Po prostu pyszna, tadycyjna babka. Przepis prosty, bez udziwnień. Rodzice, główni konsumenci, bardzo ją chwalili. Zachowuje świeżość przez kilka dni.
Składniki:
- 150 g masła lub margaryny
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 150 g cukru (lub więcej, dla mnie ta ilość wystarczyła)
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- ekstrakt cytrynowy do smaku
Masło zmiksować na najwyższych obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijać do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek grozi zwarzeniem się masy). Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie zmiksować na wolnych obrotach lub wymieszać. Dodać ekstrakt z cytryny - wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę - delikatnie wymieszać z ciastem (można mikserem na najniższych obrotach).
Formę do babki (u mnie keksówka o dolnych wymiarach 17 x 8 cm) natłuscić i wysypać kaszą manną lub bułką tartą. Wypełnić ciastem.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 1 h (sprawdzić patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha) - ja piekłam pierwsze 25 minut w temperaturze 150ºC.
Przepis autorstwa Doroty, pochodzi z blogu Moje wypieki; kolejny książkowy przepis odhaczony.
15 komentarze:
wygląda wspaniale. Lubię posmak cytryny, bo ciasto nie jest wtedy takie ekstremalnie słodkie.
To mój ulubiony przepis na babkę piaskową, jest moim zdaniem doskonały. Piękna Ci wyszła babeczka.
Zrobiłaś mi smaka tą babką - muszę odświeżyć sobie przepisy z tego gatunku :)
bardzo lubię takie babki :)
wyglada bardzo ladnie, tak puszyscie... mniam:)
czyli nie tylko ja lubię "zaliczać" kolejne przepisy z książek. : )
piękne zdjęcie!
Switnie wyglada, bardzo lubie piaskowe babki:)
jakaż puszysta! kusi, oj kusi ;]
Ale ładne pierwsze zdjęcie! Białe na czarnym. Świetne kasiu :)
Kasiu, pyszna i pięknie pokazana.
Bardzo ja lubię i ma dla mnie znaczenie sentymentalne...
uwielbiam babki =] aż mi zapachniało...
Wczoraj upiekłam bardzo podobną cytrynową babkę piaskową o bardzo podobnym przepisie.
Twoja wygląda bardzo apetycznie i zapewne jest pyszna.Uwielbiam piaskowe ciasta:)
Pozdrawiam:)
dziękuję wszystkim za odwiedziny, babkę jeszcze raz szczerzę polecam
Kuchareczka, dzięki!
babeczka jak się patrzy;) to pierwsze zdjęcie bardzo zachęcające
Ale super Ci wyszła ta babka, ja jakoś się boję spróbować upiec takie piaskowe ciasto, ale widzę na własne oczy, że wychodzi :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!