środa, 2 marca 2011

Chleb razowy miodowo-migdałowy



Kolejna wariacja na temat pieczywa razowego. Ponad miesięczna hegemonia chleba z orzechami została w końcu przełamana. Dodatek miodu sprawia, że chleb nie ma zakwasowego posmaku. Połączenie miodu z migdałami daje wrażenie subtelnej słodyczy. Miąższ jest idealnie mięciutki a skórka chrupiąca (nawet obawiałam się lekko o mój aparat :) Polecam. 




Składniki
  • 200 g zakwasu, dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
  • 280 g wody
  • 450 g mąki pszennej-razowej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki miodu
  • 40 g mielonych migdałów

Wziąć dużą miskę. Wlać wodę, dodać zakwas i dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników.
Zagniatać ręcznie lub mikserem - kilka minut - aż ciasto stanie się elastyczne, będzie nieco klejące. Miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 godziny.
Po tym czasie krótko wyrobić ciasto w misce. Przełożyć do silikonowej foremki lub naoliwionej i wysypanej otrębami.
Foremkę umieścić w ciepłym miejscu na ok. 2-3 godziny, lub do momentu aż ciasto wypełni blaszkę około 2 cm ponad jej poziom.
Po wyrośnięciu piec około 45 minut w 190 stopniach.
Studzić na kratce.

Pomysł dodania miodu do razowego pieczywa znalazłam na blogu Nasze życie od kuchni. Migdały dodałam...bo akurat zostało troszkę w opakowaniu :)
Podane przeze mnie proporcje składników oraz metoda wyrobienia chleba to mój sprawdzony sposób na pyszny razowiec, między innymi zastosowany we wspomnianym chlebie razowym z orzechami



20 komentarze:

Lekka pisze...

Cudny wypiek i cudne zdjęcia.:)
Ten dodatek migdałów uważam za dotknięcie mistrza, bo migdały są silnie zasadowe i doskonale równoważą chlebowy zakwas.:)

mollisia pisze...

Mam Ci napisać, Kaś, jak on wygląda? Wygląda jak normalny bochenek zdrowego, wilgotnego chleba, który świetnie pachnie zakwasem.
Ale podejrzewam, że po prostu tego nie idzie wyczuć. Zdjęcie nie przekaże nam tego obłędnego zapachu migdałów i słodkości miodu! Ach, ale on musi byc pyszny!

I zapraszam też tutaj: http://studentowiwieje.blogspot.com/

Amber pisze...

Dla mnie piękny i pyszny! Bardzo lubię razowce-miodowce,więc taką kromeczkę chętnie bym przygarnęła.Mam akurat świetne masło...

Ania pisze...

Chlebek prezentuje się idealnie. Zaintrygował mnie tymi migdałami. Muszę i ja wypróbować.

margot pisze...

Kaś, piękne chleby pieczesz

jolanta szyndlarewicz pisze...

piękny, po prostu piękny...i tym samym trafia do mojej listy do wypróbowania...jako kolejna zresztą propozycja od Ciebie:) bo pyszne chleby pieczesz:) a i cieszę się, że smakował Ci taki razowiec z miodem:)pozdrawiam ciepło

wykrywacz smaku pisze...

wzorcowy bochenek :D

flusso pisze...

Piękny chlebek! Obiecuję sobie że po sezonie faworkowo-pączkowym zabiorę się za jakieś pieczywko bo dawno nie piekłam :)

Zaytoon pisze...

Wspaniale podziurkowany miąższ. Coś mi się widzi, że ten chlebek smakuje doskonale...

aga pisze...

cudny chlebek:) kromeczka z maselkiem... pysznosci:)

kulinarne-smaki pisze...

o wow już go kocham

Kaś pisze...

Lekka, dziękuję. dotknięcie mistrza było trochę przypadkowe, ale dzięki za informacje o migdałach, będę je częściej dodawać do razowców
mollsia, zapach rzeczywiście był wspaniały, chleb dokładnie takki, jaki opisujesz
margot, dziękuję bardzo!
Jolanta Szyndlarewicz, dziękuję i polecam ten chlebek. myślę, że następnym razem przetestuję kombinację miód i orzechy :) bo miód to strzał w dziesiątkę przy razowcach

dziękuję za odwiedziny i komentarze, pozdrawiam wszystkich
i życzę dziś tłustego Tłustego Czwartku :)

żenia pisze...

O tak, z masełkiem ta kromeczka to musi być niebo w gębie:))

Kasia pisze...

Ta skórka wygląda bosko! :-) U mnie też niedługo będzie chleb :) Uściski!

Nemi pisze...

Zachwycona jestem chlebkiem. Chyba w weekend coś upiekę;)

majka pisze...

Wyglada przepieknie. I te dziurki...rewelacja :)

Monica pisze...

O mniam mniam! Zapisuję do zeszyciku :D

lepszysmak pisze...

Kaś, tak apetycznie o nim piszesz i tak mocno "pachną" Twoje zdjęcia, że nie pozostaje mi nic innego jak upiec ten chleb! Bardzo jestem przy tym ciekawa Twojej metody wyrabiania/pieczenia. Stanowczo do przetestowania:) Pzdr Aniado

a meandering mango pisze...

Looks delicious! I love the combination of whole grains and honey. Will definitely be back for more of your great recipes!

Kaś pisze...

a meandering mango, thank you. make yourself at home :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add