czwartek, 11 listopada 2010

Ciasto jogurtowe



Ciasto à la wielka muffinka :) Lekkie, puchate, a przy tym trochę wilgotne. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Jest naprawdę przepyszne. 




Składniki:
  • 3 jaja
  • jogurt naturalny (mały kubek)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego i trochę oleju do wysmarowania formy
  • 240 g cukru
  • 240 g mąki pszennej luksusowej (u mnie jakaś zwykła, pabianicka :)
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • około 1/2 łyżeczki soli (4 g)
  • 1/2 cytryny

Przygotowanie wstępne:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Brytfankę z wysokim brzegiem o średnicy 22 cm (u mnie średnia keksówka) smarujemy olejem. Wyciskamy sok z cytryny.

1. Jaja wbijamy do dużego naczynia i mieszamy je trzepaczką jak na omlet*.
2. Dodajemy jogurt i znowu ubijamy.
3. Dolewany olej i ponownie ubijamy.
4. Dodajemy cukier, wlewamy sok z cytryny, cały czas ubijając.
5. W innym naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy je do masy jajecznej, ciągle ubijając. 
6. Masę wylewamy do formy i pieczemy 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia na wysokiej drucianej podstawce.

* trzepaczkę zastąpiłam mikserem 

Przepis z karty promującej książkę "Gotowanie krok po kroku. Ciasta i desery"  Marianne Magnier-Moreno. Promocyjna karta dołączona do jakiejś gazety spełniła swoją funkcję marketingową. Książkę przyniesie Mikołaj :)


28 komentarze:

Gosia pisze...

Ostatnie foto genialne.

MZ pisze...

Niesamowicie puszyste to ciacho!
Zapisuje przepis, do realizacji wkrótce.
Pozdrawiam,
SWS

viridianka pisze...

moje ulubione :)

Agata pisze...

Idealne do porannej weekendowej kawki ;)

mania179 pisze...

Mniam! Wygląda świetnie! Ale jogurtowego jeszcze nie robiłam... :P

Patrycja Reszko pisze...

Lubię takie ciasta. Zwłaszcza jeśli pachną cytryną...

Arvén pisze...

Piękne zdjęcia!
Wyobrażam sobie, że takie ciasto musi smakować naprawdę cudownie w towarzystwie TAAAKIEJ kawy!

asieja pisze...

podoba mi się to porównanie do wielkiej muffinki :-)

Anonimowy pisze...

Swego czasu było ono moim ulubionym - to znaczy takie przygotowywane przez moją Mamę na bazie gotowego, sklepowego proszku (a fuj!) - teraz więc chętnie spróbowałabym domowej wersji. :)

Pozdrawiam!

Karmel-itka pisze...

istny puch.
wspaniała.

Kitchen Stories pisze...

Beautiful pictures, delicious cake, excellent blog!!!
I am glad that I met you.

Z.

Anucha pisze...

Apetycznie wygląda, takie mniamm:)
Moi domownicy uwielbiają ciasta jogurtowe. Piekłam niedawno, ale z wiśniami.

ps jeżeli chodzi o babkę cytrynową - wyjaśnienie u mnie w komentarzach.

Pozdrawiam:)

myniolinka pisze...

super! uwielbiam jogurtowe ciasta, mają taki nieziemski smak...

Maggie pisze...

Bardzo lubie ciasta na jogurcie, wlasnie dlatego, ze sa takie wilgotne. A taka prosta, jogurtowa babeczka w sam raz nadaje sie do herbaty. Swietne zdjecia!

skoraq cooks pisze...

A u Ciebie znowu fajne ciasto i znowu ślinka cieknie niemiłosiernie :-)

magda k. pisze...

wygląda przepysznie :)

Asia pisze...

Ja tez lubię jogurtowe! Są mokre, ale lekkie. I maja fajny smak, jeśli doda się dobrej jakosci jogurt :)

sylwia.health@onet.pl pisze...

Świetne i proste ciasto :) Myślisz, że sprawdziłaby się tu mąka pszenna pełnoziarnista?

Kaś pisze...

dziękuję wszystkim za odwiedziny i miłe komentarze
Sylwia, czytasz mi w myślach :) sama przymierzam się do wykorzystania takiej mąki w tym przepisie. sądzę, że pszenna pełnoziarnista typu graham może się sprawdzić, choć ja zaryzykuję z wersją 2000 (akurat tej mam duży zapas). mam nadzieję, że się uda :)

Paula pisze...

Kaś, ja to najpierw tą kawkę bym wypiła, bo najzwyczajniej nie potrafiłabym się jej oprzeć... kocham latte

Anonimowy pisze...

Trzeba przyznać, że takie proste i klasyczne ciasta są idealne do kawy. Nieprzesłodzone i nie bez uroku :). A że najbardziej lubię muffinki z ciasta jogurtowego, to i takiego większego puchacza kiedyś spróbuję.

ana pisze...

Ja też tej kawie bym się nie oparła, chociaż ciasto także wygląda świetnie.

Pat pisze...

Lubię takie proste ciasta, pozdrawiam :)

Justinek pisze...

Wygląda super i ma śliczny kolor :)

aga pisze...

skorzystalam z Twojego przepisu i zrobilam:) i jestem bardzo zadowolona:)
ciacho jest bardzo pyszne, mniam:)

alebabka77 pisze...

Piękne, idealnie wypieczone. Też takie chcę:)
Fotki baaardzo apetyczne (i to na całym blogu).
Pozdrawiam zimowo.

Anonimowy pisze...

chcę się zabrać za to ciasto, ale nie wiem co to znaczy kubeczek jogurtu :)
to ma być 150 czy 200 g ?
pozdrawiam!

Kaś pisze...

A., zazwyczaj małe kubki mają ok. 180-190 g, wielu producentów ma taką gramaturę
pozdrawiam serdecznie :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add