Piernik zachwalany na wielu blogach, od lat cieszący się dużym zainteresowaniem. Po jego spróbowaniu w pełni rozumiem jego niesłabnącą popularność.
Przepis powinnam wrzucić w listopadzie, kiedy wyrabia się ciasto. Nic straconego, polecam jego przygotowanie w przyszłym roku (ja już nastawiłam przypomnienie w komórce :).
Dzisiaj prezentuję efekt końcowy, czyli pyszny i aromatyczny piernik, który już jutro zagości na wigilijnym stole.
Życzę wszystkim wesołych, zdrowych i rodzinnych Świąt!
Składniki:
- pół kg miodu
- 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
- 25 dag masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- pół szklanki mleka
- pół łyżeczki soli
- 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)
Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świętami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.
Przepis cytowany za Dorotus, z blogu Moje Wypieki.
Przepis cytowany za Dorotus, z blogu Moje Wypieki.
20 komentarze:
Jaki ładny, jaki równiutki!!! Wesołych Świąt :)
Kasiu, piernik przepięknie Ci się udał! No napatrzeć się nie mogę.
Ja niestety ze staropolskim nie zdążyłam...
Cudnych świąt Ci życzę!
Kasiu, robiłam go w zeszłym roku:) Potwierdzam jego pyszność:)
Wszystkiego dobrego na to Boże Narodzenie!
idealny:) i taki równiutki:) ...ja jutro spróbuje swojego:)...też pieczonego po raz pierwszy:) pozdrawiam ciepło i życzę zdrowych i wesołych Świąt, oraz szczęśliwego Nowego roku:)
Piękny piernik:)
Ja również piekłam podobny i również udany:)
Wesołych i zdrowych świąt:)
Wspaniały, dostojny, godzien bycia spałaszowanym w świąteczny czas.
Najlepsze piernikowe życzenia!
W zeszłym roku piekłam go w formie ciasteczek; następnym razem chętnie jednak wypróbuję jego "dużą" wersję, z powidłami. Myślę, że będzie jeszcze pyszniejsza!
Cudownych Świąt! :)
Piękny ten Twój pierniczek, my również piekłyśmy go na święta :)
Wesołych Świąt ! :)
´´´´´´´´´´¶¶*..**..*
´´´´´´´´´¶¶¶ .*.*.*.
¶¶¶´´´´´¶¶¶¶*..**.*.
´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶*.*.**..**.
´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶*.*.*.*.*.
´´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶*.*.**.
´´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶.**.**.*.
´´´¶¶¶¶¶¶¶¶¶¶*.*.*.**.
´´¶¶¶¶¶´´¶¶¶¶*.**.*.*.*
´¶¶´´´´´´´´¶¶¶*..**.*.**
´´´´´´´´´´´´¶¶*.*.**.*
Wesołych Świąt
A ja nie piekłam! Przyznaję bez bicia...
...i teraz jak czytam o tych wszystkich piernikach powyciąganych z piekarnika to mi taaak szkoda...:(
wesołych świąt
Tak, ja też go zachwalałam rok temu:)
Zdrowych i rodzinnych Świąt!
Piernik wygląda rewelacyjnie!
Wesołych,pogodnych,radosnych i rodzinnych świąt życzę.;)
dziekuje za zyczenia:)
rowniez i Tobie zycze pieknych, radosnych i szczesliwych Swiat,
Ja Tobie i Twoim bliskim życzę zdrowych, spokojnych oraz radosnych Świąt Bożego Narodzenia. A w Nowym Roku spełnienia marzeń !:)
Justyna :)
Ciasto wygląda przepysznie ...
Spokojnych i radosnych Świąt!
Bardzo smakowity piernik upieklas!
Wesolych Swiat!
Dziękuję wszystkim za życzenia.
Zapomniałabym... SMACZNEGO :)
Twój piernik też wygląda super, też nastawię sobie przypomnienie na następny rok :)
Wesołych Świąt!
wygląda wspaniale, jest taki idealny :)
pozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!