Nareszcie znalazłam przepis, który dorównał faworkom na piwie.
Przepis Moniki (Na Grabinie), ale znaleziony u Margot (kuchnia Alicji), której bardzo dziękuję za rady, wskazówki no i kuszące zdjęcia, które przyciągnęły mnie do tego przepisu.
Składniki*
- 250 g mąki pszennej [ciasto zabrało trochę mniej, zostało ok. 30 g]
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany [najlepiej 36% z Piątnicy - gęsta i kremowa]
- 2-3 łyżki wódki
Przepis cytuję za Moniką:
Szybko w mące zagniatamy żółtka, następnie wrabiamy po łyżce śmietany i podlewamy wódką. [za radą Margot najpierw ubiłam żółtka, śmietanę i wódkę mikserem a później dodawałam mąkę i mieszałam drewnianą łyżkę. zagniotłam, kiedy już się nie dało mieszać]
Ciasto wyrabiamy mocno i dość szybko.
Kiedy jest już połączone, w miarę elastyczne - zaczynamy przepuszczać przez wałek maszynki do makaronu**. Kilkakrotnie - widać jak ciasto zaczyna się wygładzać i staje się zupełnie jednolite. Ciasto, które nie jest wałkowane musi być zakryte - by nie wyschło.
Wałki przepuszczamy przez maszynkę ok. 10-12 minut, po czym rozwałkowujemy na cienkie wstęgi.
Te kroimy nożem w paski i nacinamy wzdłuż. Zawijamy do środka i układamy na ściereczce, przykrywając także ściereczką.
Smażymy w rozgrzanym tłuszczu, zrumienione odkładając na papier. Posypiemy cukrem pudrem.
*Podane przeze mnie składniki wystarczają na małą porcję, niestety nie miałam czasu na porządne faworkowanie.
**W ostatnim momencie okazało się, że nie będę mieć dostępu do maszynki do makaronu ;/ Tak więc tradycyjnie porządnie ubiłam ciasto wałkiem a później cieniutko rozwałkowałam. Etap przepuszczania przez maszynkę z pewnością jest istotny dla tego przepisu, niemniej faworki i tak wyszyły genialne.
36 komentarze:
Kaś:) Twoje fotografie są też zachęcające:)) faworki na pewno przepyszne:)
miłej niedzieli!
J.
Wow, jakie bąble , ho ho mistrzowskie u ciebie
Cieszę się ,że faworki Moniki dorównują tym piwnym(i ja tak sądzę dwa najprawdziwsze mercedesy )
Kaś i zdjęcia takie ,że gdybym w planach nie miała na środę Mrowiska to bym smażyła, robisz przepiękne zdjęcia faworkom
Przecudowne. Idealnie nadmuchane. Chciałabym sobie teraz tak - pochrupać. ;)
dotblogg, dziękuję i jeszcze raz zachęcam do wypróbowania :)
margot, naprawdę genialny przepis. a bąble robiły się jak szalone :) co do zdjęć - bardzo dziękuję, ale myślę, że to przede wszystkim zasługa wdzięcznego obiektu do fotografowania :)
Zaytoon, dziękuję! są idealne do chrupania
pozdrawiam
Znowu cudne faworkowe widoki! Ja też faworkuję.Może czas pokazać coś na blogu?
O faworki:) Jakie śliczne!
uwielbiam faworki mogę je jeśc i jeśc posypane cukrem pudrem..mniam!
Ale fajnie te bąbelki widać! A tak dawno nie jadłam faworków. Uściski!
Przepiękne, takie bąbelkowe:)na pewno mega kruche i pyszne:)
Pozdrawiam serdecznie:)
ohhhh jakie pyszności i wspaniałości. Uwielbiam faworki, a Twoje wyglądają na rumiane i przepyszne :-D
Gdzie nie wchodzę tam królują faworki. A ja je tak lubię :)
Piękne Ci wyszły !!! Apetyczne fotki :D
Pysznie wygladają:)))
łiii! faworki!
chrupiące słodkości.
ale mają fajne bąbelki! :)
piękne te Twoje faworki, mają idealne bąbelki, takie lubię najbardziej :-)
ale pysznosci:) chetnie bym sobie schrupala takie fajne faworki:)
Rozumiem, że ten chruścik na pierwszym zdjęciu, to dla nas do schrupania? Bo jeśli tak, to ja od razu biorę cały talerz :D
zatęskniłam za tym pysznym smakiem!
Amber, koniecznie!
rafasia, zawartość talerza zniknęła bardzo szybko :)
miło mi, że bąbelkowe faworki Wam się podobają :)
pozdrawiam wszystkich
bardzo apetyczne te faworki, a Twój opis bardzo zachęca mnie do ich zrobienia :)
Pewno i przede mną faworkowe szaleństwa, ja przyznaję się że robię je raz w roku, wiadomo kiedy :-)
pieknie wyglądają !
widzę, że KC w swoim żywiole ;)
Wyglądają idealnie, kruche i z cała masą pęcherzyków :) Super przepis :)
Aniu, bardzo polecam ten przepis, pyszne i kruche :)
You are terrific. I like this remarkable things, Keep it up and keep on writing
It's really pleasure to read your post. Thank you so much for writing such a nice post
I hope to give something back and help others like you aided me.
that's truly good, keep up writing.
Thankyou so much for publishing such amazing content.
I am hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well.
Thanks for sharing this marvelous post.
The overall look of your site is magnificent.
I finally found great post here. Thanks for the information. Please keep sharing more articles.
Always a lot of experience when I surf the internet and this is one of them! I visited the best blog.
I want you to thank for your time of this wonderful read!!!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!