piątek, 28 stycznia 2011

Baci di ricotta



Tradycyjne pączuszki przypominają jedynie wyglądem. Baaaardzo serowe. Smak ricotty jest niesamowicie wyczuwalny. Delikatne, pulchne i puszyste, co chyba widać :) Samo przygotowanie ciasta to dosłownie minutka. Smażą się dość szybko, równomiernie i się nie sklejają.
Muszę przyznać, że po pierwszym kęsie nie byłam do nich przekonana. Jednak później spróbowałam kolejnego, i kolejnego... ostatecznie zjadłam chyba połowę porcji :) Polecam, warto wypróbować.




Składniki:
  • 200 g serka ricotta [u mnie 250 g - całe opakowanie]
  • 2 jajka
  • 75 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia [lekko czubata łyżeczka]
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii [brak]
Serek zmiksować z jajkami. Dodać resztę składników i ponownie użyć miksera.
Wykładać łyżeczką na rozgrzany tłuszcz. Pączuszki rosną, więc 6-7 łyżeczek wystarczy na jeden "rzut". Smażyć na średnim ogniu aż będą złoto-brązowe, jak pączki. Wykładać na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać cukrem pudrem.
Smażyłam w średnim garnuszku na dwóch plantach; można na oleju. Tłuszczu powinno być 2-3 cm.

Przepis pochodzi z "Feast" Nigelli Lawson. 
PS dosłownie przed chwilą, w którymś programie Nigelli usłyszałam: "Uważam, że potrawy smażone na głębokim tłuszczu wcale nie są tłuste". Taki komentarz padł odnośnie ciasteczek krewetkowych, ale i tutaj świetnie pasuje, tak więc smacznego :)




28 komentarze:

ewelajna pisze...

Kaś, jeśli chodzi o ricotę to mam za soba sernik z jej udziałem i rezultat bez zachwytów - najmniejszych, dlatego dużo czasu musi minąć aż sama się do niej zabiorę, ale Twoje pączusie wyglądają apetycznie:)

kulinarne-smaki pisze...

przecudne te kuleczki

Panna Malwinna pisze...

jakie one fajne;) malutkie na jednego gryza;)

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

bardzo smakowite kuleczki. :)

asieja pisze...

och, jakie one są cudne tak oprószone..

Paula pisze...

idealne do podjadania w czasie sesji ^_^

Ag Pe pisze...

Wyglądają uroczo. Podoba mi się ten kolor lakieru do paznokci, mam dziś podobny na placach.

kasia1977 pisze...

Robilam, robilam! Znikaja zaraz po wyjsciu z patelni;)

mollisia pisze...

Bardzo interesujący przepis! Szkoda, że smaku nie widać. Ale to, co widać, wygląda genialnie :D.
Chociaż jak się dobrze zastanowić, to dobrze, że smaku nie widać - nie wypróbowywalibyśmy nowych przepisów ;) (Nie ma jak mądrość życiowa Mollisi...:P)

Amber pisze...

Pyszne zdjęcia Kasiu!
Pączki z ricottą piekłam w ubiegłym roku.Były wilgotne, mięciutkie i...znikały z prędkością światłą. Twoje pewnie też?

kornik pisze...

Świetne! pewnie takie pączusie są mniej zbite a bardziej wilgotne niż tradycyjne. Porywam kilka i znikam się delektować:)

Moja Kawiarenka pisze...

Zapisałem na liście do wykonania :-)

ana pisze...

Ja się czaję na ten przepis od kiedy kupiłam Feast Nigelli, czyli ponad rok. Twoje słowa, a w szczególności zdjęcia chyba mnie w końcu zmotywują do działania.
Pozdrawiam

MZ pisze...

W przekroju wyglądają świetnie. I ta ricotta...
Muszą być pyszne.
Może się skuszę:)
Pozdrawiam,
SWS

Wiśniowa pisze...

Och, wieczorem takie pyszności przyszło mi oglądać :-)

Arvén pisze...

O tak, pamiętam jak mnie rozbroił ten komentarz o tłuszczu :P
Chciałabym, żeby takie smakołyki nie miały tłuszczu, bo wtedy nawet cała porcja nie byłaby mi straszna :P

małgo. pisze...

ale cudne:)

Karmel-itka. pisze...

czy ja dobrze widzę? pączki z ricotty?
rewelacja!

Kaś pisze...

Amber, zgadza się :)
kornik, tak - są lekko wilgotne, a przy tym w ogóle nie są zbite. tak delikatnego ciasta jeszcze nigdy nie jadłam
Karmel-itka, dobrze widzisz ;) jeśli przepadasz za ricottą, pączki niewątpliwie Ci posmakują
dziękuję Wszystkim za odwiedziny i polecam ich wypróbowanie
pozdrawiam

aga pisze...

wow!!! ale cudne:) takie fajnie puszyste:)

olivia pisze...

uwielbiam ricottę i jutro kupię ją specjalnie do tego przepisu :) pączusie wyglądają wspaniale :)

lo pisze...

Taki wypiek z cyklu smakołyków wciągających.To jest bardzo niebezpieczne, ale jak cudownie przyjemne.

Polskie Blogi Kulinarne pisze...

Zapraszamy do przyłączenia się do powstającej listy POLSKICH blogów kulinarnych: http://polskieblogikulinarne.blogspot.com/

Pozdrawiamy:)

Evitaa pisze...

Pączki serowe znam, ale z ricottą jeszcze nie próbowałam :). Kuszą niesamowicie :).

Kasia pisze...

Serowych jeszcze nie robiłam, ale muszę szybko wszystko nadrobić! :) Podoba mi się ich konsystencja na zdjęciu.
Uściski!

Smaczny Dom pisze...

Robilam je.Pychotka. Bardzo ciekawe urozmaicenie jesli chodzi o paczki:)

ps. a Twoje paznokcie z paczkami - nie do podrobienia:) Super!

Ania pisze...

Pychotka. Jakoś pączków wciąż nie mam dość:)

Kaś pisze...

dziękuję za odwiedziny. miło mi, że pączusie przypadły Wam do gustu
Smaczny Dom, :)
pozdrawiam

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add