z domowym dżemem dyniowo-jabłkowym, poezja! |
Super szybki i prosty w przygotowaniu.
Bardzo delikatny i mięciutki, przez co w strukturze podobny do ciasta,
więc tak jak ciasto - lepiej kroić grubsze kromki/kawałki.
Najlepszy z masełkiem i słodkimi dodatkami.
Z ulubionym dżemem z powodzeniem może zastąpić ciasto do kawki czy herbatki.
Składniki
przepis z książki "Upiecz swój chleb" Barbary Jakimowicz-Klein
- 40 dag mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru pudru
- 5 dag masła
- 375 ml piwa
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, sól i cukier. Dołóż masło w płatkach, rozetrzyj je z mąką. Zrób wgłębienie w wlej piwo. Wyrób szybko miękkie ciasto i zagniataj 1-2 minuty na gładką kulę. Ciasto włóż do natłuszczonej formy [u mnie silikonowa]. Piecz 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 210°C, następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze 20 minut. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia.
jak to u mnie - nie mogło zabraknąć wersji pełnoziarnistej ta opcja z kolei lepiej wypada w wersji wytrawnej |
38 komentarze:
Kasiu,właśnie potrzebny mi ,szybki chleb'.
A ten na piwie do tego.Pieczywo na piwie jest super puszyste.
Pozdrowienia z szarej Warszawy!
Amber, polecam, bo jest równie szybki jak puszysty.
pozdrowienia z równie szarych okolic Łodzi :)
Troche mi sie kojarzy z tym irlandzkim chlebem na sodzie. Szybki i na pewno pyszny!
super przepis :)
pozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Przepis brzmi zachęcająco ;)
Ale pięknie pękł, tak naturalnie. A przepis widac bardzo łatwy. Czy czuc w nim bardzo wo, bo ilość jest dosyć znacząca.
Chodziło mi o piwo, zjadło literki.
Ciekawy ten piwny chlebek;)chyba będę musiała wypróbować;)
raczyć się takim chleb... raj dla duszy i ciała!
wspaniały bochenek ;]
poza tym...
zapraszam do zabawy! przyłączysz się?
http://slodkakarmel-itka.blogspot.com/2011/11/tell-me-about-yourself.html
Daria Anna, nie czuć piwa. zapach jest ...hmm lekko słodki? bardzo przyjemny, na pewno nie "piwny" :)
Karmel-itka., dziękuję za wyróżnienie :)
Próbowałam kiedyś chleba na sodzie, niestety nie wyszedł. Ten wygląda wspaniale :)
Wow! świetny bez drożdżowy przepis! Ale czad:)
To mi przypomina piwne bułki, które kiedyś robiłam :) bardzo fajny chleb!
Fajny, szybki przepis ;) na proszku do pieczenia jeszcze nie piekłam chleba;)
Nigdy nie próbowałam jeść chleba do kawy, no ale taki chleb musi być boski ;3
A świetny- bo nie ma przy nim dużo roboty :)
Podoba mi się ten przepis:) Chętnie z niego skorzystam:) Ten dodatek piwa niezwykle mnie intryguje:)
Świetny przepis. Chętnie wypróbuję w wersji pełnoziarnistej :)
Porywam i już :)
super przepis :)
ciekawy przepis, na pewno kiedys wypróbuję, bo co tydzień pieczemy w domu chleb :) są znacznie lepsze niż te ze sklepu!
To ja poprosze takiego "browarka" na śniadanie :)
O nie wierzę wyszedł mi mój pierwszy chleb:) Dziękuję za przepis, na dniach u mnie na blogu będzie:)
fajny chlebus:) dla mnie ta wersja pelnoziarnista jest bardziej kuszaca:)
Dusia, cieszę, że wypróbowałaś przepis a jeszcze bardziej, że chlebek wyszedł :) czekam na wpis :)
O takim chlebku jeszcze nie słyszałam:-) Wygląda smakowicie:-)
Podoba mi się ten przepis, zapiszę do wypróbowania. :)
Myślę, że to przepis dla mnie. Może jestem gapa i nie doczytałam ,ale w jakiej wielkości foremce piekłaś?
Ivka, wybacz, zapomniałam o wymiarach :) 24 cm na 10 cm - tak mniej więcej
Z dodatkiem proszku do pieczenia? Mhm, ciekawe :-))
www.przysmakiewy.pl
Rewelacyjny :) Zobaczyłam go na "dusiowa w kuchni" i nie mogłam nie zajrzeć do "inspiracji" :) Oczywiście zrobiłam też. Pozdrawiam i zapraszam do siebie! Magda
www.smallthings.blox.pl
Magda, fantastycznie, że i Tobie posmakował :)
pozdrawiam!
Właśnie się piecze :) Jak się uda (bo nie wyszła gładka kula, ciasto wyszło lepkie i lekko lejące) i nam zasmakuje, zrobimy też pełnoziarnisty :)
ciasto rzeczywiście jest lepiące, tylko trochę gęstsze niż na typowe, słodkie ciasta - ale jak pisałam, ten chlebek przypomina ciasto :)
Jednak wyszedł lekki zakalec, ale to nic, bo i tak zjedliśmy go bardzo szybko :) teraz trochę pokombinowałam, przeliczyłam proporcje i piekę pełnoziarnisty, ale z pełnoziarnistej mąki... w automacie do chleba :) niech się piecze, a ja wracam do nauki :)
Adrijah, No szkoda, ze zakalec sie pojawil, ale ciesze sie, ze mimo to szybko zniknal :)
jesli uda sie maszynowa wersja, i to pelnoziarnista, bardzo chetnie ja poznam!
pozdrawiam
My nie żałujemy :) zakalce są ok ;) a maszynowa, pełnoziarnista wersja jak najbardziej się udała :) i jest tutaj http://breakfast.blox.pl/2012/01/Chleb-piwny-na-proszku-do-pieczenia.html
O dziękuję za linka! Po powrocie sie za niego zabiore
pozdrawiam!
Prześlij komentarz
Witam!
Jestem Kasia. Chętnie poznam i Twoje imię/nick jeśli komentujesz jako Anonimowy.
Pozdrawiam i dziękuję za komentarz!