Moja pierwsza, w pełni samodzielnie zrobiona. Duma mnie rozpiera i popycha do kolejnych wariacji na temat tego wdzięcznego wypieku. Tym bardziej, że w końcu upolowałam silikonową formę babek :)
Babka (świetna nazwa!) jest wilgotna, ale jednocześnie puszysta i delikatna. Ślicznie pachnie! Najlepszą rekomendacją niech będzie fakt, że znika w szybkim tempie, zbyt szybkim :)
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g masła (ja robiłam ją na margarynie Kasi)
- 2 budynie waniliowe po 40 g (ja dałam bez cukru o smaku Bourbon vanille)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g mąki pszennej
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem, dodać miękkie masło, miksować do połączenia się składników. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem, białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy maślanej dodać ubite białka, wsypać mąkę z budyniem i za pomocą łopatki delikatnie wymieszać ciasto. Formę wysmarować masłem i obsypać mąką, przełożyć ciasto i piec w 170°C przez 40-45 minut*. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.
*w moim szalonym piekarniku piekła się 1 godzinę i 15 minut
Przepis znaleziony na blogu Joli - Smak Mojego Domu, autorstwa Uli (Słodka Pasja).
41 komentarze:
świetne zdjęcie:)
I zdjęcia świetne i babka pierwsza klasa!
No, Kochana, Tobie to tylko kulinarnie debiutować - jesteś najwyraźniej uosobieniem naturalnego talentu.:)
Babka wygląda super... A co do silikonowych foremek.. To gdzie można je kupić?
O tak, pyszna babka a Twoja wersja wygląda niezwykle smakowicie:)
mmmm..wygląda obłędnie!poproszę o kawałeczek dla chorej Just:))
uściski!
Justin&Dorothy, we wszelkich sklepach z artykułami gospodarstwa domowego, na allegro, ja nawet ostatnio w media markcie widziałam :)
a babka, mmmm, ja w czwartek też będę piekła, ale w kilku wersjach - jedna z pewnością będzie czekoladowa, druga piaskowa a może i jakaś trzecia się umyśli :)
Im więcej oglądam babek na blogach, tym większy mam dylemat, którą wybrać na Wielkanoc. Wszystkie piękne, puszyste i niezwykle smakowite. Już wiem na pewno, że upiekę co najmniej dwie, ale które?
Kusząca ta Twoja babeczka:)
Pozdrawiam:)
O znajoma babeczka:) Własną piersią zaświadczam, że przepyszna:)
basiaP, dziękuję
Lekka, dzięki, choć z tym talentem bym nie przesadzała :)
Justin&Dorothy,dziękuję. co do foremek, tak jak napisała rysz: sklepy z artykułami gospodarstwa domowego, allegro, czasem w hipermarketach się trafią. ja swoją kupiłam w selgrosie
wiosenka27, dziękuję
dorblogg, przesyłam kawałeczek, zdrowiej!
rysz, czekoladową muszę zrobić i ja :)
Anucha, ja dziś testuję kolejny przepis, tym razem drożdżową. na pewno ten przepis mogę Ci szczerze polecić
Ania, :) i zachęcamy wszystkich do spróbowania :)
pozdrawiam cieplutko
Cudnie się prezentuje ! Oj, zjadłabym do popołudniowej kawy :)
Śliczna!
Jeżeli jest wilgotna,to już się częstuję...
Świetna baba! Od jakiegoś czasu szukam jakiegoś fajnego przepisu na wielkanocną babę i uważam, że ten jest warty rozpatrzenia :)
Piękna babka!! Pycha!! Też babkę zrobiłam wczoraj, tylko, że kokosową.:)
Kasiek wiedziałam, że Ci posmakuje:). My naprawdę mamy podobne smaki:) Piękna Ci wyszła...a ja (wstyd sie przyznać) wczoraj ukręciłam kolejne dwie baby:) .... i teraz mam juz naprawdę wielki dylemat, którą z nich wybrać na Świeta:) wielki buziak Kochana:)
Świetnie Ci wyszła ta baba!! :)
fiu , fiu ,ale baba , jakie ma wnętrze , bardzo piękna
Wygląda bardzo ładnie! :) Smak i zapach mogę sobie tylko wyobrazić ale jestem przekonana że są również atrakcyjne!:)
Ślicznie żółciutka! O tak, chyba i ja muszę w końcu odważyć się na własnoręczne babki upieczenie. :)
Pozdrawiam!
Uwielbiam babki. Muszę jak najszybciej wsiąść przepis od babci, bo od niej najlepsza ;)
Ale zgrabna babeczka:)
wyszła Ci wspaniale :)
Kaś! Ależ ta babka apetycznie wygląda! Do schrupania - w całości:)
Lubię babki, może tak po kawałku jeść, jeść i jeść. ;)
Babka idealna! Zapisałam - zmierzę się z nią :) Och, te zdjęcia :))
wygląda tak pulchnie, mniami (:
co za piękna baba!
Słuszna duma, słuszna! :) kupiłam foremki na muffiny w kształcie małych bab wielkanocnych i właśnie się zastanawiam, czy z Twojego przepisu wyszłyby mi takie :)
grazyna, Amber, dziękuję i częstujcie się :)
kruszyna, bardzo polecam Ci ten przepis!
Słodziutkie Okazje, kokosowa też musi być boska :)
Jolu, to bardzo dobrze, że mamy podobne smaki, bo dzięki temu wiem, gdzie znajdę przepisy, które z pewnością przypadną mi do gustu :) szalejesz z tymi babkami!
Kucharzy Trzech, margot, dziękuję bardzo :)
Doctor, są rewelacyjne :)
Zaytoon, dziękuję. koniecznie się odważ :)
slyvvia, przepisy od Babć są zawsze najlepsze :)
pozdrawiam serdecznie
peggykombinera, dziękuję :)
Anna-Maria, oj szybko została schrupana :)
słodkosłona, :)
Madga, dziękuję i polecam. ja jestem debiutantem babkowym a wyszła wspaniała
danusia, jest bardzo pulchna :)
Karmel-itka, dziękuję!
Evitaa, o szukam takich foremek! myślę, że powinny wyjść. na pewno upieką się o wiele szybciej :)
pozdrawiam serdecznie
Jaka puszysta! :))
Dziękuje za zgłoszenie babki do konkursu z Kasią, a babeczka cudna
Piękna babka:) Ulubiona :)
ale ona musi obłędnie pysznie pachnieć!
Najważniejsza jest ta wilgotność, nie lubię suchego drapiącego ciasta. Chyba się skuszę.
Kasia, judik1119, dziękuję :)
bryssska, :)
Paula, zgadza się :)
Kasinka, skoro lubisz wilgotne babki (jak ja), polecam!
pozdrawiam serdecznie
Jak ja uwielbiam babki... Piękna jest :)
Jeśli wilgotna i puszysta to taka powinna być idealna baba :) Super Ci wyszła :)
Ależ cudna baba!!!
Mhmh.. waniliowa? To musi być pyszna! ;-) Święta idą, więc będzie wiele okazji by zajadać takie smakołyki ;-D
www.przysmakiewy.pl
piekna baba! niesamowicie puszysta:)
ślinka cieknie!
Asia, Monica, żenia, bardzo dziękuję!
Biedr_ona, jest pyszna :) już się nie mogę doczekać świąt :)
aga, dziękuję :)
almaa., :D
pozdrawiam serdecznie
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!