niedziela, 20 marca 2011

Kiszony razowiec



... czyli chleb razowy z dodatkiem kiszonych ogórków. Chlebek jest dość wyrazisty w smaku, nie tylko dzięki lekko kiszonemu posmakowi, ale także za sprawą dodania pieprzu kajeńskiego. Kiszony dodatek mocno wpłynął na strukturę bochenka. Nie ma tu chrupiącej skórki, ale za to niesamowicie miękki i delikatny miąższ. Polecam.





Składniki

  • 200 g zakwasu, dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
  • 250 g 'kiszonej wody' (170 g wody z ogórków, 80 g wody)
  • 400 g mąki pszennej-razowej
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 2 małe ogórki starte na małych oczkach (ok 60 g)
Wziąć dużą miskę. Wlać 'kiszoną wodę', dodać zakwas i dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników.
Zagniatać ręcznie lub mikserem - kilka minut - aż ciasto stanie się elastyczne. Miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 godziny.
Po tym czasie krótko wyrobić ciasto w misce. Przełożyć do silikonowej foremki lub naoliwionej i wysypanej otrębami.
Foremkę umieścić w ciepłym miejscu na ok. 2-3 godziny, lub do momentu aż ciasto wypełni blaszkę ponad jej poziom.
Po wyrośnięciu piec około 45 minut w 190 stopniach.
Studzić na kratce.





38 komentarze:

Ania pisze...

Interesujący ten dodatek kiszonych ogórków. Bardzo jestem ciekawa smaku:)

Grażyna pisze...

Powiem szczerze, że bardzo lubię jak chleb ma wyrazisty smak, dlatego często piekę z dodatkiem maślanki lub kefiru, Wspaniale wygląda :)

diab79 pisze...

Jeszcze nie odważyłam się na pieczenie chleba, ale gdy widzę takie smakołyki, to aż mnie kusi, żeby w końcu spróbować.

dotblogg pisze...

wow z wodą spod ogórków?:) ja w tym tygodniu będę piekła swój pierwszy chlebek na zakwasie:))
naleśniki otrębowe z poprzedniego postu wyglądają rewelacyjnie!:))
uściski!
J.

wykrywacz smaku pisze...

ciekawy dodatek, chleb bardzo apetyczny :)

Beata Lipov pisze...

Ciekawy przepis. Pięknie wygląda. Pozdrawiam serdecznie

Monika pisze...

Bardzo ciekawy przepis. Taki chlebek to dopiero musi być zdrowy...

Zaytoon pisze...

Niecodzienny... To znaczy - ostatnio jadłam chleb z dodatkiem kiszonych ogórków, całkiem smaczny, nie powiem, w dodatku tak przyjemnie wilgotny. Ale żeby z ogórkami?... Tego trzeba spróbować, bez dwóch zdań. ;)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

a bez pieprzu kajeńskiego się da?? czy raczej będzie nijaki? Pytam, bo akurat nie mam, a chętnie bym upiekła:) pozdrawiam ciepło jola

Kaś pisze...

Ania, polecam do wypróbowania :)
Grażyna, z maślanką bardzo lubię
diab79, naprawdę warto piec chleb w domu, nie tylko wiesz, co jesz, ale i ze względu na wspaniałe zapachy roznoszące się po domu :)
dotblog, tak, z wodą spod ogórków :) po pierwszym chlebie na zakwasie będziesz już piekła kolejny i kolejny, to uzależnia :)
wykrywacz smaku, dziękuję
Beata Lipov, dziękuję bardzo
Monika, moc zdrowia :)
Zaytoon, koniecznie trzeba spróbować :) w tym miąższ też jest lekko wilgotny, ale jednocześnie bardzo delikatny, w niczym nie przypomina ciężkich chlebów na zakwasie
Jolu, możesz użyć zwykłego pieprzu, ale wtedy dodałabym go troszkę więcej, bo kajeński jest mocniejszy (albo płaską łyżeczkę pieprzu plus szczyptę chilli)

pozdrawiam serdecznie

Skawola pisze...

ciekawie z tymi ogórkami-bardzo niezwyczajnie:)

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

No to już wiem co jutro piekę:) dziekuję za odpowiedź Kochana:)

mollisia pisze...

Kaś, Ty to masz pomysły, kobieto! ;) Woda z ogórków? No popatrz... a wszyscy ją wylewają (chyba, że akurat są po ostro zakrapianej imprezie ;)). Wygląda cudownie! Tak rasowo! A jak smakuje? Czuć coś tę "wodę" ?

Lekka pisze...

Chciałabym go spróbować.
Nie prowadzisz przypadkiem wysyłkowej sprzedaży ogórkowych chlebów?:)

Kaś pisze...

Skawola, dziękuję
Jolu, nie ma za co, ja dziś piekę Twój graham :)
mollisia, dziękuję :) przy mieszaniu wody w zakwasem czuć trochę 'specyficzny' zapach, ale po w trakcie pieczenia całkowicie znika. co do smaku - nie czuje się tej wody :)
Lekka, gdyby tylko czas przesyłki był ekspresowy :)

pozdrawiam serdecznie

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

O no to bardzo miło:) ...mój sobie rośnie, jeszcze godzinka i daje go do foremki:) pozdrawiam

Kaś pisze...

ja właśnie wyrobiłam ciasto i odstawiłam na pierwsze leżakowanie :) planuję kolację ze świeżym chlebkiem w roli głównej :) również pozdrawiam

Cucchiaio pieno pisze...

Amo pão integral. A tua receita ficou com um delicioso aspecto!
Um abraço
Léia

zjedz_mnie pisze...

Przyznam, że takiego chleba nie jadłam, ale przepis znam więc wszystko przede mną ;]

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

No u mnie to pewnie kolacja nie będzie, tylko jutrzejsze śniadanie, ale już się nie mogę doczekać:)...za kilka minut wyciągam z piekarnika:) pozdrawiam

aga pisze...

te kromeczki sa takie kuszace, ze nic tylko siegnac i zjesc ze smakiem:)

Kubełek Smakowy pisze...

Ciekawa jestem tego razowca. Zakwas jest, woda z ogórków też. Boję się, że będzie kwaśny. Zobaczymy.

Kaś pisze...

Cucchialo pieno, :)
zjedz mnie, polecam
Jolu, zrobiony, bardzo smaczny :)
aga, częstuj się :)
Kubełek Smakowy, nie jest kwaśny, nie bardziej niż zwykły chleb na zakwasie

pozdrawiam

ilka_86 pisze...

ooo... nie wiedziałam, że istnieje taki chlebek:) gratulacje! pięknie Ci wyszedł:)

żenia pisze...

Nadzwyczajny, i z ogórkiem:)

Monica pisze...

A to ci ciekawostka...bardzo intrygujący chlebek :)

Kasia pisze...

I u mnie chlebkowo :)) A dodatek taj kiszonej wody - bardzo intrygujący :-) Uściski!

smacznydom pisze...

w niedzielę zrobiłam chleb:) i z dumą zapowiadam, że stałam się fanką chlebów:) I też chętnie sprobuje,bo moja druga polowa kocha ogorki:D

basiaP pisze...

Kaś, a czy bez tego pieprzu da radę? Pytam, bo mam w domu krzywo spoglądających na pieprz.

Kaś pisze...

ilka, dziękuję
żenia, z ogórkiem :)
Monica, polecam wypróbować :)
Kasia,
smacznydom, no to jesteśmy w klubie fanowskim chlebów :) polecam
basiaP, jeśli chcesz całkowicie zrezygnować z pieprzu polecam dodać jakiś wyrazisty dodatek, np chilli albo ostrą paprykę

pozdrawiam

Biedr_ona pisze...

Mhmh.. chleb z ogórkami kiszonymi? Jak dla mnie Hit Sezonu ;-D

www.przysmakiewy.pl

słodkosłona. pisze...

Nie robiłam jeszcze wersji bez suszonych owoców, ale jestem w stu procentach przekonana, że jeśli na ich miejscu wylądują przeróżne orzechy i pestki to wyjdzie pysznych orzechowo-czekoladowy chlebek ; ).

słodkosłona. pisze...

ależ proszę, nie ma sprawy.
ja sobie i tak podczytuję Twoje bloga, już to robiłam na dłuuugo zanim założyłam swojego. ; )

Jolanta Szyndlarewicz pisze...

Mój zrobiony, zjedzony i jutro bedzie kolejny, ale od razu chyba podwójną porcje zrobie...bo jest tak pyszny, że znika bardzo szybko:)pozdrawiam ciepło

Kaś pisze...

Biedr_ona, u mnie na pewno hit wśród razowców :)
słodkosłona, dzięki :) miło mi, że do mnie zaglądasz :)
Jolu, miło mi, że i ten chlebek Ci smakował :)

pozdrawiam cieplutko

Ewam pisze...

Super ten chlebus,widziala go juz u Joli,oj udal sie Wam kobietki;)

basiaP pisze...

Kaś, upiekłam go! Jest niesamowity! Dzięki serdeczne:)))

Kaś pisze...

basiaP, bardzo się cieszę, że chleb posmakował kolejnej osobie :) miło mi, że skorzystałaś z mojego przepisu
pozdrawiam :)

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add