Tradycyjne pączuszki przypominają jedynie wyglądem. Baaaardzo serowe. Smak ricotty jest niesamowicie wyczuwalny. Delikatne, pulchne i puszyste, co chyba widać :) Samo przygotowanie ciasta to dosłownie minutka. Smażą się dość szybko, równomiernie i się nie sklejają.
Muszę przyznać, że po pierwszym kęsie nie byłam do nich przekonana. Jednak później spróbowałam kolejnego, i kolejnego... ostatecznie zjadłam chyba połowę porcji :) Polecam, warto wypróbować.
Składniki:
- 200 g serka ricotta [u mnie 250 g - całe opakowanie]
- 2 jajka
- 75 g mąki
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia [lekko czubata łyżeczka]
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii [brak]
Serek zmiksować z jajkami. Dodać resztę składników i ponownie użyć miksera.
Wykładać łyżeczką na rozgrzany tłuszcz. Pączuszki rosną, więc 6-7 łyżeczek wystarczy na jeden "rzut". Smażyć na średnim ogniu aż będą złoto-brązowe, jak pączki. Wykładać na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać cukrem pudrem.
Smażyłam w średnim garnuszku na dwóch plantach; można na oleju. Tłuszczu powinno być 2-3 cm.
Przepis pochodzi z "Feast" Nigelli Lawson.
PS dosłownie przed chwilą, w którymś programie Nigelli usłyszałam: "Uważam, że potrawy smażone na głębokim tłuszczu wcale nie są tłuste". Taki komentarz padł odnośnie ciasteczek krewetkowych, ale i tutaj świetnie pasuje, tak więc smacznego :)
34 komentarze:
Kaś, jeśli chodzi o ricotę to mam za soba sernik z jej udziałem i rezultat bez zachwytów - najmniejszych, dlatego dużo czasu musi minąć aż sama się do niej zabiorę, ale Twoje pączusie wyglądają apetycznie:)
przecudne te kuleczki
jakie one fajne;) malutkie na jednego gryza;)
bardzo smakowite kuleczki. :)
och, jakie one są cudne tak oprószone..
idealne do podjadania w czasie sesji ^_^
Wyglądają uroczo. Podoba mi się ten kolor lakieru do paznokci, mam dziś podobny na placach.
Robilam, robilam! Znikaja zaraz po wyjsciu z patelni;)
Bardzo interesujący przepis! Szkoda, że smaku nie widać. Ale to, co widać, wygląda genialnie :D.
Chociaż jak się dobrze zastanowić, to dobrze, że smaku nie widać - nie wypróbowywalibyśmy nowych przepisów ;) (Nie ma jak mądrość życiowa Mollisi...:P)
Pyszne zdjęcia Kasiu!
Pączki z ricottą piekłam w ubiegłym roku.Były wilgotne, mięciutkie i...znikały z prędkością światłą. Twoje pewnie też?
Świetne! pewnie takie pączusie są mniej zbite a bardziej wilgotne niż tradycyjne. Porywam kilka i znikam się delektować:)
Zapisałem na liście do wykonania :-)
Ja się czaję na ten przepis od kiedy kupiłam Feast Nigelli, czyli ponad rok. Twoje słowa, a w szczególności zdjęcia chyba mnie w końcu zmotywują do działania.
Pozdrawiam
W przekroju wyglądają świetnie. I ta ricotta...
Muszą być pyszne.
Może się skuszę:)
Pozdrawiam,
SWS
Och, wieczorem takie pyszności przyszło mi oglądać :-)
O tak, pamiętam jak mnie rozbroił ten komentarz o tłuszczu :P
Chciałabym, żeby takie smakołyki nie miały tłuszczu, bo wtedy nawet cała porcja nie byłaby mi straszna :P
ale cudne:)
czy ja dobrze widzę? pączki z ricotty?
rewelacja!
Amber, zgadza się :)
kornik, tak - są lekko wilgotne, a przy tym w ogóle nie są zbite. tak delikatnego ciasta jeszcze nigdy nie jadłam
Karmel-itka, dobrze widzisz ;) jeśli przepadasz za ricottą, pączki niewątpliwie Ci posmakują
dziękuję Wszystkim za odwiedziny i polecam ich wypróbowanie
pozdrawiam
wow!!! ale cudne:) takie fajnie puszyste:)
uwielbiam ricottę i jutro kupię ją specjalnie do tego przepisu :) pączusie wyglądają wspaniale :)
Taki wypiek z cyklu smakołyków wciągających.To jest bardzo niebezpieczne, ale jak cudownie przyjemne.
Pączki serowe znam, ale z ricottą jeszcze nie próbowałam :). Kuszą niesamowicie :).
Serowych jeszcze nie robiłam, ale muszę szybko wszystko nadrobić! :) Podoba mi się ich konsystencja na zdjęciu.
Uściski!
Robilam je.Pychotka. Bardzo ciekawe urozmaicenie jesli chodzi o paczki:)
ps. a Twoje paznokcie z paczkami - nie do podrobienia:) Super!
Pychotka. Jakoś pączków wciąż nie mam dość:)
dziękuję za odwiedziny. miło mi, że pączusie przypadły Wam do gustu
Smaczny Dom, :)
pozdrawiam
You have a lot of knowledge that you easily share
Keep up the good work , I read few blog posts on this website
Please continue such kind of good effort.
Internet for fun and came upon your website.
HI, THIS IS WAS A VERY GOOD POST INDEED.
THIS IS A GREAT ARTICLE AND I AM VERY INTERESTING TO READ THIS, THANKS!
THIS KIND POST IS VERY HELPFUL TO EVERYONE JUST LIKE ME.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!