Kolejna wariacja na temat pieczywa razowego. Ponad miesięczna hegemonia chleba z orzechami została w końcu przełamana. Dodatek miodu sprawia, że chleb nie ma zakwasowego posmaku. Połączenie miodu z migdałami daje wrażenie subtelnej słodyczy. Miąższ jest idealnie mięciutki a skórka chrupiąca (nawet obawiałam się lekko o mój aparat :) Polecam.
Składniki
- 200 g zakwasu, dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
- 280 g wody
- 450 g mąki pszennej-razowej
- szczypta soli
- 1,5 łyżki miodu
- 40 g mielonych migdałów
Wziąć dużą miskę. Wlać wodę, dodać zakwas i dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników.
Zagniatać ręcznie lub mikserem - kilka minut - aż ciasto stanie się elastyczne, będzie nieco klejące. Miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 godziny.
Po tym czasie krótko wyrobić ciasto w misce. Przełożyć do silikonowej foremki lub naoliwionej i wysypanej otrębami.
Foremkę umieścić w ciepłym miejscu na ok. 2-3 godziny, lub do momentu aż ciasto wypełni blaszkę około 2 cm ponad jej poziom.
Po wyrośnięciu piec około 45 minut w 190 stopniach.
Studzić na kratce.
Pomysł dodania miodu do razowego pieczywa znalazłam na blogu Nasze życie od kuchni. Migdały dodałam...bo akurat zostało troszkę w opakowaniu :)
Podane przeze mnie proporcje składników oraz metoda wyrobienia chleba to mój sprawdzony sposób na pyszny razowiec, między innymi zastosowany we wspomnianym chlebie razowym z orzechami.
20 komentarze:
Cudny wypiek i cudne zdjęcia.:)
Ten dodatek migdałów uważam za dotknięcie mistrza, bo migdały są silnie zasadowe i doskonale równoważą chlebowy zakwas.:)
Mam Ci napisać, Kaś, jak on wygląda? Wygląda jak normalny bochenek zdrowego, wilgotnego chleba, który świetnie pachnie zakwasem.
Ale podejrzewam, że po prostu tego nie idzie wyczuć. Zdjęcie nie przekaże nam tego obłędnego zapachu migdałów i słodkości miodu! Ach, ale on musi byc pyszny!
I zapraszam też tutaj: http://studentowiwieje.blogspot.com/
Dla mnie piękny i pyszny! Bardzo lubię razowce-miodowce,więc taką kromeczkę chętnie bym przygarnęła.Mam akurat świetne masło...
Chlebek prezentuje się idealnie. Zaintrygował mnie tymi migdałami. Muszę i ja wypróbować.
Kaś, piękne chleby pieczesz
piękny, po prostu piękny...i tym samym trafia do mojej listy do wypróbowania...jako kolejna zresztą propozycja od Ciebie:) bo pyszne chleby pieczesz:) a i cieszę się, że smakował Ci taki razowiec z miodem:)pozdrawiam ciepło
wzorcowy bochenek :D
Piękny chlebek! Obiecuję sobie że po sezonie faworkowo-pączkowym zabiorę się za jakieś pieczywko bo dawno nie piekłam :)
Wspaniale podziurkowany miąższ. Coś mi się widzi, że ten chlebek smakuje doskonale...
cudny chlebek:) kromeczka z maselkiem... pysznosci:)
o wow już go kocham
Lekka, dziękuję. dotknięcie mistrza było trochę przypadkowe, ale dzięki za informacje o migdałach, będę je częściej dodawać do razowców
mollsia, zapach rzeczywiście był wspaniały, chleb dokładnie takki, jaki opisujesz
margot, dziękuję bardzo!
Jolanta Szyndlarewicz, dziękuję i polecam ten chlebek. myślę, że następnym razem przetestuję kombinację miód i orzechy :) bo miód to strzał w dziesiątkę przy razowcach
dziękuję za odwiedziny i komentarze, pozdrawiam wszystkich
i życzę dziś tłustego Tłustego Czwartku :)
O tak, z masełkiem ta kromeczka to musi być niebo w gębie:))
Ta skórka wygląda bosko! :-) U mnie też niedługo będzie chleb :) Uściski!
Zachwycona jestem chlebkiem. Chyba w weekend coś upiekę;)
Wyglada przepieknie. I te dziurki...rewelacja :)
O mniam mniam! Zapisuję do zeszyciku :D
Kaś, tak apetycznie o nim piszesz i tak mocno "pachną" Twoje zdjęcia, że nie pozostaje mi nic innego jak upiec ten chleb! Bardzo jestem przy tym ciekawa Twojej metody wyrabiania/pieczenia. Stanowczo do przetestowania:) Pzdr Aniado
Looks delicious! I love the combination of whole grains and honey. Will definitely be back for more of your great recipes!
a meandering mango, thank you. make yourself at home :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!