Pozostając w dyniowych klimatach...
szybko, łatwo i przyjemnie -
- czyli muffiny.
Dziś miks dyniowo-cukiniowy,
ale równie dobrze sprawdzi sama dynia lub cukinia.
Składniki na 12 sztuk:
(przepis z książki "Wypieki dla diabetyków" B. Macho i T. Schlag)
- 100 g miąższu dyni
- 100 g cukinii
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g mielonych migdałów*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru (u mnie 50 g fruktozy)
- 2 jajka
- 200 g jogurtu naturalnego
- 60 ml oleju rzepakowego
* u mnie bez migdałów, dałam 250 g mąki
Obraną dynię i umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce.
Przygotować ciasto: osobno połączyć wszystkie suche i mokre składniki, całość szybko wymieszać drewnianą łyżką.
Do każdej foremki włożyć po 2 łyżki ciasta. Piec 20 minut temperaturze 220 stopni (nie nagrzewać wcześniej piekarniki!). Piekłam 20 minut po osiągnięciu przez piekarnik podanej temperatury.
W 100 g - 246 kcal. W sztuce (77 g) - 189 kcal. Dane z książki.
sprężyste i mocno dziurawe |
31 komentarze:
Dyniowe klimaty są pyszne!
A u Ciebie dynia-dynia,bo cukinia z tej samej rodziny.
Pozdrowienia!
o kurczę, więc w Twojej wersji w sztuce powinno być znacznie mniej kalorii :) I must try!
Składniki idealne, więc babeczki świetne :)
super zdjęcia! muffiny wyglądają jakby teleportowały się z innej galaktyki ;) heh przepis sam mówi, że smakują kosmicznie :) pozdrowienia! :)
Pycha, a te dziureczki w przekroju - urocze!
Świetne muffinki:) Z takimi dodatkami jeszcze nie robiłam:)
Jakie świetne brzuchacze Ci wyszły. Super.
dynia , cukinia , fajne te babeczki
słodko wyglądją :D ciacha dyniowe rządzą :)
Wonderful texture..and very healthy indeed!
No właśnie! Mam cukinię w domu, chyba jeszcze jest dobra..
lubię takie sprężyste ciasto.
ależ te muffinki pięknie się prezentują w różowych foremkach. Ten kontrast jest powalający.
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Bardzo fajne i na pewno pyszne :)
ale pycha! super muffinki:)
Piękne zdjęcia :-) Chciałabym spróbować tych wspaniałości :-)
Koniecznie do wypróbowania:) Piękne:)
Uwielbiam pełnoziarniste wypieki. Muffiny prezentują się znakomicie :D
Ależ pięknie wyglądają ;]
Nawet widać pomarańczowe kawałeczki dyni :))
o no nie.. Znowu dynia! Co na blog wchodzę to same dynie, chyba też się w końcu skusze.. ;)
Super, bardzo lubię wytrawne muffiny, może nawet bardziej od słodkich, bo wole inne desery niż babeczki. Najchętniej przekoriłabym je wzdłuż na pół i posmarowała ulubioną pastą lub serkiem :)
Z dynią i cukinią! Nigdy nie jadłam, ale jeśli smakują tak jak wyglądają, to koniecznie muszę zrobić:-)
Wspaniałe;) i ten przekrój! Wow!
Wyglądają niesamowicie :) szukałam przepisu na jakieś dyniowe muffinki, Twój koniecznie do wypróbowania ;)
A co do kubeczka to dostałam go jako prezent, uwielbiam pić z niego poranną kawę :)
cudowne muffinki :)
Podoba mi się! Dynia i cukinia to te magiczne warzywa, które chyba lepiej smakują na słodko... :)
Fajne w przekroju te muffinki, wyglądają tak.... smacznie i gąbczasto:)
coś nowego, takich muffinów nie jadłam i brzmią bardzo egzotycznie :) ciekawe jak smakują :D
Poczęstuję się ;-D
www.przysmakiewy.pl
Niejasny jest dla mnie sposób pieczenia: ostatecznie nagrzany piekarnik czy zimny??? Bo w tekście sprzeczność- najpierw z wykrzyknikiem: "nie nagrzewać wcześniej piekarniki!", po czym: "Piekłam 20 minut PO OSIĄGNIĘCIU PRZEZ PIEKARNIK PODANEJ TEMPERATURY"...
Anonimowy, jedno nie wyklucza drugiego :) nie nagrzewam piekarnika, wsadzam muffinki, ustawiam na 220 stopni i po osiągnięciu tej temp. (czas nagrzania zależy od piekarnika) piekę te 20 minut
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!