piątek, 28 stycznia 2011

Baci di ricotta



Tradycyjne pączuszki przypominają jedynie wyglądem. Baaaardzo serowe. Smak ricotty jest niesamowicie wyczuwalny. Delikatne, pulchne i puszyste, co chyba widać :) Samo przygotowanie ciasta to dosłownie minutka. Smażą się dość szybko, równomiernie i się nie sklejają.
Muszę przyznać, że po pierwszym kęsie nie byłam do nich przekonana. Jednak później spróbowałam kolejnego, i kolejnego... ostatecznie zjadłam chyba połowę porcji :) Polecam, warto wypróbować.




Składniki:
  • 200 g serka ricotta [u mnie 250 g - całe opakowanie]
  • 2 jajka
  • 75 g mąki
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia [lekko czubata łyżeczka]
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii [brak]
Serek zmiksować z jajkami. Dodać resztę składników i ponownie użyć miksera.
Wykładać łyżeczką na rozgrzany tłuszcz. Pączuszki rosną, więc 6-7 łyżeczek wystarczy na jeden "rzut". Smażyć na średnim ogniu aż będą złoto-brązowe, jak pączki. Wykładać na kratkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać cukrem pudrem.
Smażyłam w średnim garnuszku na dwóch plantach; można na oleju. Tłuszczu powinno być 2-3 cm.

Przepis pochodzi z "Feast" Nigelli Lawson. 
PS dosłownie przed chwilą, w którymś programie Nigelli usłyszałam: "Uważam, że potrawy smażone na głębokim tłuszczu wcale nie są tłuste". Taki komentarz padł odnośnie ciasteczek krewetkowych, ale i tutaj świetnie pasuje, tak więc smacznego :)




34 komentarze:

ewelajna Korniowska pisze...

Kaś, jeśli chodzi o ricotę to mam za soba sernik z jej udziałem i rezultat bez zachwytów - najmniejszych, dlatego dużo czasu musi minąć aż sama się do niej zabiorę, ale Twoje pączusie wyglądają apetycznie:)

kulinarne-smaki pisze...

przecudne te kuleczki

Panna Malwinna pisze...

jakie one fajne;) malutkie na jednego gryza;)

Kasia w kuchni♥♥♥ pisze...

bardzo smakowite kuleczki. :)

asieja pisze...

och, jakie one są cudne tak oprószone..

Paula pisze...

idealne do podjadania w czasie sesji ^_^

Ag pisze...

Wyglądają uroczo. Podoba mi się ten kolor lakieru do paznokci, mam dziś podobny na placach.

kasia pisze...

Robilam, robilam! Znikaja zaraz po wyjsciu z patelni;)

mollisia pisze...

Bardzo interesujący przepis! Szkoda, że smaku nie widać. Ale to, co widać, wygląda genialnie :D.
Chociaż jak się dobrze zastanowić, to dobrze, że smaku nie widać - nie wypróbowywalibyśmy nowych przepisów ;) (Nie ma jak mądrość życiowa Mollisi...:P)

Amber pisze...

Pyszne zdjęcia Kasiu!
Pączki z ricottą piekłam w ubiegłym roku.Były wilgotne, mięciutkie i...znikały z prędkością światłą. Twoje pewnie też?

kornik pisze...

Świetne! pewnie takie pączusie są mniej zbite a bardziej wilgotne niż tradycyjne. Porywam kilka i znikam się delektować:)

Moja Kawiarenka pisze...

Zapisałem na liście do wykonania :-)

ana pisze...

Ja się czaję na ten przepis od kiedy kupiłam Feast Nigelli, czyli ponad rok. Twoje słowa, a w szczególności zdjęcia chyba mnie w końcu zmotywują do działania.
Pozdrawiam

MZ pisze...

W przekroju wyglądają świetnie. I ta ricotta...
Muszą być pyszne.
Może się skuszę:)
Pozdrawiam,
SWS

Wiśniowa pisze...

Och, wieczorem takie pyszności przyszło mi oglądać :-)

Arvén pisze...

O tak, pamiętam jak mnie rozbroił ten komentarz o tłuszczu :P
Chciałabym, żeby takie smakołyki nie miały tłuszczu, bo wtedy nawet cała porcja nie byłaby mi straszna :P

Anonimowy pisze...

ale cudne:)

Karmel-itka pisze...

czy ja dobrze widzę? pączki z ricotty?
rewelacja!

Kaś pisze...

Amber, zgadza się :)
kornik, tak - są lekko wilgotne, a przy tym w ogóle nie są zbite. tak delikatnego ciasta jeszcze nigdy nie jadłam
Karmel-itka, dobrze widzisz ;) jeśli przepadasz za ricottą, pączki niewątpliwie Ci posmakują
dziękuję Wszystkim za odwiedziny i polecam ich wypróbowanie
pozdrawiam

aga pisze...

wow!!! ale cudne:) takie fajnie puszyste:)

Oliwka pisze...

uwielbiam ricottę i jutro kupię ją specjalnie do tego przepisu :) pączusie wyglądają wspaniale :)

lo pisze...

Taki wypiek z cyklu smakołyków wciągających.To jest bardzo niebezpieczne, ale jak cudownie przyjemne.

Eff pisze...

Pączki serowe znam, ale z ricottą jeszcze nie próbowałam :). Kuszą niesamowicie :).

Kasia pisze...

Serowych jeszcze nie robiłam, ale muszę szybko wszystko nadrobić! :) Podoba mi się ich konsystencja na zdjęciu.
Uściski!

Smaczny Dom pisze...

Robilam je.Pychotka. Bardzo ciekawe urozmaicenie jesli chodzi o paczki:)

ps. a Twoje paznokcie z paczkami - nie do podrobienia:) Super!

Aciri pisze...

Pychotka. Jakoś pączków wciąż nie mam dość:)

Kaś pisze...

dziękuję za odwiedziny. miło mi, że pączusie przypadły Wam do gustu
Smaczny Dom, :)
pozdrawiam

slotplayground pisze...



You have a lot of knowledge that you easily share

카지노사이트 pisze...

Keep up the good work , I read few blog posts on this website

gostopsite.com pisze...

Please continue such kind of good effort.

19guide03.com pisze...

Internet for fun and came upon your website.

slotplayground.com pisze...

HI, THIS IS WAS A VERY GOOD POST INDEED.

edwardsrailcar.com pisze...

THIS IS A GREAT ARTICLE AND I AM VERY INTERESTING TO READ THIS, THANKS!

cmriindia.org pisze...

THIS KIND POST IS VERY HELPFUL TO EVERYONE JUST LIKE ME.

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add