... czyli chleb razowy z dodatkiem kiszonych ogórków. Chlebek jest dość wyrazisty w smaku, nie tylko dzięki lekko kiszonemu posmakowi, ale także za sprawą dodania pieprzu kajeńskiego. Kiszony dodatek mocno wpłynął na strukturę bochenka. Nie ma tu chrupiącej skórki, ale za to niesamowicie miękki i delikatny miąższ. Polecam.
Składniki
- 200 g zakwasu, dokarmionego 10-12 godzin wcześniej
- 250 g 'kiszonej wody' (170 g wody z ogórków, 80 g wody)
- 400 g mąki pszennej-razowej
- szczypta soli
- płaska łyżeczka pieprzu kajeńskiego
- 2 małe ogórki starte na małych oczkach (ok 60 g)
Wziąć dużą miskę. Wlać 'kiszoną wodę', dodać zakwas i dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników.
Zagniatać ręcznie lub mikserem - kilka minut - aż ciasto stanie się elastyczne. Miskę przykryć szczelnie folią i zostawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 godziny.
Po tym czasie krótko wyrobić ciasto w misce. Przełożyć do silikonowej foremki lub naoliwionej i wysypanej otrębami.
Foremkę umieścić w ciepłym miejscu na ok. 2-3 godziny, lub do momentu aż ciasto wypełni blaszkę ponad jej poziom.
Po wyrośnięciu piec około 45 minut w 190 stopniach.
Studzić na kratce.
38 komentarze:
Interesujący ten dodatek kiszonych ogórków. Bardzo jestem ciekawa smaku:)
Powiem szczerze, że bardzo lubię jak chleb ma wyrazisty smak, dlatego często piekę z dodatkiem maślanki lub kefiru, Wspaniale wygląda :)
Jeszcze nie odważyłam się na pieczenie chleba, ale gdy widzę takie smakołyki, to aż mnie kusi, żeby w końcu spróbować.
wow z wodą spod ogórków?:) ja w tym tygodniu będę piekła swój pierwszy chlebek na zakwasie:))
naleśniki otrębowe z poprzedniego postu wyglądają rewelacyjnie!:))
uściski!
J.
ciekawy dodatek, chleb bardzo apetyczny :)
Ciekawy przepis. Pięknie wygląda. Pozdrawiam serdecznie
Bardzo ciekawy przepis. Taki chlebek to dopiero musi być zdrowy...
Niecodzienny... To znaczy - ostatnio jadłam chleb z dodatkiem kiszonych ogórków, całkiem smaczny, nie powiem, w dodatku tak przyjemnie wilgotny. Ale żeby z ogórkami?... Tego trzeba spróbować, bez dwóch zdań. ;)
a bez pieprzu kajeńskiego się da?? czy raczej będzie nijaki? Pytam, bo akurat nie mam, a chętnie bym upiekła:) pozdrawiam ciepło jola
Ania, polecam do wypróbowania :)
Grażyna, z maślanką bardzo lubię
diab79, naprawdę warto piec chleb w domu, nie tylko wiesz, co jesz, ale i ze względu na wspaniałe zapachy roznoszące się po domu :)
dotblog, tak, z wodą spod ogórków :) po pierwszym chlebie na zakwasie będziesz już piekła kolejny i kolejny, to uzależnia :)
wykrywacz smaku, dziękuję
Beata Lipov, dziękuję bardzo
Monika, moc zdrowia :)
Zaytoon, koniecznie trzeba spróbować :) w tym miąższ też jest lekko wilgotny, ale jednocześnie bardzo delikatny, w niczym nie przypomina ciężkich chlebów na zakwasie
Jolu, możesz użyć zwykłego pieprzu, ale wtedy dodałabym go troszkę więcej, bo kajeński jest mocniejszy (albo płaską łyżeczkę pieprzu plus szczyptę chilli)
pozdrawiam serdecznie
ciekawie z tymi ogórkami-bardzo niezwyczajnie:)
No to już wiem co jutro piekę:) dziekuję za odpowiedź Kochana:)
Kaś, Ty to masz pomysły, kobieto! ;) Woda z ogórków? No popatrz... a wszyscy ją wylewają (chyba, że akurat są po ostro zakrapianej imprezie ;)). Wygląda cudownie! Tak rasowo! A jak smakuje? Czuć coś tę "wodę" ?
Chciałabym go spróbować.
Nie prowadzisz przypadkiem wysyłkowej sprzedaży ogórkowych chlebów?:)
Skawola, dziękuję
Jolu, nie ma za co, ja dziś piekę Twój graham :)
mollisia, dziękuję :) przy mieszaniu wody w zakwasem czuć trochę 'specyficzny' zapach, ale po w trakcie pieczenia całkowicie znika. co do smaku - nie czuje się tej wody :)
Lekka, gdyby tylko czas przesyłki był ekspresowy :)
pozdrawiam serdecznie
O no to bardzo miło:) ...mój sobie rośnie, jeszcze godzinka i daje go do foremki:) pozdrawiam
ja właśnie wyrobiłam ciasto i odstawiłam na pierwsze leżakowanie :) planuję kolację ze świeżym chlebkiem w roli głównej :) również pozdrawiam
Amo pão integral. A tua receita ficou com um delicioso aspecto!
Um abraço
Léia
Przyznam, że takiego chleba nie jadłam, ale przepis znam więc wszystko przede mną ;]
No u mnie to pewnie kolacja nie będzie, tylko jutrzejsze śniadanie, ale już się nie mogę doczekać:)...za kilka minut wyciągam z piekarnika:) pozdrawiam
te kromeczki sa takie kuszace, ze nic tylko siegnac i zjesc ze smakiem:)
Ciekawa jestem tego razowca. Zakwas jest, woda z ogórków też. Boję się, że będzie kwaśny. Zobaczymy.
Cucchialo pieno, :)
zjedz mnie, polecam
Jolu, zrobiony, bardzo smaczny :)
aga, częstuj się :)
Kubełek Smakowy, nie jest kwaśny, nie bardziej niż zwykły chleb na zakwasie
pozdrawiam
ooo... nie wiedziałam, że istnieje taki chlebek:) gratulacje! pięknie Ci wyszedł:)
Nadzwyczajny, i z ogórkiem:)
A to ci ciekawostka...bardzo intrygujący chlebek :)
I u mnie chlebkowo :)) A dodatek taj kiszonej wody - bardzo intrygujący :-) Uściski!
w niedzielę zrobiłam chleb:) i z dumą zapowiadam, że stałam się fanką chlebów:) I też chętnie sprobuje,bo moja druga polowa kocha ogorki:D
Kaś, a czy bez tego pieprzu da radę? Pytam, bo mam w domu krzywo spoglądających na pieprz.
ilka, dziękuję
żenia, z ogórkiem :)
Monica, polecam wypróbować :)
Kasia,
smacznydom, no to jesteśmy w klubie fanowskim chlebów :) polecam
basiaP, jeśli chcesz całkowicie zrezygnować z pieprzu polecam dodać jakiś wyrazisty dodatek, np chilli albo ostrą paprykę
pozdrawiam
Mhmh.. chleb z ogórkami kiszonymi? Jak dla mnie Hit Sezonu ;-D
www.przysmakiewy.pl
Nie robiłam jeszcze wersji bez suszonych owoców, ale jestem w stu procentach przekonana, że jeśli na ich miejscu wylądują przeróżne orzechy i pestki to wyjdzie pysznych orzechowo-czekoladowy chlebek ; ).
ależ proszę, nie ma sprawy.
ja sobie i tak podczytuję Twoje bloga, już to robiłam na dłuuugo zanim założyłam swojego. ; )
Mój zrobiony, zjedzony i jutro bedzie kolejny, ale od razu chyba podwójną porcje zrobie...bo jest tak pyszny, że znika bardzo szybko:)pozdrawiam ciepło
Biedr_ona, u mnie na pewno hit wśród razowców :)
słodkosłona, dzięki :) miło mi, że do mnie zaglądasz :)
Jolu, miło mi, że i ten chlebek Ci smakował :)
pozdrawiam cieplutko
Super ten chlebus,widziala go juz u Joli,oj udal sie Wam kobietki;)
Kaś, upiekłam go! Jest niesamowity! Dzięki serdeczne:)))
basiaP, bardzo się cieszę, że chleb posmakował kolejnej osobie :) miło mi, że skorzystałaś z mojego przepisu
pozdrawiam :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!