Chleb z dodatkiem czekolady i dużej ilości kakao - obłędny!
Mimo że z maszyny, wiele "tradycyjnych" chlebów się przy nim chowa. Choć bardzo możliwe, że to zasługa czekolady :p
Mimo że z maszyny, wiele "tradycyjnych" chlebów się przy nim chowa. Choć bardzo możliwe, że to zasługa czekolady :p
Jego smak przypomina wytrawne czekoladowe wypieki.
Można go jeść bez dodatków, z samym masłem, ale jak dla mnie bezbłędny w połączeniu z lekkim serkiem - całość rozpływa się w ustach i chce się sięgnąć po kolejną kromkę. Nie przesadzam!
Ma zwartą, ale sprężystą strukturę, z mnóstwem drobnych dziur.
Dzięki twarogowi przyjemnie wilgotny i na dłużej zachowuje świeżość.
A jak pachnie! :)
P.S. Chleb stety/niestety maszynowy. Polecam maszynowcom, warto dla niego odkurzyć swoje maszyny :) Jeśli ktoś wypróbuje jego przygotowanie metodą tradycyjną, chętnie poznam rezultat.
Składniki
przepis z książki "Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein - wspaniała książka, wypróbowałam już kilka przepisów i ani razu się nie zawiodłam
- 400 ml mleka
- 10 dag chudego twarogu
- po 1 1/2 łyżeczki soli i cukru
- 60 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 10 łyżek kakao [u mnie po 5 zwykłego i odtłuszczonego]
- 10 dag czekolady pełnomlecznej lub gorzkiej drobno posiekanej [u mnie gorzka]
Do formy do pieczenia wlej mleko. Dodaj twaróg, sól i cukier. Wsyp mąkę i drożdże, tak aby nie zetknęły się z solą. Dołóż kakao i posiekaną czekoladę. Wybierz program (chleb zwykły) i stopień zarumienienia skórki.
*Jeśli posmarujesz wierzch wyrobionego ciast mlekiem, to skórka chleba będzie ciemniejsza. [pominęłam]
57 komentarze:
Mam już za sobą kilka chlebków z czekoladąi choć wizualnie były fatalne, to moje kubki smakowe dopominały się o kolejne kromki. Może któregoś dnia skuszę się na Twój przepis:)
Wygląda bardzo zachęcająco! Pozdrawiam
Wspaniały! Nigdy takiego nie jadłam, ale z chęcią spróbuję :D
Koniecznie musze upiec taki chlebek dla dziecka! Oszaleje z radości ;)
To musi być niebo w gębie!!! :D
Już czuje ten smak;) Pysznie wygląda;)
basiaP, polecam!
Kamila, dziękuję
slyvvia, naprawdę warto wypróbować
Angie, jak dla dziecko, to koniecznie z mlecznej czekolady i słodkiego kakao, będzie delikatniejszy, bo moja wersja zakrawa o wytrawne i intensywne smaki, które dzieci nie zawsze lubią :)
Sue, jest :D
DarkANGELika, dziękuję :)
Ja chyba wyprobuje, bo kusi mnie strasznie, jak wszystko co czekoladowe. A ze maszyne oddalam siostrze, zrobie recznie :)
narobiłaś mi apetytu :) przepysznie wygląda
Prezentuje się fantastycznie! :D Jeszcze nie jadłam chleba z czekoladą. Szkoda tylko, że nie mam maszyny..
wygląda cudnie, ale nie mam maszyny do robienia chleba...
Wygląda fantastycznie!! Na pewno go wypróbuję zwykła metodą, bo napatrzeć się nie mogę!!
Cudo!
Pozdrawiam:)
jest piękny!!:))) chętnie spróbowałabym go:) zapach w domu podczas jego pieczenia musi być obłędny..:)
uściski
Wyśmienity! jeszcze nie próbowałam chlebka na słodko,a ten ma tyle drobnych dziurek,które bardzo lubię;)
dajcie znać czy wychodzi metodą tradycyjną!! bo już go pokochałam :D
Wow, chleb czekoladowy! Brzmi jak spełnienie dziecięcego snu:)
Wygląda jakby mówił- zjedz mnie! ;)
Wspaniałości! Nie mam maszyny, ale rodzina ma, więc jak będę ich odwiedzać to chyba upiekę :D
Kasiu,wygląda tak czekoladowo,że chce mi się zaraz piec!
Nie mam maszyny,ale tradycyjnie nawet wolę.
Pozdrowienia!
KONIECZNIE musze wyprobowac!
a ja bym go tam łapkami wyrobiła:) a co ....ja tam się lubię w cieście ubabrać:)
Oj Kaś, nie próżnujesz w niebanalnych chlebach.
Niezwykły!:)
no rewelacja! Szkoda tylko, ze nie mam maszytny do chleba.
świetnie wygląda! aż ślinka cieknie:)
już jestem cała jego! :) Wygląda obłędnie, szczególnie (faktycznie) z tym serkiem..mmm..!
Niestety nie mam maszyny :( Ale jak nabędę na pewno będzie to mój pierwszy wypiek ;)
A czy pasuje do niego, coś jak szynka lub ser? Pytam z ciekawości ;)
Salvador Dali, właśnie z szynką (chudą drobiową) i żółtym serem robiłam sobie z niego kanapki na uczelnie :D smaki wcale się nie gryzły, bo tak naprawdę smak chleba zdominował dodatki - kanapki były grube a plasterki szynki i sera cienkie, przez co ledwo było je czuć :)
ale już z warzywami nie miałam odwagi go połączyć :)
Pychota. Lubimy czekoladowe wypieki, lubimy :)
pięknie wygląda, cudnie kontrastuje z tym białym kleksem. No i ciekawie musi smakować z żółtym serem...
Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
a co studiujesz :D
Kasiu! Zachwycający. Podoba mi się zwłaszcza, że jak piszesz jest BARDZO CZEKOLADOWY!!!
Siaśka, studiuję kulturoznawstwo. licencjat mam z filmoznawstwa, a mgr robię z promocji sztuki :) no i skończyłam też 5-latkę z europeistyki (uf!)
szczerze mówiąc pierwszy raz się z takim chlebkiem spotkałam. musi być niesamowity! :)
haaa, czas na nowo podłączyć maszynę! widzę mąkę pełnoziarnistą i twaróg, więc już planuję! ;D
Czekoladowy chleb? Pierwszy raz widzę i strasznie mi się podoba.:)Super propozycja:)
Czy ja śnię?!?!?! To jakiś obłęd!!! :D
Enfes görünüyor :)
CHleb czekoladowy?! Uwielbiam chleb z nutellą, a tutaj nutella jest już w środku :)
On jest po prostu idealny! Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia :)
I w takich momentach żałuję, że nie mam maszyny. Chlebek jest obłędny! No i ta czekolada... Mmm... :)
Ależ on jest cudowny! Nie jadłam takiego nigdy:-) U mnie też czekoladowo:-)
faktycznie wspaniały:) istna rozpusta :D
zawsze.oliwek
kulinarnyoliwek.blox.pl
Ehh.. ja niestety nie posiadam maszyny do pieczenia chleba..a chciałabym z wielką chęcią skosztować tego wypieku.
www.przysmakiewy.pl
Czekoladowy chleb? Brzmi bardzo obiecująco
Właśnie wyrasta :) Trzeba było jednak poczekać i dopiero po sygnale, do wymieszanego ciasta dodać kawałki czekolady, bo częściowo dałam groszki czekoladowe i one od razu opadły na dno i nie wszystkie się wmieszały. Dodałam też płatki migdałów :) Nie do końca rozumiem czemu przy mące pełnoziarnistej użyć programu podstawowego, ale nie eksperymentuję aż tak ;) trzymaj kciuki żeby się udał :)
Adrijah, ja czekoladę dodałam na początku i wmieszała/rozpuściła się idealnie - nie wiem jak groszki - może później się rozpuszczą jak czekolada?
co do programu - nie wnikam :) zawierzyłam książce. korzystam z niej bardzo często i jeszcze nigdy mnie nie zawiodłam. w zasadzie niczego nie zmieniam w jej przepisach - są fantastyczne i szczerze ją polecam!
trzymam mocno kciuki! powiem Ci, że jest to jeden z moich ulubionych chlebów, totalnie uzależniający przez czekoladę. i jak napisałam - smakuje nawet z żółtym serem :) a pełna rozpusta to już z dużą ilością kremowego serka czy powidłami... jejku aż chyba go znowu zrobię :)
Ja też na wszelki wypadek trzymałam się przepisu :) Groszki właśnie nie powinny się rozpuszczać, ale nigdy nic nie wiadomo. Zobaczymy jak to będzie :) Na razie wygląda śmiesznie, do gładkiej powierzchni to mu daleko ;) a Danio już czeka :) dżemik też :) w sumie żółty ser też się znajdzie :P
Rewelacja! Dopiero spróbowałam jednego kawałka i jestem zachwycona. Jutro będzie nieprawdopodobnie pyszne śniadanko :) Chlebek z Danio i dżemem + kawa. To będzie śniadanie mistrzów :P
A tutaj jest mój "skalisty" chlebek z dodatkiem migdałów :) http://breakfast.blox.pl/2012/02/Chleb-wytrawnie-czekoladowy-z-automatu.html
Adrijah, strasznie się cieszę, że skorzystałaś z kolejnego przepisu ode mnie, no i oczywiście, że smakuje! tylko pozazdrościć jutrzejszego śniadania :)
pozdrawiam!
Było czego zazdrościć :D a jak tam wersja z białą czekoladą?
Adrijah, to super!
mój wyszedł całkiem całkiem - w smaku bardzo dobry (lekko wilgotny przez twaróg a słodkawy przez białą czekoladę), tylko muszę popracować nad jego stroną wizualną :) za tydzień kolejna próba, bo warto. nie spocznę dopóki nie będzie idealny :D
Oj tam stroną wizualną... widziałam jak mój wygląda :P
widziałaś*
:D za tydzień i tak go zrobię jeszcze raz, bo po prostu dobry jest :) a przy okazji może trochę go upiększę
Ha, a ja - nie widząc tego genialnego przepisu, upiekłam czeko chleb dwa dni później :)) i chętnie zroibę jeszcze ten Twój :)
Cześć ! Ja dostałam ostatnio maszynę do chleba od teściowej. Niestety nie miała wytrwałości do wypieków i można powiedzieć, że pozbyła się grata z domu a ja dzięki temu ja skorzystałam. Faktycznie liczyłam, że na stronie producenta będą fajne przepisy, ale generalnie bieda. Ta strona jest pierwszą i jak na razie jedyną , gdzie są tak superowe przepisy na wypieki. Gratuluję ! Zabieram się do wypróbowania, mam nadzieję, że moje bochenki też tak pięknie powyrastają.Pozdrawiam. Kasia
Kasia, Super, taka maszyna to bardzo przydatna rzecz, mam nadzieję, że będziesz z niej zadowolona
Bardzo mi miło, dziękuję! Jakbyś miała jakieś pytania, to śmiało pisz :) Daj koniecznie znać, jeśli wypróbujesz przepis
Pozdrawiam serdecznie,
również Kasia :)
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!