)
Połączenie smaków mistrzowskie, jedno z moich ulubionych!

Karmel-itka pisze...

wspaniały.
z klasą, pełen wdzięku.
urodziwy.

Asia pisze...

z kawa jeszcze nie jadłam sernika, a uwielbiam kawowe aromaty w wypiekach! Musze taki zrobić koniecznie :)

Justin&Dorothy pisze...

Brak słów dla takiego sernika.... Wygląda pięknie!

emma001 pisze...

Kawowe wypieki uwielbiam ale o połaczeniu kawa kokos jeszcze nie słyszałam ;) ale z pewnoscia by mi smakował

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

takie pyszne połączenie! trzeba spróbować ;)

magda k. pisze...

kolejny świetny sernik u Ciebie :) cudnie się prezentuje :)

By-yl pisze...

mniaaaaaam! :) ps. kiedy wpadniesz? Starbucjs ma nowe kawy :)

skoraq cooks pisze...

bez spodu, prościutki w wykonaniu, może wreszcie i ja się wezmę za pieczenie takich pyszności, bo mam chęć na taki pyszny sernik :-)

Kaś pisze...

miło mi, że sernik się podoba
Arven, :)
By-yl, haha jak nowe, to pewnie czekają na opinię mojej nieskromnej osoby eksperta :) ps. podobno można u Wa-wie kupić muffiny od Marks&Spencer ;o ! przyjadę, jak będą świąteczne dekoracje na Nowym Świecie ;D

myniolinka pisze...

kto by zwracał uwagę na to że ciut opadł... przy takich pysznościach nie ma to zupełnie znaczenia :)

Hania-Kasia pisze...

Bardzo apetycznie wygląda ten sernik. Widzę, że specjalizujesz się w wypiekach - będę wiedziała, gdzie zajrzeć, gdy będę szukać przepisów na wypieki. Pozdrawiam!

ana pisze...

Sernik z kawą musi być pyszny.

By-yl pisze...

a pewnie, że można :) Zapraszany, nowy Starbucks sie ostatnio otworzył specjalnie dla Ciebie :)

Ivon pisze...

Taki sernik to poezja smaku !!!!

Waniliowa Chmurka pisze...

Piękny!
Chcę kawałek, ok?;)

Kaś pisze...

Ivon, :)
Olciaky, częstuj się!

anytsujx pisze...

Twój sernik wygląda obłędnie ... Ja już mam na niego ochotę ... pysznie :)
Pozdrawiam :)

Anonimowy pisze...

Hej, mam jedno pytanko, tutaj nie idzie żaden tłuszcz? Sernik nie jest "suchy". I czy pieczesz go przykrytego folią czy nie?

Kaś pisze...

Anonimowy, tak, nie ma tu masła czy margaryny - to taka "odchudzona" wersja sernika. jedyny tłuszcz pochodzi z żółtek jajek. sernik nie jest tak wilgotny jak te z tłuszczem, ale też na pewno nie jest suchy - choć myślę, że ma tu duże znaczenie ser na jaki się trafi
jeśli wolisz te bardziej wilgotne i kremowe serniki użyj proporcji z tego przepisu - http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/05/klasyczny-sernik-bez-spodu.html (możesz pominąć skórkę z cytryny, migdały i rodzynki a po prostu dorzucić kawę i wiórki kokosowe) - jak dla mnie jest to najlepszy sernik na świecie :)
pozdrawiam!

mencooker pisze...

O! Sernik bez masła, jeszcze cukier zamienić na słodzik, i w sumie zdrowe śniadanko :P Jako ciągle dbający o swoją wagę, na pewno spróbuję ;-)
Szkoda tylko, że ten słodzik potrafi być gorzkawy :/

Kaś pisze...

mencooker, na śniadanie jak najbardziej! tego typu odchudzony sernik piekę przynajmniej raz w tygodniu i cała tortownica wystarcza na 4 śniadania :)
sprawdzona metoda w dbaniu o wagę i formę - po takim śniadaniu najlepiej mi się biega :)
co do słodzika - chyba mam niezbyt wrażliwe kubki smakowe albo jeszcze nie natrafiłam na gorzkawy słodzik

mencooker pisze...

Jak dodam masło, będzie bardziej wilgotniejszy i nie wyjdzie zakalec?? Myślę, że zrobię go na dzień babci, będzie spoko prezent do kawki (albo i Martini ^^).

Kaś pisze...

na pewno wyjdzie wilgotniejszy. co do zakalca nie mam pojęcia... bo nigdy nie miałam zakalca w serniku :)
jeśli robisz sernik na dzień Babci to polecam Ci najlepszy na moim blogu, czyli ten http://bakeandtaste.blogspot.com/2010/05/klasyczny-sernik-bez-spodu.html - już z masłem, idealny efekt. możesz do niego dodać wiórki i kawę

Sandy pisze...

Wyśmienity! Pamiętasz może jakich wymiarów formy użyłaś? :>

Kaś pisze...

Sandy, dziękuję! wszystkie moje "okrągłe" serniki były robione w tortownicy o średnicy 26 cm

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add