piątek, 28 października 2011

Muffiny z cukinią i dynią



Pozostając w dyniowych klimatach...
szybko, łatwo i przyjemnie - 
- czyli muffiny.
Dziś miks dyniowo-cukiniowy, 
ale równie dobrze sprawdzi sama dynia lub cukinia.



Składniki na 12 sztuk:
(przepis z książki "Wypieki dla diabetyków" B. Macho i T. Schlag)
  • 100 g miąższu dyni
  • 100 g cukinii
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mielonych migdałów*
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (u mnie 50 g fruktozy)
  • 2 jajka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju rzepakowego

* u mnie bez migdałów, dałam 250 g mąki


Obraną dynię i umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce.
Przygotować ciasto: osobno połączyć wszystkie suche i mokre składniki, całość szybko wymieszać drewnianą łyżką.
Do każdej foremki włożyć po 2 łyżki ciasta. Piec 20 minut  temperaturze 220 stopni (nie nagrzewać wcześniej piekarniki!). Piekłam 20 minut po osiągnięciu przez piekarnik podanej temperatury.

W 100 g - 246 kcal. W sztuce (77 g) - 189 kcal. Dane z książki.


sprężyste i mocno dziurawe



31 komentarze:

Amber pisze...

Dyniowe klimaty są pyszne!
A u Ciebie dynia-dynia,bo cukinia z tej samej rodziny.
Pozdrowienia!

braczo pisze...

o kurczę, więc w Twojej wersji w sztuce powinno być znacznie mniej kalorii :) I must try!

Kamila pisze...

Składniki idealne, więc babeczki świetne :)

Magda Baran pisze...

super zdjęcia! muffiny wyglądają jakby teleportowały się z innej galaktyki ;) heh przepis sam mówi, że smakują kosmicznie :) pozdrowienia! :)

flusso pisze...

Pycha, a te dziureczki w przekroju - urocze!

judik1119 pisze...

Świetne muffinki:) Z takimi dodatkami jeszcze nie robiłam:)

Daria Anna pisze...

Jakie świetne brzuchacze Ci wyszły. Super.

margot pisze...

dynia , cukinia , fajne te babeczki

katie pisze...

słodko wyglądją :D ciacha dyniowe rządzą :)

What's Baking?? pisze...

Wonderful texture..and very healthy indeed!

Sue pisze...

No właśnie! Mam cukinię w domu, chyba jeszcze jest dobra..

Monika - Twoja Asystentka pisze...

lubię takie sprężyste ciasto.
ależ te muffinki pięknie się prezentują w różowych foremkach. Ten kontrast jest powalający.

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

Dominika pisze...

Bardzo fajne i na pewno pyszne :)

aga pisze...

ale pycha! super muffinki:)

Magdalena pisze...

Piękne zdjęcia :-) Chciałabym spróbować tych wspaniałości :-)

Mary pisze...

Koniecznie do wypróbowania:) Piękne:)

slyvvia pisze...

Uwielbiam pełnoziarniste wypieki. Muffiny prezentują się znakomicie :D

zjedz_mnie pisze...

Ależ pięknie wyglądają ;]

Aurora pisze...

Nawet widać pomarańczowe kawałeczki dyni :))

Salvador Dali pisze...

o no nie.. Znowu dynia! Co na blog wchodzę to same dynie, chyba też się w końcu skusze.. ;)

burczymiwbrzuchu pisze...

Super, bardzo lubię wytrawne muffiny, może nawet bardziej od słodkich, bo wole inne desery niż babeczki. Najchętniej przekoriłabym je wzdłuż na pół i posmarowała ulubioną pastą lub serkiem :)

Sabienne pisze...

Z dynią i cukinią! Nigdy nie jadłam, ale jeśli smakują tak jak wyglądają, to koniecznie muszę zrobić:-)

Monika pisze...

Wspaniałe;) i ten przekrój! Wow!

Madzialena pisze...

Wyglądają niesamowicie :) szukałam przepisu na jakieś dyniowe muffinki, Twój koniecznie do wypróbowania ;)
A co do kubeczka to dostałam go jako prezent, uwielbiam pić z niego poranną kawę :)

magda k. pisze...

cudowne muffinki :)

Anonimowy pisze...

Podoba mi się! Dynia i cukinia to te magiczne warzywa, które chyba lepiej smakują na słodko... :)

Ivka pisze...

Fajne w przekroju te muffinki, wyglądają tak.... smacznie i gąbczasto:)

akanak pisze...

coś nowego, takich muffinów nie jadłam i brzmią bardzo egzotycznie :) ciekawe jak smakują :D

Biedr_ona pisze...

Poczęstuję się ;-D


www.przysmakiewy.pl

Anonimowy pisze...

Niejasny jest dla mnie sposób pieczenia: ostatecznie nagrzany piekarnik czy zimny??? Bo w tekście sprzeczność- najpierw z wykrzyknikiem: "nie nagrzewać wcześniej piekarniki!", po czym: "Piekłam 20 minut PO OSIĄGNIĘCIU PRZEZ PIEKARNIK PODANEJ TEMPERATURY"...

Kaś pisze...

Anonimowy, jedno nie wyklucza drugiego :) nie nagrzewam piekarnika, wsadzam muffinki, ustawiam na 220 stopni i po osiągnięciu tej temp. (czas nagrzania zależy od piekarnika) piekę te 20 minut

Prześlij komentarz

Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Add