niedziela, 23 stycznia 2011

Ciasto czekoladowe



Jak smakuje? Mocno...bardzo mocno...intensywnie czekoladowo. Warstwa kremowa to czysty obłęd dla podniebienia (naprawdę!). Bardzo polecam!!! Zresztą czy czekolada i wypieki na jej bazie potrzebują  jakiegoś specjalnego zachwalania? :)




Ciasto:

  • 130 g mąki
  • 25 g kakao
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 240 g cukru
  • 80 ml wody
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 60 ml maślanki lub mleka (u mnie mleko)
  • 110 g masła
  • 110 g ciemnej czekolady 53% kakao (deserowej)

Krem czekoladowy:

  • 500 g śmietany 36%
  • 250 g ciemnej czekolady 70% kakao

Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko) łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Blachę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takie pozycji zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.
Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną. Zimnie ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym.

Przepis pochodzi ze styczniowej Kuchni.




Moje uwagi:

- piekłam w średniej keksówce, niestety nie podano docelowych wymiarów blachy
- moje ciasto po godzinie pieczenia było jeszcze płynne w środku... ostatecznie siedziało w piekarniku 2 godziny. ciasto powinno być lekko wilgotne
- piekłam wieczorem, więc ciasto studziło się całą noc, na drugi dzień łatwo dało się przekroić
- przełożone ciasto włożyłam do lodówki na kilka godzin. masa porządnie stężeje
- podawać minimum po godzinie od wyjęcia z lodówki. można przechowywać w temperaturze pokojowej, nic się nie rozpuści




*mnóstwo zdjęć, ale to ciasto było bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania

45 komentarze:

Panna Malwinna pisze...

jak ono cudnie wygląda. oj to musi być przepyszne!

Amber pisze...

Niesamowite! Ten obłęd czekoladowy bardzo mnie kusi...

Gosia pisze...

Ale uczta - czekoladowe szaleństwo!

zauberi pisze...

jak pysznie wygląda!

Sabienne pisze...

Szacun!Krem wygląda powalająco. Zginęłam i przepadła, teraz myślę tylko jednym!;-)

Smaczny Dom pisze...

PYTANIE:"Zresztą czy czekolada i wypieki na jej bazie potrzebują jakiegoś specjalnego zachwalania? :)"

ODPOWIEDZ: nie potrzebują:)

A ta czekolada kusi...ojc:)

aga pisze...

cuuudowne!!! i czekoladowe... przepysznie wyglada:)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Ależ cudowne! I piękne zdjęcia! Gratuluję i serdecznie pozdrawiam:)

Ag pisze...

To ciasto wygląda świetnie. Aż ślinka cieknie. Nasa, którą przełożyłaś ciasto jest przepysznie kremowa.

wiosenka27 pisze...

Wygląda ekstra czekoladowo i zapewne tak smakuje:)

chantel pisze...

przecudnie wygląda

Oliwka pisze...

Do czekoladowych pyszności nie potrzeba zachęty :) Wspaniale wygląda, a spodeczek pod filiżankę jest wręcz uroczy :)

Aciri pisze...

Mmmm czekolada. Pełnia szczęścia.

Anonimowy pisze...

Wygląda... Jejku! To ciasto wygląda tak niesamowicie czekoladowo, że aż mnie zatkało...

Anonimowy pisze...

O rany, o rany, o rany. Czy mówiłam już "o rany"? ;) ciasto obłędne!!

myniolinka pisze...

mnie zachęcać nie potrzeba... biorę w ciemno :)

zjedz_mnie pisze...

Co tu pisać, jak samo patrzenie jest torturą, bo to tylko fotki, a nie rzeczywistość. Obłędnie wygląda ;]

spencer pisze...

Oj.. Mnie to w ogóle nie musisz takiego ciacha zachwalać.. Samo się broni w moich oczach.. Kocham takie intensywne czekoladowe smaki. A to do tego, choć takie proste, prezentuje się niczym wytworny tort:))

kulinarne-smaki pisze...

ale śliczny "czarnuszek" mniammmmm

Arvén pisze...

Ten krem czekoladowy mnie zachwyca. Połączenie TAKIEGO ciasta z TAKIM kremem zachwyca mnie podwójnie.
Martwi tylko to, że gdybym je upiekła to zostałabym zmuszona do zjedzenia go samotnie - czekoladę w takich ilościach trawię w domu tylko ja :D

Karmel-itka pisze...

po prostu obłęd!

Kaś pisze...

bardzo Wszystkim dziękuję!
pozdrawiam

Rita pisze...

ciasto-marzenie..:) i te Fotografie..- przez duże F! Piękne:)) idę się zachwycac Twoim blogiem..:)
pozdrawiam!
Just

Wiśniowa pisze...

Oj bardzo wdzięcznym, bo ja która nie lubię ciast czekoladowych mam chęć je zjeść, a jak Ci przecudnie wyrosło!!! :-)))

ana pisze...

To ciasto powinno się nazywać Czekoladowa Rozkosz.

Anucha pisze...

Jaka pychotka i jak równiutko pokrojone. Musi nieziemsko smakować:)
Bardzo ładne zdjęcia.
Pozdrawiam serdecznie:)

Waniliowa Chmurka pisze...

Kusi mnie, podobne jest w miesięczniku "Kuchnia".
Mam na nie ochotę, w ogóle ostatnio u Mnie czekoladowy comming out!

Paula pisze...

wgląda niesamowicie czekoladowo!

Wiśniowa pisze...

Jeśli chciałabyś odwiedzić także nasze prywatne Wisienkowo a nie tylko kulinarne :) odezwij się na switezianka0@op.pl :-) Podeślę zaproszenie :-)

Kasia pisze...

Wygląda obłędnie! :-) Z przyjemnością wypróbuję przepis. Uściski!

bryssska pisze...

mnie nie musisz zachęcać uwielbiam czekoladę, a ciasto wygląda bajecznie

Dusia pisze...

obłednie wyglada

Kaś pisze...

bardzo mi miło, że ciasto się spodobało. polecam!
pozdrawiam

Anonimowy pisze...

Kaś, i to jest właśnie ta "subtelna" różnica pomiędzy przepisem z książki/gazety, a tym podawanym na blogu! Twoje uwagi na końcu są wprost bezcenne! Ciasto wygląda bardzo zachęcająco:) Pzdr Aniado Ps. A zdjęcia... PRZEPIĘKNE!

ewelajna Korniowska pisze...

To ciasto wygląda obłędnie pysznie...! Ja tu jeszcze wrócę, bo teraz jestem przelotem..., zapisuję jednak:)

Kaś pisze...

lepszysmak, dziękuję bardzo! ja również cenię b logowe przepisy za tą 'subtelną' różnicę ;D
ewelajna, dziękuję! wracaj, będzie mi niezmiernie miło
pozdrawiam

Kasia pisze...

pysznie wygląda:)

Anonimowy pisze...

Ciasto rewelacja, palce lizać. Upiekłam na urodziny synka i wszyscy się zajadali, nie jest takie słodkie ale za to bardzo syte. Ja piekłam na małej blaszce 30-40min, dla ładniejszego wizerunku na wierzchu posmarowałam bitą śmietaną. Polecam!!!!

Kaś pisze...

Anonimowa, bardzo mi miło, że wypróbowałaś przepis, a jeszcze bardziej, że Tobie oraz Twojej rodzinie smakował :) z bitą śmietaną ciasto musiało się prezentować cudownie
pozdrawiam serdecznie

gruba jadzia pisze...

Jaki prosty i smakowicie wyglądający pomysł, do zrobienia...może jeszcze dzisiaj;)

Anonimowy pisze...

mmm kto mi takie upiecze? :)

Kaś pisze...

A., wpadaj do mnie - upiekę, razem zjemy ;)

Anonimowy pisze...

A moze ktos wreszcie napisze jak to wychodzi, jak smakuje bo komentarzy typu "och ach jak to pieknie wyglada" nie potrzeba..

Kaś pisze...

A.,"A moze ktos wreszcie napisze jak to wychodzi"
jest już taki komentarz - 5 wpisów wyżej. cóż przykro mi, że rażą Cię pozostałe...
pozdrawiam!

slotplayground pisze...


Hello there thanks for sharing post that are helpful

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add