Słodko, kremowo i kokosowo. Pysznie jest :-)
Składniki:
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 1/2 l mleka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 200 g wiórek kokosowych (ok 170 g do ciasta, reszta do posypania z wierzchu)
- 200 g masła
- 1 lub 2 paczki* krakersów (u mnie Lajkonik)
- płatki migdałów (garść lub dwie)
Żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Dodać 1/2 szklanki mleka, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i zmiksować na jednolitą masę.
Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru. Na wrzące mleko wlać przygotowaną wcześniej masę. Mieszać całość aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Pozostawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć. Ciągle miksując, stopniowo dodawać masę budyniową. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i jeszcze raz użyć miksera.
Średnią formę wyłożyć krakersami i przykryć je 1/3 masy. Ponownie rozłożyć krakersy, przykryć je 1/3 masy, znów ułożyć krakersy i wyłożyć pozostałą część masy. Wierzch posypać płatkami migdałów i wiórkami kokosowymi.
* zużyłam tylko jedną paczkę przy keksówce 15x26 cm. w przypadku większej blachy potrzebne będzie drugie opakowanie
Przepis wielokrotnie gościł na blogach i portalach kulinarnych, np. tu i tu. Poszczególne wersje różnią się niedużymi szczegółami w zakresie ilości niektórych składników.
83 komentarze:
hehe u mnie dziś też króluje to ciasto :) Wieczorem wrzucę na mojego bloga :) Twój wyszedł bardziej okazalszy, z tym że ja robiłam na większej blaszce
Przepięknie wygląda. Bajkowo...:)
Ojejuniu, jakie pyszne:)
pysznie to wygląda. bardzo bardzo.
Ach Kaś, jaki puch! Idealne w towarzystwie pysznej kawy i babskich pogaduszek.Biorę kawałek, o.k?
Jaaaaakie delicje, palce lizać:) Wspaniale wygląda i zapewne jeszcze lepiej smakuje. Mam nadzieję wypróbować ten przepis:)
Pozdrawiam serdecznie:)
pewnie, że pyszne! tak właśnie usiłuję sobie przypomnieć kiedy robiłam takie rafaello... zdecydowanie zbyt dawno temu :)
lekkie jak chmurka :)
Kaś! Rafaello tak kuszące, że muszę mu w końcu ulec:)
Pozdrawiam!
Ja robię identyczne tylko na herbatnikach i potwierdzam, że jest pyszne :)
Widziałam na kilku blogach i w końcu się skuszę. Twój "wypiek" wygląda super :)
Uwielbiam to ciasto. Jakie apetyczne u Ciebie :)
bardzo lubię :))
Rewelacja! Ciasto pierwsza klasa. :)
bardzo pyszne:)
widzialam je ostatnio na kilku blogach, a teraz u Ciebie, wiec nie mam innego wyjscia tylko robic, bo juz za mna chodzi to ciasto:)
wow! musi być przepyszne:)) wypróbuję bo mam ostatnio parcie na kokos;)
uściski
Just
Zrobię, zjem, a później to chyba pójdę się wyspowiadać przed wagą, dżinsami, sukienką na wesele w czerwcu, czymkolwiek... Taka rozpusta :)
Jakie piękne. Wspaniałościami przepysznymi kusisz strasznie :-)
To musi być przepysznie!! Uwielbiam wszystko co kokosowe! Przepiękne ciasto!!:)
Uwielbiam Rafaello, ale na krakersach jeszcze nie robiłam:)
jejku jakie cudo :) zachciało mi się i to bardzo, jutro lecę po kokos :)
:OOOOOO cudowne! serio, zatkało mnie...
chcę całą blachę, a co!
Jak ciasto wygląda tak, jak u Ciebie, po prostu nie może nie być obłędne! :)
A jak się nazywa rafaello, to można się za niego dać posiekać ;P
W dodatku na krakersach jest inne niż to klasyczne, z biszkoptem :)
o kurcze, ale mi się chce słodkiego teraz..! :D Piękne to ciasto
Mam podobny przepis od teściowej, różni się chyba tylko wykonaniem masy. A ciasto jest pyszne! I pięknie u Ciebie wygląda :)
ajajaaj rzeczywiście :d I bardzo mi się to podoba :)
Pieknie wyglada!
Oj, Kaś, Kaś - wygląda obłędnie!
Idę zjeść rybę.
Wyglada po prostu DOSKONALE :) Co ja bym dala, zeby moc zjesc teraz chociaz jeden kawaleczek tego pysznego ciasta :))
Ja z pytaniem odnośnie placuszków z posta niżej, czy ricottę można zastąpić jakimś innym serkiem, bo nie mogę jej u mnie dostać :/
Wiśniowa, nie próbowałam ich robić z innym serkiem, ale być może mógłby się nadać mascarpone, serek philadelphia lub ostatecznie Mój ulubiony z Wielunia (mają podobną konsystencję). ricottę powinnaś znaleźć w większych marketach, Piotrze i Pawle, Almie, czasem w Żabce.
placuszki powinny się udać z wymienionymi serkami, chociaż to będzie całkiem inny smak- ricotta jest dość specyficzna. w każdym razie, daj znać jak zrobisz z innym serkiem, może będą równie dobre :)
Ciacho wygląda rewelacyjnie! Dawno go nie jadłam...trzeba nadrobić zaległości:)
miło mi, że ciasto się spodobało. naprawdę warto je zrobić
pozdrawiam wszystkich :)
Od dłuższego czasu kusi mnie to ciasto,a Twoja fotka jeszcze bardziej to potęguje.
Trzeba wyprobowac :) sliczne
przetestowane!! polecam, Ola
Ola, uff cieszę się, że ciasto zdało testy pomyślnie ;)
pozdrawiam
Witam!
Jutro biorę się za to ciasto:) tylko, że mam w domu troszkę większa blachę i tak myślę może zrobię składniki x2 żeby było bardziej okazałe:) jutro napisze jak mi poszło:)
Anonimowy, również witam :) daj znać, koniecznie. aż zazdroszczę Ci podwójnej porcji tego ciacha :)
Zrobiłam to ciacho:) Przepraszam, że tak pożno odpisuje, ale nie miałam czasu niestety praca ech... Ale do rzeczy udało się:) Wyszła cała duża blacha (wymiary ok.30x40)pychotka po prostu, rodzinka była zachwycona;D Bardzo prosto się je robi i szybko no i oczywiście nie jest to drogie ciasto, a naprawdę jest co zjeść BARDZO BARDZO BARDZO GORĄCO POLECAM:)
fantastycznie, że Wam smakowało :) duża blacha - dużo do jedzenia :D
Ciasto jest pyszne, na pewno za jakiś czas zrobię je jeszcze raz. :) Karolina
Karolina, bardzo się cieszę, że ciasto posmakowało :)
W przypadku większej blachy zrobić więcej kremu?
Sandra, dokładnie, zrobić odpowiednio więcej
Robiłam wczoraj, dziś próbowaliśmy. Rewelacja. Przepyszny!
Przepis zapisuje i na pewno jeszcze bede robić :) Niebo w gębie!
Mal, ogromnie się cieszę, że ciasto tak przypadło do gustu!
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza :)
Bardzo dobre i proste, szczególnie polubią je wielbiciele kokosowych smaków.
Witam, zamierzam to ciasto robić na weekend(urodziny męża), bo wygląda obłędnie! Z racji,iż dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem mam pytanie. Jeśli mam większą blache, to automatycznie podwajam ilość składników. Mam rozumieć , że każdego po kolei , tak? z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Oktawia
Oktawio, dziękuję :) miło mi, że chcesz wykorzystać przepis na taką okazję. jeśli chodzi o większą blachę - na pewno trzeba będzie odpowiednio zwiększyć składniki. bardzo pomocny jest w tym przypadku przelicznik z tej strony - http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek. przeliczy odpowiednio ilości składników
pozdrawiam i daj znać, jak wyszło
Bardzo dziękuje! z pewnością skorzystam z przelicznika i dam znać jak wyszło :) pozdrawiam.
kompletnie zapomniałam aby napisać.. ciasto oczywiście się udało! w smaku świetne, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Teściowie zachwyceni, a co najważniejsze mąż :)) , który dodatkowo liczył , że zostanie troche kremu do zjedzenia nim ciasto trafi na noc do lodówki. podwoiłam składniki, wyszło idealnie. serdecznie dziękuję za przepis. pozdrawiam
aha, zrobiłam jedną modyfikację, zamiast płatków migdałów posypałam ciasto białą czekoladą :)
Oktawio, mega! bardzo się cieszę, że wszyscy, w tym ta najważniejsza osoba, byli zadowoleni ;)
wersja z białą czekoladą z wierzchu brzmi bosko!
pozdrawiam i serdecznie dziękuję za pozostawienie komentarza
To mleko od samego mieszania nie uzyska konsystencji budyniu.
A., uzyska, wystarczy zachować podane proporcje. normalna zasada przy gotowaniu budyniu - na gotujące mleko wlać mieszankę z mąką ziemniaczaną i mieszać aż zgęstnieje
pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
You are providing wonderful information, it is very useful to us.
This article is very interesting and effective. Thank you and good luck in the upcoming articles.
I was very pleased to discover this website. Nice article. Good work here
I found some useful topics in this well detail form. Thanks. Good job you did it!
Nice post. I learn something totally new and challenging on blogs, Its great.
Great Article. Your writing skill is magnificent as ever, More post pleased! Thanks
It’s always useful to read content from other authors, Thanks to this
Thank you and best of luck.
Thanks for sharing us a piece of great information that is actually helpful. Good day!
I looked on the net for more information
It is very well written, and your points are well-expressed.
Look advanced to more added agreeable from
Hi! This is my first visit to your blog!
Really very informative and creative.
Excellent site you’ve got here. I appreciate individuals like you! Take care!!
Lot of interesting information here. Thanks for sharing. keep it up
Thanks for a very interesting blog. Waiting for the next blog updates.
Its full of information here that I am looking for, Great work! Thanks
Great blog here! Additionally your website quite a bit up very fast! thanks!!
Will keep checking for new information about this blog!! you're awesome blogger.
Hi! I’d have to check site here. Which is not something I usually do! I enjoyed this one.
I was excited to uncover this website. I want to to thank you for this fantastic read!!
I want to see new information on this site.. This is awesome, thanks a lot!
This is also a very good article which I really enjoy reading. Keep writing, thanks!
Nice article and nice urging commented at this place, I am truly enjoying by these.
This is a very good tip particularly to those fresh to the blogosphere. Thankyou
See this webpage; this blog carries amazing and genuinely fine data designed for visitors.
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!